Drijfijs

Shiretoko drijfijs

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Langs de kusten van de het Shiretoko schiereiland in het noordoosten van Hokkaido vindt ‘s winters een bijzonder natuurspektakel plaats. IJsschotsen drijven vanaf het noordoosten van Rusland via de Zee van Ochotsk richting het zuiden en hopen zich op voor de kust van Shiretoko. Dit is het meest zuidelijke punt op het noordelijk halfrond waar in de winter drijfijs te zien is. Het ijs arriveert ieder jaar rond het einde van januari en blijft liggen tot begin april. De beste periode om het drijvende ijs te zien is in de tweede helft van februari en de eerste helft van maart.

Vanaf de weg die langs de westelijke kust van het Shiretoko schiereiland loopt is het drijfijs goed te zien. Vanaf Utoro, de grootste stadskern op het schiereiland, vertrekken wandeltours het ijs op. Wandelaars gaan gekleed in een drysuit met een gids het ijs op.

Het fenomeen is zo bijzonder dat de UNESCO het drijfijs van Shiretoko erkend heeft als Natuurlijk Werelderfgoed.

Bereikbaarheid drijfijs

Met het openbaar vervoer komt je tot aan Utoro, de belangrijkste uitvalsbasis voor het Shiretoko Nationaal Park. Vanaf Shiretokoshari Station en Memanbetsu Airport rijden dagelijks een paar bussen naar Utoro. Kijk goed naar de dienstregeling van het plaatselijke busbedrijf zodat je niet achter het net vist. In Utoro bieden lokale touroperators tours aan naar het drijfijs.

De beste manier om zelf in je eigen tempo het Shiretoko Nationaal Park te verkennen is met een huurauto. Huur bijvoorbeeld een auto bij aankomst op Memanbetsu Airport. Vanaf Sapporo ben je 5-6 uur onderweg als je besluit om daar een auto te huren.