Op deze pagina
Kasteel Himeji, in de bruisende kleine havenstad Himeji, is het oudste originele kasteel in Japan. In heel Japan zijn kastelen uit de tijd van de samoerai te vinden, maar veel daarvan zijn replica’s waarvan de originelen in de loop der eeuwen verwoest zijn. Zo niet dit kasteel, hoewel het recent een uitgebreide restauratie heeft ondergaan. Sinds 1993 staat Kasteel Himeji op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
De bouw van het kasteel begon ergens in de eerste helft van de 14de eeuw aan het begin van de Muromachi-periode. Als gevolg van oorlog wisselde het kasteel een aantal keer van eigenaar. Elke kasteelheer wilde zijn eigen stempel op het kasteel drukken door er een stuk aan te bouwen. De laatste uitbreiding kwam in 1618 gereed, waarna het kasteel 400 jaar lang in de huidige vorm het straatbeeld van Himeji heeft bepaald.

In de wijken rond Kasteel Himeji bouwden de samoerai hun huizen. Samoerai waren soldaten van de kasteelheer en als er niet gevochten werd hielden ze zich bezig met administratieve taken in de bureaucratie. De samoerai huizen van eertijds zijn verdwenen, maar op het plein voor het kasteel staat een kaart van hoe het er rond 1800 uitgezien moet hebben.
Geschiedenis van Kasteel Himeji
1333
De landheer Akamatsu Norimura krijgt van een prins de opdracht een leger te vormen en bouwt een fort op de heuvel Hime-yama.
1346
Akamatsu Sadanori bouwt een groot kasteel op de plek van het fort.
1441
Na een oorlog valt het kasteel in handen van Yamana Mochitoyo.
1467
Tijdens de volgende oorlog neemt de Akamatsu familie het kasteel terug en bouwt de eerst versterkingen.
1580
Toyotomi Hideyoshi neemt het kasteel over om het westen van Japan onder de controle van Edo te krijgen. Hij bouwt een nieuwe hoofdtoren van 3 verdiepingen.
1585
Toyotomi Hideyoshi draagt de controle over het kasteel over aan zijn zwager.
1600
Na de Slag bij Sekigahara krijgt de Ikeda familie controle over het kasteel.
1601
De bouw van het huidige Kasteel Himeji begint en duurt 9 jaar.
1617
De familie Ikeda wordt overgeplaatst naar Kasteel Tottori. De nieuwe kasteelheer Honda bouwt een groot aantal bijgebouwen.
1869
Het land en het volk van Himeji wordt overgedragen aan de Keizer van Japan. Kasteel Himeji wordt eigendom van de staat.
1931
De hoofdtoren wordt Nationaal Erfgoed.
1951
Het hele kasteel wordt Nationaal Erfgoed.
1956
Restauratie van de hoofdtoren begint en duurt 8 jaar.
1993
Kasteel Himeji wordt toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoed lijst.
2009
Een uitgebreide restauratie van de hoofdtoren begint en duurt 6 jaar.
Veelgestelde vragen
Om het hele complex van te verkennen moet je minimaal 1,5 – 2 uur uittrekken.
Zo nu en dan zijn er Engels-sprekende vrijwilligers beschikbaar die rondleidingen doen, maar beschikbaarheid is niet vanzelfsprekend.
Nee, het is niet mogelijk om van te voren te boeken. Als het druk is zul je dus in de rij moeten staan.
Vooral op Japanse feestdagen is het druk.
Bereikbaarheid Kasteel Himeji
Kasteel Himeji ligt ten noorden van Himeji Station. Als je het station uit loopt zie je het kasteel liggen. Je kunt er via de brede hoofdweg heen lopen, maar het is leuker om de overdekte winkelstraat Miyuki-dori te nemen. De wandeling duurt ongeveer 15 minuten. Je kunt ook kiezen voor de bus of een taxi.