E7 series Shinkansen

Japan Rail Pass

Japan Rail Pass

Onbeperkt reizen

Met vrijwel alle treinen van Japan Railways

Geldigheidsduur

7, 14 or 21 dagen

Japan Rail Pass

De Japan Rail Pass (JR Pass) is een unieke service van de Japanse spoorwegen voor bezoekers. Met de pas reis je onbeperkt over het hele, nationaal dekkende netwerk van Japan Rail voor een periode van 7, 14 of 21 dagen. De Japan Rail Pass is de meest economische en meeste praktische manier van reizen als je Japan per spoor wilt verkennen.

Het aanschaffen van een Japan Rail Pass doe je eenvoudig in vier stappen:

  1. Plan je reis, zodat je weet wanneer je de rail pas wilt gebruiken
  2. Kies geldigheidsduur, gebaseerd op je plan
  3. Voucher kopen, dit doe je voor vertrek online
  4. Voucher inwisselen, na aankomst in Japan bij een van de vele inwissel locaties

Reisplanners

Met de Japan Rail Pass reis je onbeperkt op het landelijk dekkende spoornetwerk van Japan Rail. Je kunt gebruik maken van alle forenzentreinen, expres treinen en de meeste Shinkansen hogesnelheidstreinen. Voor expres en Shinkansen trein is het mogelijk om stoelreserveringen te maken. Dit kan op alle grotere stations.

Er zijn twee Engels-talige treinplanners beschikbaar in Japan, Jorudan en Hyperdia. Beide reisplanners geven uitstekend reisadvies voor het volledige spoornetwerk in Japan, inclusief private spoorlijnen en de metronetwerken van de grote steden. Beide planners zijn beschikbaar als Engelstalige website.

Jorudan
Website
Hyperdia
Website

Regionale treinpassen

De Japan Rail Pass is de beste keuze voor een lange reis tussen de Japanse steden. Blijf je echter in 1 regio, dan is een regionale treinpas goedkoper.

Japan Rail Pass in 4 stappen

Ben je bezig met het plannen van een reis naar Japan? En heb je van de Japan Rail Pass gehoord? Volg deze eenvoudige stappen voor het kopen van de juiste pas.

Bepaal je reisschema

Japan Rail Pass kopen

Iedere reis begint met een plan. Maak een lijstje van de steden die je wilt bezoeken en de dingen die je wilt zien. Bekijk de reisgids eens voor suggesties. Zet ook de reisafstand tussen de steden eens op een rijtje.

De Japan Rail Pass kopen begint interessant te worden als je gemiddeld meer dan 100 kilometer per dag met de trein reist. Let op: het gaat om het gemiddelde.

Er zijn ook een aantal regionale treinpassen beschikbaar die een stuk goedkoper zijn en uitermate geschikt zijn als je niet het hele land bezoekt maar je reis beperkt tot slechts één regio. Met name in de gebieden rond de grootste steden zijn er veel verschillende opties voor onbeperkt regionaal vervoer.

Kies de juiste Japan Rail Pass

Tokaido Shinkansen

Afhankelijk van het reisschema wat je in stap 1 uitgewerkt hebt kies je de geldigheidsduur van je Japan Rail Pass. Je kunt kiezen uit 7, 14 of 21 dagen.

In de praktijk blijkt dat de meeste reizigers de grootste afstanden afleggen in het midden van hun reis. Meestal is het pas na een paar dagen de moeite waard om gebruik te gaan maken van de Japan Rail Pass. Datzelfde geldt voor het einde van de meeste reisschema’s.

Voor een reis van 2 weken heb je vaak voldoende aan de 7-daagse pas, voor een reis van 3 weken is de 14-daagse pas vaak voldoende en ga je 4 weken of langer op reis dan is de 21-daagse pas meestal de beste keuze.

Voor de reizen die je buiten de gebruiksperiode van de Japan Rail Pass maakt geldt vaak dat het goedkoper is om losse kaartjes te kopen dan om voor een week extra onbeperkt reizen te betalen.

Bestel een voucher

Japan Rail Pass kopen

Je koopt voor vertrek niet direct de Japan Rail Pass zelf. Je koopt een voucher dat je na aankomst in Japan kunt inwisselen op de grotere treinstations.

Nadat je het voucher online besteld hebt stuurt de wederverkoper het per aangetekende post naar je huisadres. Zorg dat je het voucher bewaart samen met je paspoort, want het is bijna net zo belangrijk. Raak je het voucher kwijt, dan heb je namelijk pech. Het voucher kan niet opnieuw uitgegeven worden.

Bij het kopen van het voucher kies je de geldigheidsduur en reisklasse.

Wissel het voucher in

Japan Rail Pass kopen

Na aankomst in Japan wissel je het voucher in op een van de grotere treinstations. Bekijk de lijst met belangrijkste inwisselkantoren. Als jouw bestemming daar niet tussen staat bekijk dan de lijst met alle locaties.

Behalve het voucher heb je ook je paspoort nodig met je toeristenvisum. Dit wordt in je paspoort geplakt als je Japan binnen komt en hoef je niet van tevoren aan te vragen. Heb je een werkvisum of een studentenvisum dan kun je geen gebruik maken van de Japan Rail Pass!

Op het moment van inwisselen bepaal je ook de ingangsdatum. Je kunt de pas direct in laten gaan, maar je kunt ook al een paar dagen voor je eerste treinreis het voucher inwisselen. Let wel op dat de geldigheidsduur van de pas gaat tellen op de ingangsdatum.
Met de Japan Rail Pass kun je vervolgens stoelreserveringen maken voor de lange afstandstreinen die tussen de grote steden rijden.

Veelgestelde vragen

Wat koop ik nou precies?

Je koopt bij nergens waar de Japan Rail Pass te koop is direct treinkaartjes. Wat je koopt is een voucher. Dit voucher kun je, op vertoon van je paspoort, inwisselen voor een Japan Rail Pass op de meeste grote JR stations in Japan.

Wie kan gebruik maken van de Japan Rail Pass?

De Japan Rail Pass is speciaal bedoeld voor toeristen. Inwoners van Japan kunnen er dan ook geen gebruik van maken. Bij het omruilen van het voucher wordt gecheckt of je inderdaad in aanmerking komt. Wat je nodig hebt is je Nederlandse of Belgische paspoort met daarin het toeristenvisum wat je bij binnenkomst in Japan krijgt. Soms wordt ook gevraagd om je retourticket.

Waar kan ik het voucher inwisselen?

Het Japan Rail Pass voucher kun je omruilen voor een daadwerkelijke Rail Pass bij de meeste grote treinstations van JR (Japan Rail), de geprivatiseerde nationale spoorwegmaatschappij.

Hoe lang is het voucher geldig?

Het voucher moet omgeruild worden voor een Japan Rail Pass binnen 3 maanden na aankoop.

Welke treinen kan ik nemen?

De Japan Rail Pass is geldig op alle JR treinen, inclusief de Shinkansen kogeltreinen. Je kunt alleen geen gebruik maken van de snelste services op de Tokaido Shinkansen tussen Tokyo en Osaka, de Sanyo Shinkansen tussen Osaka en Hakata en de Kyushu Shinkansen tussen Hakata en Kagoshima. In Japan hebben de verschillende trein services allemaal een naam. De snelste service op de Tokaido Shinkansen heet Nozomi. De snelste service op de Sanyo en Kyushu Shinkansen heet Mizuho. Op deze lijnen kun je wel gebruik maken van de treinen die iets vaker stoppen.

In welke klasse reis ik?

Japanse expres treinen hebben over het algemeen 2 klassen: Ordinary en Green. Ordinary is vergelijkbaar met 2de klas in Nederland en Green met 1ste klas. Alle Japan Rail Pass vouchers zijn te koop voor zowel Ordinary als Green. Green is natuurlijk wel duurder dan Ordinary.