Ise Jingu

Ise Jingu

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Ise Jingu, de Grote Schrijn van Ise, in een van de belangrijkste Shinto heiligdommen in Japan. Het complex bestaat uit twee grote heiligdommen die op ongeveer 6 kilometer afstand van elkaar liggen. Naiku, het “Binnenste Heiligdom”, is opgedragen aan de Zonnegodin die volgens de Japanse mythologie een rechtstreekse voorouder zou zijn van de Japanse keizer.

Naiku

Van de heiligdommen van Ise Jingu is Naiku, het Binnenste Heiligdom, het heiligst. Het heiligdom is opgedragen aan Amaterasu Omikami, de Godin van de Zon en belangrijkste godheid binnen het Shintoïsme. Ze wordt beschouwd als directe voorouder van de Japanse keizerlijke familie. Geen wonder dus dat Naiku, officieel Kotai Jingu, gezien wordt als belangrijkste heiligdom in Japan.

Het heiligdom is naar schatting meer dan 2.000 jaar oud. De gebouwen zijn gebouwd in dezelfde stijl waarin in die tijd rijstschuren werden gebouwd. Dit was eeuwen voordat het Boeddhisme in Japan geïntroduceerd werd vanuit China. De bouwstijl van de Naiku is dan ook niet beïnvloed door religieuze architectuur van buiten Japan. Dit is dan ook een van slechts een hand vol heiligdommen in Japan waarvan de bouwstijl bestempeld kan worden als puur Japans. Andere voorbeelden zijn Izumo Taisha in Izumo en Sumiyoshi Taisha in Osaka.

Volgens strikte Shinto rituelen worden de gebouwen van Ise Jingu iedere 20 jaar volledig opnieuw gebouwd met nieuw hout. In 2013 zijn de gebouwen voor de 62ste keer opnieuw gebouwd. Reken dit terug en je komt erachter dat de eerste herbouw plaats vond in 793. Als het heiligdom inderdaad meer dan 2.000 jaar oud is, zou je je kunnen afvragen of de gebouwen in de eerste 800 jaar nooit herbouwd zijn. Hier zijn de verschillende bewaard gebleven geschreven verslagen het niet over eens.

Het enorme complex van Naiku begint een het einde van de drukke winkelstraat Oharaimachi met de brede houten Uji Brug over de Isuzu Rivier. Een breed grindpad loopt door het bos via een aantal bijgebouwen naar het innerlijk heiligdom. Er is weinig decoratie en de enige kleuren zijn die van de natuur. Dit geeft het complex een bijzondere, serene sfeer. De hoofdgebouwen zijn niet toegankelijk voor het publiek en worden omringd door hoge muren.

Omdat de Godin van de Zon gezien wordt als directe voorouder van de Japanse keizerlijke familie heeft de keizer zelf eeuwenlang de rol van hoofdpriester gehad. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt deze functie waargenomen door andere leden van de keizerlijke familie.

Ise Jingu

Geku

Het Buitenste Heiligdom, Geku, is het tweede Shinto heiligdom van Ise Jingu. De officiële naam van het heiligdom is Toyouke Daijingu opgedragen aan Toyouke Omikami, de Shinto godheid van voedsel, huisvestiging en kleding. Volgens de overlevering levert Toyouke Omikami het voedsel voor de Godin van de Zon in het Binnenste Heiligdom een paar kilometer verderop. Traditioneel bezoek je eerste het Buitenste Heiligdom en daarna pas het Binnenste Heiligdom.

Geku zou ongeveer 1.500 jaar geleden gesticht zijn, ruim 500 jaar later dan Naiku. Volgens Shinto rituelen worden de gebouwen van het heiligdom iedere 20 jaar volledig opnieuw gebouwd. De 62ste herbouw vond plaats in 2013. De bouwstijl van het heiligdom is vrij van invloeden van het Aziatische vasteland en is een van de weinige religieuze gebouwen in Japan die bestempeld kunnen worden als puur Japans. Andere voorbeelden zijn Izumo Taisha in Izumo en Sumiyoshi Taisha in Osaka.

De ingang van het complex van Geku ligt op ongeveer 5 minuten lopen van Iseshi Station. Na een grote torii poort loopt een breed grindpad door het bos van het park naar de hoofdgebouwen. Rond de hoofdgebouwen staan meerdere muren. Bezoekers kunnen alleen de punten van de daken van buiten de muren zien, maar mogen niet verder. In zekere zin draagt dit bij aan de mystieke sfeer die in het complex heerst.

Ise Jingu

Bereikbaarheid Ise Jingu

Naiku ligt een paar kilometer buiten de stad. Vanaf de treinstations Iseshi en Ujiyamada rijden meerdere buslijnen naar het busstation bij de ingang. Ook de CAN Bus, een speciale buslijn die langs alle bezienswaardigheden van Ise rijdt stopt hier. De rit vanaf de treinstations duurt 10-15 minuten.

Vanaf de stations Iseshi en Ujiyamada rijden meerdere buslijnen naar Geku. Stap uit bij de halte Geku-mae. De rit duurt een paar minuten. Je kunt er ook voor kiezen om te lopen. Vanaf beide stations loop je in een paar minuten naar de ingang van het complex.