Reis naar Kyoto en ervaar de oude hoofdstad van Japan, een stad die je absoluut niet mag missen. De stad voelt kleinschaliger dan de andere grote Japanse steden. Hierdoor is het een prettige stad om te voet of op de fiets te verkennen. Wandel of fiets langs de Kamo Rivier of het Filosofenpad. De meest traditionele buurten vind je in het noorden en oosten van de stad, met vele tempels en tuinen. Het gebied rond de Sanjo en Shijo straten is moderner, met veel leuke winkels en restaurants. De stad heeft een lange geschiedenis, maar is tegelijkertijd een moderne, bruisende stad die er elk seizoen weer anders uitziet.

Met iets minder dan 1,5 miljoen inwoners is Kyoto voor Japanse begrippen een middel-grote stad. Van 794 tot 1868 was de stad hoofdstad van Japan. Het stratenstelsel van het huidige centrum dateert uit de begindagen van deze periode. De stad is systematisch opgebouwd in een roostervorm met het Keizerlijk Paleis in het midden. Ook nu nog kun je makkelijk je weg vinden dankzij dit systematische stratenstelsel.

Openbaar vervoer


City Bus One-Day Pass

Met de City Bus One-Day Pass reis je 1 dag onbeperkt met de bus door de stad. Deze pas is verkrijgbaar bij het Bus Information Center bij de bus terminal van het Centraal Station.

Het systematische stratenstelsel van de stad maakt het makkelijk om buslijnen uit te zetten. Iedere hoek van de stad is dan ook uitstekend bereikbaar per bus. De meeste buslijnen beginnen of eindigen bij Kyoto Station, het grootste treinstation van de stad.

Bus

De belangrijkste buslijnen voor buitenlandse bezoekers zijn de 3 lijnen van de Raku Bus:

 • Lijn 100: Begint bij het Centraal Station en rijdt via de oostzijde van de stad langs belangrijke trekpleisters als Kiyomizu-dera, Gion, Heian Jingu en Ginkaku-ji
 • Lijn 101: Begint eveneens bij het Centraal Station en rijdt de westelijke route langs Kasteel Nijo, Kitano Tenmangu en Kinkaku-ji naar Kitaoji Bus Terminal
 • Lijn 102: Verbindt via een noordelijke route Kitaoji Bus Terminal met Ginkaku-ji en stopt bij Kinkaku-ji en het Keizerlijk Paleis

Metro

Het metronetwerk in de stad bestaat uit slechts twee lijnen. De twee lijnen kruisen elkaar bij de kruising van de grote straten Karasuma en Oike, vlak bij het winkelgebied van Sanjo en Shijo.

 • Karasuma-lijn: Loopt dwars door de stat van noord naar zuid
 • Tozai-lijn: Loopt eveneens dwars door de stad maar in van oost naar west

Trein

De trein is nauwelijks een optie. Van de belangrijke trekpleisters zijn alleen Fushimi Inari en Kasteel Nijo makkelijk met de trein te bereiken. Reis je echter in de richting van Arashiyama dan kun je het beste een trein nemen.

Overnachten in Kyoto


Kyoto is een stad van cultuur en traditie. Je kunt er dan ook prima overnachten in traditionele accomodatie. Kies bijvoorbeeld een ryokan of een minshuku in Higashiyama of de wijk rond Higashi Hongan-ji. Je kunt echter ook uitstekend overnachten in westers comfort. Voor de budget-gebonden reizigers heeft de stad een behoorlijke keuze uit hostels en guest houses.

Sanjo & Shijo

De beste wijk in de stad om te overnachten is het gebied rond Sanjo & Shijo. Hier verblijf je op loopafstand van veel van de bezienswaardigheden, maar ook de restaurants en het nachtleven. En hoewel je hier centraal zit, vind je hier een aantal uitstekend betaalbare hotels waaronder een paar typisch Japanse capsule hotels.

Higashiyama

In het gebied tussen Yasaka Jinja en Kiyomizu-dera kun je uitstekend terecht in traditioneel Japanse luxe. In een aantal historische huizen zijn ryokans gevestigd. De steegjes in deze historische wijk zijn prachtig om te verkennen.

Kyoto Station

Het stationsgebied vormt een prima uitvalsbasis om de stad en omgeving te verkennen. Rond het station vind je een aantal grote hotels en iets verder weg een aantal prima guest houses. Rond het station heb je een uitgebreide keuze aan restaurants en winkels. Bovendien zit je vlakbij de belangrijkste bus terminal van de stad.

Tours & excursies

Ontdek de leukste dingen om te doen in Kyoto. Boek tickets en activiteiten online met de besteprijsgarantie! Lees beoordelingen over populaire tours en attracties in Kyoto.

Excursies in Kyoto

Zien & doen in Kyoto


Arashiyama

Arashiyama

In het noordwestelijke puntje van de stad ligt de gemoedelijke wijk Arashiyama, bekend vanwege een aantal tempels en het bamboebos.

Daigo-ji

Daigo-ji

De tempel Daigo-ji is een van de belangrijkste binnen het Shingon Boeddhisme en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Filosofenpad

Filosofenpad

Het Filosofenpad is een charmant wandelpad dat zich uitstrekt langs een kanaaltje in de wijk Higashiyama.

Funaoka Onsen

Funaoka Onsen

Het openbare badhuis Funaoka Onsen is een van de oudste en meest iconische badhuizen van Kyoto.

Fushimi Inari Taisha

Fushimi Inari Taisha

De duizenden rode torii poorten van het Shinto heiligdom Fushimi Inari Taisha zijn prachtig en erg indrukwekkend.

Ginkaku-ji

Ginkaku-ji

De tempel Ginkaku-ji, de Zilveren Tempel, in het oosten van de stad is een Zen tempel. Het ontwerp is gebaseerd op de Gouden Tempel.

Gion

Gion

De wijk Gion is dé plek om geisha te spotten. Dit traditionele uitgaansgebied is het grootste geisha-district van heel Japan.

Heian Jingu

Heian Jingu

Het Shinto heiligdom Heian Jingu is gebouwd in 1895 als replica van het paleis uit de hoogtijdagen toen Kyoto hoofdstad van Japan was.

Higashi Hongan-ji

Higashi Hongan-ji

De enorme houten tempel Higashi Hongan-ji werd in 1602 gesticht door Tokugawa Ieyasu. Het gebouw is erg indrukwekkend.

Higashiyama

Higashiyama

De wijk Higashiyama, in het oosten van de stad, is hét tempel-district. De wijk is een aaneenschakeling van pittoreske straatjes.

Kamigamo Jinja

Kamigamo Jinja

Het Shinto heiligdom Kamigamo Jinja stamt uit het jaar 678 en is een van de oudsten van Japan. De stad is ontstaan rond deze heilige plaats.

Kasteel Nijo

Kasteel Nijo

In 1603, aan het begin van de Tokugawa-periode, kreeg Kyoto een kasteel. Kasteel Nijo is een van de best bewaarde gebouwen uit die periode.

Kinkaku-ji

Kinkaku-ji

De Gouden Tempel Kinkaku-ji is een van de bekendste, meest in het oog springende symbolen van de stad.

Kitano Tenmangu

Kitano Tenmangu

De Kitano Tenmangu is een van de belangrijkste Shinto heiligdommen op het gebied van onderwijs in Japan.

Kiyomizu-dera

Kiyomizu-dera

De tempel Kiyomizu-dera is een van de fraaiste van Kyoto en is zelfs ooit genomineerd als wereldwonder.

Kodai-ji

Kodai-ji

De tempel Kodai-ji, in de wijk Higashiyama, is een van de grootste en mooiste tempels van de stad. Het gebouw stamt uit 1606.

Kyoto Gosho

Kyoto Gosho

Kyoto Gosho is het keizerlijk paleis in Kyoto. Het was de residentie van de keizerlijke familie tot 1868, toen de hoofdstedelijke zetel verhuisde naar Tokyo.

Kyoto Railway Museum

Kyoto Railway Museum

Treinliefhebber of niet, de Japanse spoorwegen zijn leuk voor iedereen. Ontdek meer over Japanse treinen in het Kyoto Railway Museum.

Kyoto Tower

Kyoto Tower

De in het oog springende uitkijktoren Kyoto Tower staat direct voor het Centraal Station. Van hieruit heb je een goed uitzicht over de stad.

Maruyama Park

Maruyama Park

Maruyama Park ligt vlak achter Yasaka Jinja en is een van de beste plekken de stad om te genieten van de kersenbloesem of een picknick met vrienden.

Nanzen-ji

Nanzen-ji

Het tempelcomplex van Nanzen-ji ligt in een bosrijke omgeving in het oosten van de stad. Dit is een uitstekende bestemming voor een wandeling.

Nishi Hongan-ji

Nishi Hongan-ji

De tempel Nishi Hongan-ji is een van de grootsten van Kyoto en het hoofdkwartier van de stroming Shin Boeddhisme.

Nishiki Markt

Nishiki Markt

De Japanse keuken is sinds 2013 Werelderfgoed. De beste plek om de diversiteit van Japans eten te ervaren is op de Nishiki Markt.

Ryoan-ji

Ryoan-ji

Gelegen in een buitenwijk ligt Ryoan-ji. De tempel staat midden in een grote tuin die wordt gezien als een van de beste “droge tuinen” van Japan.

Sanjo & Shijo

Sanjo & Shijo

In het gebied rond de straten Sanjo & Shijo ligt het winkel- en uitgaansgebied. Het is ook de beste plek in de stad om te overnachten.

Sento Gosho

Sento Gosho

De Sento Gosho is een annex van het Keizerlijk Paleis. De annex werd in 1630 gebouwd als pensioen woning voor Keizer Go-Mizunoo.

Shimogamo Jinja

Shimogamo Jinja

Shimogamo Jinja is een Shinto heiligdom in het noorden van de stad. Samen zuster-schrijn Kamigamo Jinja is dit heiligdom een van de oudsten van Japan.

To-ji

To-ji

De Boeddhistische tempel To-ji is ergens aan het einde van de 8ste eeuw gebouwd net nadat de hoofdstad van Japan verhuisde naar Kyoto.

Yasaka Jinja

Yasaka Jinja

Het Shinto heiligdom van Yasaka Jinja ligt aan het begin van het Higashiyama tempel-district.

Van ons blog


 • Reizen naar Kyoto
  Kyoto heeft geen eigen luchthaven. Voor je reis naar Kyoto neem je het vliegtuig naar Osaka en vanaf daar reis je verder met het openbaar vervoer.
 • Het weer in Kyoto
  Kyoto ligt middenin Japan op 35 graden noorderbreedte. Dat is ongeveer dezelfde afstand van de evenaar als Gibraltar. Het weer in Kyoto is subtropisch.
 • Handige apps voor een reis in Kyoto
  Je telefoon kan je helpen om je weg te vinden door een onbekende stad. Deze handige apps komen goed van pas tijdens je verblijf in Kyoto.
 • 7 keer onbekend Kyoto
  Wist je dat de provincie Kyoto boordevol verborgen schatten zit voor wie weg wil van de drukte? Laat ons 7 plekken in onbekend Kyoto aan je voorstellen
 • Beste reistijd voor Kyoto
  Wat de beste reistijd is voor Kyoto hangt natuurlijk af van wat je graag wilt zien, maar het weer speelt natuurlijk een grote rol.
 • Van Kyoto naar Nara
  De beste manier om van Kyoto naar Nara te reizen is per trein. Hier lees je alles over de verschillende routes en treinen.