Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Kasai is een kleine voorstad van Himeji. Het is geen bestemming die in veel reisgidsen is opgenomen. Een dagtrip hierheen laat je Japan zien door de ogen van een local en neemt je mee “off the beaten track”. Het begint eigenlijk al met de reis hierheen. De Hojo Railway is een markant spoorlijntje dat op een leuke manier probeert het dalende aantal reizigers om te buigen. Eenmaal aangekomen zijn er een paar mooie tempels die een bezoek waard zijn.

Hoogtepunten

Bij een bezoek aan Kasai zijn er een paar hoogtepunten die de reis de moeite waard maken. Het zijn geen grote toeristische trekpleisters zoals je in bijvoorbeeld Kyoto tegenkomt. Je zou kunnen zeggen dat je hier eigenlijk een typisch stukje Japans platteland bezoekt wat voor veel Japanners de achtergrond van het dagelijks leven is.

Hojo Railway

Hojo Railway

Reis je met de trein naar Kasai dan reis je het laatste stuk met de Hojo Railway. Deze spoorlijn is nog geen 14 kilometer lang en is de enige lijn van de gelijknamige private spoorwegmaatschappij. In 1985 neem dit lokale bedrijf de operatie van de lijn over toen de nationale spoorwegmaatschappij geprivatiseerd werd tot Japan Railways.

De lijn telt in totaal 8 stations en voor bestemming Kasai is het eindstation Hojomachi het punt om uit te stappen. In een poging het dalende aantal reizigers weer wat te laten groeien zijn er leuke initiatieven rond een paar van de andere stations gecreëerd. Het is leuk om onderweg uit te stappen voor een wandelingetje. Vooral rond station Hokkeguchi zijn wat leuke dingen te vinden. Op de website van de Hojo Railways staat een leuk kaartje met sightseeing spots onderweg.

Rakan-ji

Rakan-ji

De tempel Rakan-ji is regionaal beroemd vanwege de 500 stenen standbeelden uit het begin van de Edoperiode (1603-1867). Deze beelden zijn gebaseerd om de Japanse versie van Boeddha maar zien er allemaal net weer anders uit. Hoewel de beeldhouwkunst vrij rauw is, kun je niet anders dan respect hebben voor de makers die met religieuze toewijding 500 beelden uitgehakt hebben. Er is een goede kans dat een van de gezichten van de beelden lijkt op iemand die je kent.

Oorspronkelijk stonden de beelden in Sagami-ji, een grotere tempel direct ten zuiden van Rakan-ji, waar ze tijdens een renovatie een het begin van de 17de eeuw neergezet zijn. Wanneer de beelden precies vervaardigd zijn weet niemand meer.

Sagami-ji

Sagami-ji

Direct ten zuiden van Rakan-ji ligt nog een Boeddhistische tempel, Sagami-ji. In 745 gaf Keizer Shomu opdracht tot de bouw van de tempel nadat een lokale priester hierom verzocht had vanwege een goddelijke uitspraak die in een ander heiligdom gedaan zou zijn. Binnen een jaar was de tempel gebouwd en tot 1159 was alles vredig. In dat jaar werd het complex verwoest toen twee lokale leenheren een veldslag uitvochten. Jaren later werd de tempel herbouwd, om in 1578 nogmaals verwoest te worden in een conflict. Het duurde enkele tientallen jaren voordat de tempel weer in ere hersteld was. De oudste gebouwen in het complex dateren uit die tijd.

Voor een tempel in een kleine plaats zoals Kasai is Sagami-ji relatief groot en in tegenstelling tot tempels in bijvoorbeeld Kyoto is de toegang gratis. Druk is het er niet, en dat maakt het de perfecte plek voor een paar prachtige tempel foto’s. Direct binnen de houten poort loopt een breed pad naar het hoofdgebouw met aan de rechterzijde een bescheiden maar prachtige pagode.

Bereikbaarheid Kasai

Hoewel wij ervoor gekozen hebben om Kasai op te nemen als onderdeel van de Himeji reisgids ben je ruim een uur bezig om er te komen vanaf het centrum van Himeji. Je kunt kiezen voor de bus of de trein.

  • Buslijnen 61 en 62 vertrekken vanaf halte nummer 7 aan de noordzijde van Himeji Station. Na een reis van ongeveer een uur arriveert de bus bij de halte Hojomachi-eki (北条町駅).
  • Met de trein ben je aangewezen op een combinatie van drie lijnen met onderweg twee keer een overstap:
    • Sanyo-lijn richting Kakogawa, Kobe en Osaka. Stap in Kakogawa over op de Kakogawa-lijn.
    • Kakogawa-lijn richting Nishiwaki. Stap in Ao over op de Hojo Railway.
    • Hojo Railway vanaf Ao naar Hojomachi.