E7 series Shinkansen

Japan Rail Pass

De Japan Rail Pass (JR Pass) is een unieke service van de Japanse spoorwegen voor bezoekers. Met de pas reis je onbeperkt over het hele, nationaal dekkende netwerk van Japan Rail voor een periode van 7, 14 of 21 dagen. De Japan Rail Pass is de meest economische en meeste praktische manier van reizen als je Japan per spoor wilt verkennen.

Het aanschaffen van een Japan Rail Pass doe je eenvoudig in twee stappen:

  1. Voucher kopen, dit doe je voor vertrek online
  2. Voucher inwisselen, na aankomst in Japan bij een van de vele inwissel locaties

Geldigheidsduur


7 dagen

Tokyo – Osaka

Geschikt als je tussen Tokyo en Osaka reist.

14 dagen

Tokyo – Fukuoka

Geschikt als je door reist naar Fukuoka.

21 dagen

Heel Japan

Geschikt als je heel Japan wilt verkennen.

Reisplanners


Met de Japan Rail Pass reis je onbeperkt op het landelijk dekkende spoornetwerk van Japan Rail. Je kunt gebruik maken van alle forenzentreinen, expres treinen en de meeste Shinkansen hogesnelheidstreinen. Voor expres en Shinkansen trein is het mogelijk om stoelreserveringen te maken. Dit kan op alle grotere stations.

Er zijn twee Engels-talige treinplanners beschikbaar in Japan, Jorudan en Hyperdia. Beide reisplanners geven uitstekend reisadvies voor het volledige spoornetwerk in Japan, inclusief private spoorlijnen en de metronetwerken van de grote steden. Beide planners zijn beschikbaar als website en als app voor iOS en Android.

Regionale treinpassen

De Japan Rail Pass is de beste keuze voor een lange reis tussen de Japanse steden. Blijf je echter in 1 regio, dan is een regionale treinpas goedkoper.

Veelgestelde vragen


Wat koop ik nou precies?

Je koopt bij nergens waar de Japan Rail Pass te koop is direct treinkaartjes. Wat je koopt is een voucher. Dit voucher kun je, op vertoon van je paspoort, inwisselen voor een Japan Rail Pass op de meeste grote JR stations in Japan.

Wie kan gebruik maken van de Japan Rail Pass?

De Japan Rail Pass is speciaal bedoeld voor toeristen. Inwoners van Japan kunnen er dan ook geen gebruik van maken. Bij het omruilen van het voucher wordt gecheckt of je inderdaad in aanmerking komt. Wat je nodig hebt is je Nederlandse of Belgische paspoort met daarin het toeristenvisum wat je bij binnenkomst in Japan krijgt. Soms wordt ook gevraagd om je retourticket.

Waar kan ik het voucher inwisselen?

Het Japan Rail Pass voucher kun je omruilen voor een daadwerkelijke Rail Pass bij de meeste grote treinstations van JR (Japan Rail), de geprivatiseerde nationale spoorwegmaatschappij.

Hoe lang is het voucher geldig?

Het voucher moet omgeruild worden voor een Japan Rail Pass binnen 3 maanden na aankoop.

Welke treinen kan ik nemen?

De Japan Rail Pass is geldig op alle JR treinen, inclusief de Shinkansen kogeltreinen. Je kunt alleen geen gebruik maken van de snelste services op de Tokaido Shinkansen tussen Tokyo en Osaka, de Sanyo Shinkansen tussen Osaka en Hakata en de Kyushu Shinkansen tussen Hakata en Kagoshima. In Japan hebben de verschillende trein services allemaal een naam. De snelste service op de Tokaido Shinkansen heet Nozomi. De snelste service op de Sanyo en Kyushu Shinkansen heet Mizuho. Op deze lijnen kun je wel gebruik maken van de treinen die iets vaker stoppen.

In welke klasse reis ik?

Japanse expres treinen hebben over het algemeen 2 klassen: Ordinary en Green. Ordinary is vergelijkbaar met 2de klas in Nederland en Green met 1ste klas. Alle Japan Rail Pass vouchers zijn te koop voor zowel Ordinary als Green. Green is natuurlijk wel duurder dan Ordinary.