Engyo-ji

Engyo-ji

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Boven op de berg Shosha, aan de stadsgrens van Himeji, ligt de Boeddhistische tempel Engyo-ji. Dit sfeervolle tempelcomplex heeft een geschiedenis van meer dan 1,000 jaar. De tempel werd gesticht in 966 door de Boeddhistische priester Shoku. Hij koos deze locatie omdat hij van een godheid gehoord zou hebben dat het beklimmen van de berg Shosha zou zorgen voor purificatie van lichaam en ziel. Al sinds de stichting van de tempel komen monniken vanuit heel Japan en ver daarbuiten naar Engyo-jiom de leer van Shoku te bestuderen.

De tempels van Engyo-ji liggen in een bosrijk complex op de top van de berg. Vanaf het station van de kabelbaan loop je in een minuut of 15 naar de Niomon Poort. Eenmaal binnen loop je nog een keer 15 minuten naar Maniden, de prachtige houten tempelhal die op palen gebouwd is tegen de stijle bergwand.

Dieper in het bos liggen ook de andere hallen van het tempelcomplex: de Daikodo (hoofd hal), de Jikido (eet- en slaapkwartier) en de Jogyodo (het gymnasium). Deze drie hallen samen staan bekend als Mitsu-no-do (wat Drie Hallen betekent). Nog verder langs het bospad staan nog wat gebouwen en uiteindelijk ook het uitkijkplatform vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Himeji.

De relatieve ongereptheid van de natuur en het eeuwenoude tempelcomplex vormen regelmatig het decor voor historische films. Internationaal de meest bekende hiervan is The Last Samurai met Tom Cruise.

Gebouwen

Het tempelcomplex is enorm en telt behoorlijk wat gebouwen. Hieronder een overzicht van een aantal van de belangrijkste.

Niomon Poort

Engyo-ji

Ongeveer 15 minuten lopen vanaf het topstation van de kabelbaan ligt de Niomon Poort, de officiële toegangspoort tot de tempel Engyo-ji. De poort is in 1665 voor het laatst opnieuw gebouwd. Vanaf dit punt wordt de grond beschouwd als heilig.

Maniden

Engyo-ji

De hoofdhal van Engyo-ji is de Maniden, voor het eerst gebouwd in 970. De hal is opgedragen aan de Godin van Troost en Genade. De constructie staat halverwege een rots op palen en doet denken aan de hoofdhal van de tempel Kiyomizu-dera in Kyoto. In 1921 brandde de bijna 1.000 jaar oude hal af en moest opnieuw worden opgebouwd. Het huidige gebouw stamt uit 1932.

Jiki-do

Engyo-ji

Dit gebouw diende als slaapzaal en studieruimte voor de monniken die naar Engyo-ji kwamen om de leer van Shoku te bestuderen. Het twee verdiepingen hoge gebouw is zo’n 40 meter lang en is gebouwd in de 15de eeuw.

Daiko-do

Engyo-ji

Vlak naast de Jiki-do ligt Daiko-do, het grote auditorium van Engyo-ji. Ooit was dit het hoofdgebouw van het tempelcomplex. Hier volgden de studenten colleges over de leer van Shoku. Het huidige gebouw is in de 15de eeuw gebouwd maar is in 1956 een keer helemaal uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd.

Kaizan-do

Engyo-ji

Diep in de bossen, achteraan in het tempelcomplex, ligt de kleine hal Kaizan-do. Hier staat een klein houten standbeeld van de priester Shoku, de grondlegger van Engyo-ji. In het standbeeld worden de botten van Shoku bewaard.

Goho-do

Engyo-ji

De grondlegger van Engyo-ji, de priester Shoku, had twee protégés. De twee, Ototen en Wakaten, hielpen Shoku met zijn training voor het priesterschap. Naast de Kaizen-do waar de botten van Shoku bewaard worden staan twee kleinere gebouwen waar de botten van Ototen en Wakaten bewaard worden. Deze gebouwen stammen uit 1559.

Bereikbaarheid Engyo-ji

Het tempelcomplex ligt boven op een berg is met vanaf de voet met een kabelbaan te bereiken. Je kunt ook de berg te voet beklimmen in 45-60 minuten. Om het dalstation van de kabelbaan te bereiken met het openbaar vervoer kies je voor de bus:

  • Lijn 8 vertrekt vanaf Himeji Station naar de eindhalte Mount Shosha Ropeway. De rit duurt ongeveer 30 minuten.