Kumano Kodo

Kumano Kodo

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

De Kumano Kodo is een netwerk van oude pelgrim routes door het bergachtige landschap van de Kumano regio, in het zuiden van de prefecturen Wakayama en Mie. De Kodo, wat “oude paden” betekent, worden al meer dan 1.000 jaar gebruikt door pelgrims om hun weg te vinden naar de drie belangrijke Shinto heiligdommen in het gebied. In 2004 kregen de paden en de heiligdommen UNESCO Werelderfgoed status. De Kumano Kodo is, naast de Camino de Santiago, de enige pelgrimsroute ter wereld die erkend is als Werelderfgoed.

Het routenetwerk van de Kumano Kodo ontstond toen pelgrims naar het Kii Schiereiland begonnen te komen om de heiligdommen Hongu Taisha, Nachi Taisha en Hayatama Taisha te bezoeken. Al in de 12de eeuw kwamen pelgrims uit Kyoto en Osaka naar het gebied om de drie heiligdommen te bezoeken. De pelgrimsroute die werd aangelegd was op zichzelf al een quasi-religieuze ervaring en voert door een moeilijk begaanbaar gebergte.

Kumano Kodo
Het beginpunt van het pad bij Nachi Taisha.

Overigens is de combinatie van heiligdommen en de wandelroutes zo bijzonder en zo goed bewaard gebleven dat UNESCO in 2004 de drie heiligdommen het netwerk van paden op de Werelderfgoedlijst gezet heeft.

De Kumano Kodo verbindt niet alleen de drie heiligdommen met elkaar, maar ook met Kyoto, Koyasan, Yoshino en Ise. Een gedeelte van het pelgrimsroute-netwerk is verdrongen door de oprukkende bebouwing langs de kust, maar de bergpaden zijn er nog steeds en kunnen bewandeld worden. De belangrijkste routes zijn:

  • Nakahechi: Een goed begaanbaar pad door glooiende heuvels tussen Tanabe aan de kust en Hongu Taisha. De route is iets meer dan 30 kilometer lang en is goed te behappen in 2 dagen met een overnachting in Chikatsuya Oji.
  • Kohechi: Deze route verbindt Hongu Taisha met Koyasan en voert door bossen en over bergtoppen. Zelfs voor ervaren wandelaars is Kohechi een uitdaging en deze wandeling moet dan ook goed voorbereid worden. Om te kunnen overnachten moet vaak van de route afgeweken worden, wat zorgt voor extra kilometers.
  • Omine Okugake: De langste van de drie nog volledig functionele routes in het netwerk verbindt Hongu met Yoshino. Deze route passeert vrijwel nergens de bewoonde wereld.
Kumano Kodo

Bereikbaarheid Kumano Kodo

Kii-Tanabe Station is vanaf Osaka en Wakayama per rechtstreekse trein te bereiken. Het beginpunt van de Nakahechi route ligt bij Takijiri Oji. Vanaf Kii-Tanabe Station rijden bussen 81, 85, 91 en 95 in ongeveer 45 minuten naar het bezoekerscentrum in Takijiri Oji.

Hongu Taisha, de plek waar de drie routes samen komen, is per bus te bereiken vanaf de treinstations van Kii-Tanabe en Shingu.