Kyoto reisgids

Reis naar Kyoto en ervaar de oude hoofdstad van Japan, een stad die je absoluut niet mag missen. Kyoto is kleinschaliger dan de andere belangrijke Japanse steden. Hierdoor is Kyoto een prettige stad om te voet of op de fiets te verkennen. Wandel of fiets langs de Kamo Rivier of het Pad der Filosofen.

De meest traditionele buurten vind je in het noorden en oosten van de stad, met vele tempels en tuinen. Het gebied rond de Sanjo en Shijo straten is moderner, met veel leuke winkels en restaurants. Kyoto is een stad met geschiedenis, maar ook een bruisende stad met veel festivals die er elk seizoen weer anders uitziet.

Te zien in Kyoto

Fushimi Inari Taisha

Fushimi Inari, of eigenlijk Fushimi Inari Taisha, is een shinto schrijn in het zuiden van Kyoto. De schrijn ligt aan de voet van de berg Inari in het stadsdeel Fushimi. Als je een willekeurige Japanner vraagt of hij Fushimi Inari kent dan is het antwoord zeker positief. Het is namelijk één van de meest gefotografeerde locaties van Japan.

Deze eer heeft Fushimi Inari te danken aan de duizenden oranje torii poortjes die over de paden van het complex staan. De Inari schrijn is altijd een populaire plaats geweest voor godsdienstelijke handelingen voor handelaren uit de buurt. De handelaren hadden redelijk wat geld. Bij wijze van steun aan de schrijn en respect aan de goden begonnen handelaren met het kopen van torii poortjes. Ieder poortje op ieder pad van het complex is gesponsord door een persoon of bedrijf. De naam van de sponsor staat in het poortje gegraveerd. Zo weten de goden voor wie ze extra moeten zorgen en is het bovendien een mooie reclame.

De eerste schrijn hier werd gebouwd in 711. Sindsdien zijn er een aantal kleinere schrijnen bijgebouwd op het complex en het aantal torii poortjes groeit nog steeds. Fushimi Inari Taisha, het hoofdgebouw ligt aan de voet van de berg Inari. Een aantal paden voeren achter het hoofdgebouw de berg op. In totaal ligt er zo’n vier kilometer wandelpad. Langs de paden staan een aantal bijgebouwen en boven op de berg zijn een paar gelegenheden waar je Japanse thee kunt drinken. Je moet ongeveer twee uur uittrekken voor om het hele complex te kunnen zien.

Ginkaku-ji

De Zen tempel Ginkaku-ji, de Zilveren Tempel, ligt aan de voet van de Higashiyama bergen ten oosten van Kyoto. In 1482 bouwde shogun Ashikaga Yoshimasa hier zijn villa. Hij kopieerde het ontwerp van de villa die zijn opa gebouwd had aan de voet van de Kitayama bergen ten noorden van de stad: Kinkaku-ji. Na Yoshimasa’s dood in 1490 werd de villa verbouwd tot Zen tempel.

Yoshimasa was geobsedeerd door kunst, dus het is niet verwonderlijk dat zijn villa Ginkaku-ji het centrum werd van de destijds moderne kunst. Deze stroming ging de boeken in als Higashiyama Cultuur en was een tegenhanger van de gevestigde orde van de Kitayama Cultuur rond de villa van Yoshimasa’s opa. De Kitayama Cultuur bleef beperkt tot de aristocratie van Kyoto, maar de Higashiyama Cultuur verspreidde zich al snel door Japan. Hieruit onstonden onder andere de theeceremonie en het No-spel.

In tegenstelling tot Kinkaku-ji is Ginkaku-ji niet bekleed met bladzilver. Verder komen het ontwerp van zowel het gebouwencomplex als de tuinen redelijk overeen.

Gion

De wijk Gion in Kyoto is wellicht een van de meest bekende wijken van heel Japan. Hier werken en wonen de geisha. De historische huizen van de wijk zijn goed bewaard gebleven en je proeft er nog steeds de mysterie van de wondere wereld van de geisha.

Gion ontstond in de middeleeuwen (vergeleken met de oudste delen van Kyoto dus relatief recent) aan de voet van Yasaka Jinja als wijk waar reizigers en pelgrims verbleven. Door de eeuwen heen werd het entertainment steeds exclusiever.

De geisha van Gion noemen zichzelf geen geisha, maar geiko. Ze werken als gastvrouw en verzorgen zang, dans en conversatie aan hoofdzakelijk mannelijke klanten. De geisha wonen en werken in theehuizen. Het meest exclusieve theehuis van Gion is Ichiriki Chaya. Het verhaal Dagboek van een Geisha speelt zich hier af.

Higashiyama

De wijk Higashiyama ligt aan de voet van de bergketen ten oosten van de stad Kyoto. Het is een van de best bewaard gebleven historische plekken van de stad. Met name het gebied tussen Yasaka Jinja en Maruyama Park aan de noordzijde en Kiyomizu-dera aan de zuidzijde is prachtige.

Higashiyama heeft een uitgebreid netwerk van steegjes en straatjes met traditionele houten huizen. Om het historische karakter nog authentieker te laten voelen zijn bovengrondse telefoon- en elektriciteitskabels ondergrond gelegd en zijn de straten opnieuw bestraat.

De “toeristen-route” tussen Yasaka Jinja en Kiyomizu-dera is aan weerszijde bezaaid met winkeltjes. Je vindt hier veel handwerk en lokale producten. De restaurantjes langs de route serveren goed eten voor redelijke prijzen.

Heian Jingu

Net ten noorden van het uitgaansgebied van Gion vindt je Heian Jingu, een van de grootste Shinto schrijnen in Kyoto. Heian Jingu draagt het predicaat van belangrijke schrijn, afgegeven door de Vereniging van Shinto Schrijnen.

Heian Jingu is gebouwd in 1895. Oorspronkelijk was het plan om een replica te bouwen van het Heian Paleis, een paleis uit de hoogtijdagen van Kyoto als hoofdstad. Het lukte de aannemers echter niet om voldoende land op te kopen. Toen is besloten om maar een schrijn te bouwen, maar wel eentje van bijna paleis-achtig formaat. Heian Jingu is uiteindelijk opgeleverd als eerbetoon aan de vijftigste keizer van Japan, keizer Kanmu.

Wanneer je de binnenplaats van Heian Jingu op loopt zou niemand het je kwalijk nemen als je zo denken dat je in een keizerlijk paleis uit het oude China of Korea terecht gekomen bent. De layout is gebaseerd op de paleizen uit die landen. De rust en vrede die je vaak proeft in andere schrijnen ontbreekt hier door de enorme grootte. Desalniettemin is Heian Jingu een imposant bouwwerk en zeker een bezoek waard.

Heian Jingu
Heian Jingu

Kamigamo Jinja

Het Shinto heiligdom Kamigamo Jinja in Kyoto ligt 3 kilometer stroomopwaarts langs de Kamo Rivier vanaf zuster-heiligdom Shimogamo Jinja. Deze heiligdommen behoren tot de oudsten in Japan. Beide jinja’s stammen uit 794, toe Kyoto de hoofdstad werd.

Kamigamo Jinja staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het meest opvallende aspect zijn de twee zandkegels voor de hoofdhal. Deze kegels worden regelmatig volgens een eeuwenoud ritueel geplaatst en dienen als symbool van purificatie.

Kasteel Nijo

In 1603 kreeg Kyoto een kasteel. Gelegen aan de straat Nijo werd het Kasteel Nijo. Het was de woning van Tokugawa Ieyasu, de eerste shogun van de Edoperiode (1693 – 1867). Die slaagde er echter niet in om het kasteel te voltooien voor zijn dood. Zijn kleinzoon Iemitsu maakte het werk 23 jaar later af en liet bovendien een kasteeltoren van 5 verdiepingen bouwen.

Toen in 1867 het doek viel voor het Tokugawa shogunaat werd Kasteel Nijo tijdelijk gebruikt als keizerlijk paleis. Later werd het gedoneerd aan de stad Kyoto en opengesteld voor publiek. Het gebouwencomplex is een van de best bewaard gebleven voorbeelden van Tokugawa-architectuur en staat sinds 1994 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De paleizen van het complex staan er allemaal nog. Alleen de kasteeltoren is in 1750 verwoest door blikseminslag en is nooit opnieuw gebouwd. Omdat de kasteeltoren niet langer staat wordt Kasteel Nijoniet gerekend onder de 12 originele kastelen van Japan.

Kasteel Nijo
Kasteel Nijo

Kinkaku-ji

Kinkaku-ji, letterlijk Gouden Tempel, is de bijnaam van de Rokuon-ji tempel in het noord-westen van Kyoto. Rokuon-ji betekend Hertentuin Tempel. De tempel is gebouwd tijdens de Muromachi periode (1337-1573). In deze periode werd goed nagedacht over de plaatst van een gebouw in haar omgeving. Door middel van een omliggende tuin werd de overgang van gebouw naar omgeving zo geleidelijk mogelijk gemaakt. Gebouwen werden dus ontworpen als onderdeel van een tuin en aansluitend op de directe omgeving. Kinkaku-ji is hier een heel mooi voorbeeld van.

Rokuon-ji was oorspronkelijk een villa van een rijke staatsman. In 1397 kocht de shogun de villa en toverde het complex om in een tempel. Kinkaku, het Gouden Paviljoen, is het meest in het oog springende gebouw van het tempelcomplex (en oorzaak van de bijnaam). In de Kinkaku liggen relikwieën opgeslagen. Het paviljoen is niet toegankelijk voor bezoekers.

Kinkaku-ji
Kinkaku-ji

Kiyomizu-dera

Kiyomizu-dera is een van de fraaiste tempels in Kyoto. Na een langzame klim door de straatjes de vanaf Gion de berg op lopen via Ninenzaka bereik je de toegangspoort van Kiyomizu-dera. De poort staat bovenaan een trap en torent groots boven alles uit. Achter de poort betreed je de eeuwenoude houten vloer van de tempelgangen.

Kiyomizu-dera is een onafhankelijke Boeddhistische tempel gesticht in 798. De huidige bouw stamt uit 1633. De tempel bestaat geheel uit hout. Er is bij de bouw geen enkele spijker of schroef gebruikt. De houten palen en planken zijn op ingenieuze wijze met elkaar verbonden. Als je bedenkt dat Japan de meeste aardbevingen ter wereld te verduren krijgt is dit helemaal een knap staaltje.

Een groot gedeelte van de tempel zweeft enkele tientallen meters boven de grond, omhoog gehouden door gigantische houten palen. Precies onder het midden van de tempel vloeit een waterval uit de berg. Aan deze waterval ontleend de tempel haar naam.

Kiyomizu betekend helder water (en dera betekend tempel). Het wordt onder de tempel door drie jameslen geleid, waar bezoekers staan soms wel 30 minuten in de rij om het water uit deze bron te drinken. Het verhaal gaat dat door het water te drinken al je wensen uit komen en dat je knap en slim wordt (mocht je dat nog niet zijn).

In 2007 was Kiyomizu-dera een van de 21 kanshebbers in de running voor Nieuwe Zeven Wereldwonderen. Kiyomizu-dera heeft echter de top 7 niet gehaald.

Kodai-ji

De bergen aan de oost kant van Kyoto, Higashiyama, zijn enorm rijk aan Boeddhistische tempels. Een van de grootste en mooiste exemplaren is Kodai-ji. Deze tempel werd gesticht in 1606 door Nene, de weduwe van Toyotomi Hideyoshi, om haar overleden man te herdenken. Toyotomi Hideyoshi was een van de daimyo die een belangrijke bedrage geleverd heeft aan de unificatie van Japan.

Veel van de versieringen van de tempel zijn maki-e, en Kodai-ji wordt dan ook wel maki-e tempel genoemd. Verder hangen er een aantal schilderijen, kleden en een bronzen bel met een inscriptie uit 1606. Ook als je niet zo thuis bent in deze vormen van Japanse kunst is Kodai-ji een bezoek waard, alleen al vanwege de prachtige tuinen van het tempelcomplex.

Het tempelcomplex van Kodai-ji ligt in het gebied tussen Yasaka Jinja en Kiyomizu-dera.

Kyoto Gosho

Kyoto Gosho is het keizerlijk paleis in Kyoto. Het was de residentie van de keizerlijke familie tot 1868, toen de hoofdstedelijke zetel verhuisde naar Tokyo. Het keizerlijk paleis ligt midden in het ruime stadspark Kyoto Gyoen. In dit park ligt ook Sento Gosho, een tweede paleis dat in 1630 gebouwd werd als pensioenwoning voor Keizer Gomizuno.

Het huidige paleis werd gebouwd in 1855. De paleizen daarvoor zijn stuk voor stuk door brand verwoest of binnen de stadsgrenzen verplaatst. Het complex worst omringd door een muur en een aantal tuinen. Na de Meiji-restauratie zijn de keizers Taisho (1912) en Showa (1926) nog gekroond in Kyoto Gosho.

Tot enkele jaren geleden was het alleen mogelijk om Kyoto Gosho te bezoeken als onderdeel van een tour. Tegenwoordig zijn de tuinen permanent opengesteld voor publiek, maar de gebouwen zijn niet toegankelijk.

Maruyama Park

In het oostelijke gedeelte van Kyoto vindt je het tempel-kwartier. Met name in de wijk Higashiyama proef je de historie van de stad. Dit gebied is een aaneenschakeling van smalle straatjes en brede lanen die de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad met elkaar verbinden. Hier middenin ligt het prachtige Maruyama Park.

Maruyama Park ligt vlak achter Yasaka Jinja en is een van de beste plekken in Kyoto om te genieten van de kersenbloesem, de herfstbladeren of een picknick met vrienden.

Maruyama Park
Maruyama Park

Nanzen-ji

De tempel Nanzen-ji werd in 1291 gebouwd door toenmalige keizer Kameyama op de plaats waar een van zijn buitenverblijven stond. Intussen uitgegroeid tot een van de belangrijkste tempels in Kyoto, Nanzen-ji is het hoofdkwartier van de Nanzen-ji school binnen het Rinzai Zen Boeddhisme.

Door de eeuwen heen is Nanzen-ji een aantal keer in de als gelegd door grote branden. Elke keer verrees het complex nog groter dan het geweest was.

Het Nanzen-ji complex is vrij uitgestrekt en ligt in een bosrijke omgeving. Als je het complex op loopt kan je niet om de grote poort heen. Deze Sanmon poort is bijna net zou oud als de tempel zelf. Op de bovenverdieping van de poort is een observatie-dek dat toegankelijk is voor bezoekers. De Hojo, het verblijf van de abt van de tempel, heeft een indrukwekkende ‘droge tuin’. Het complex wordt doorkruist door een aquaduct van het Biwa Meer Jamesal. Dit jamesal werd oorspronkelijk aangelegd voor het vervoer van vracht, passagiers en water vanaf het Biwa Meer, aan de andere kant van de Higashiyama bergketen. Het jamesal fungeert nog steeds als watertoevoer voor onder andere de brandweer van Kyoto. In het nabij gelegen Biwa Meer Jamesal Museum is te zien hoe het jamesal over de jaren gebruikt is.

Het Pad der Filosofen begint net ten noorden van Nanzen-ji en loopt tot aan Ginkaku-ji.

Nishiki Markt

De Japanse keuken kreeg in 2013 de titel Cultureel Werelderfgoed. Dat schept verwachtigingen. Voor de Japanse haute cuisine moet je op zoek naar dure restaurants, maar om te ervaren wat de gewone mensen dagelijks eten zit je goed op Nishiki Markt.

Zonder twijfel is Nishiki Markt hét culinaire hoogtepunt van een wandeling door het centrum van Kyoto. Ingenesteld tussen de winkelstraten Shijo en Sanjo vind je deze markt in een smal overdekt straatje.

De aroma’s waaien je om de oren. Van vers gebrande thee tot vers gevangen vis. Van traditioneel ingemaakte groenten tot traditionele versnaperingen als mitarashi-dango en mochi. Bij veel van de winkeltjes kun je gratis proeven voor je besluit om wel of moet te kopen.

Pad der Filosofen

Het Pad der Filosofen, Tetsugaku no Michi in het Japans of Philosopher’s Walk in het Engels, is een wandelpad dat zich uitstrekt aan de voet van de Higashiyama bergketen aan de oostkant van Kyoto. Het pad loopt langs een jamesaltje met een enorme hoeveelheid kersenbomen op de oevers. Vooral tijdens het sakura-seizoen is het hier heerlijk toeven.

Het Pad der Filosofen loopt tussen Nanzen-ji in het zuiden en Ginkaku-ji in het noorden. Je kunt aan beide kanten beginnen en als je door loopt ben je in 30 minuten aan de andere kant. De meeste wandelaars nemen wat meer tijd om onderweg wat van de bezienswaardigheden mee te krijgen.

Ryoan-ji

Kyoto is de onbetwiste nummer één tempel-stad van Japan. Nergens vind je meer tempels (en schrijnen) dan in Kyoto. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal de moeite van het bezoeken waard zijn. Als je echter een mooie tempel wilt bezoeken is Ryoan-ji zeker een aanrader.

Gelegen in een relatief stille buitenwijk in het noord-westen van Kyoto ligt Ryoan-ji. De tempel staat midden in een enorme tuin. De tuin wordt gezien als een van de best bewaarde “droge tuinen”. Dit type tuin vind je veel in Zen Boeddhistische tempels en bestaat voornamelijk uit kiezels die in rechte lijnen geharkt zijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat Ryoan-ji op de UNESCO Werelderfgoedlijst terecht gekomen is.

Het tempelcomplex is prettig en vooral rustig. De “zen” is overal te vinden. Zoals in de meeste tempels mogen er binnen geen foto’s gemaakt worden, maar hieronder een paar plaatjes van de buitenkant en de tuinen.

Ryoan-ji
Ryoan-ji

Sanjo en Shijo

Als je van winkelen houdt zit je in Kyoto goed. Het belangrijkste winkelgebied vind je rond de straten Shijo en Sanjo. Deze straten lopen parallel aan elkaar en zijn verbonden door Kawaramachi, Shinkyogoku en Teramachi straten.

Shijo en Kawaramachi zijn grote straten met veel verkeer. Hier vind je ook de grote winkels. Luxe internationale merken zoals Gucci en Louis Vuitton vind je naast de grote warenhuizen op Shijo. De meer betaalbare ketens zoals Muji en Uniqlo hebben winkels op Kawaramachi.

Sanjo, Shinkyogoku en Teramachi zijn overdekte winkelstraten alleen toegankelijk voor voetgangers. Alle drie hebben ze hun eigen karakter. Langs Sanjo en Teramachi vind je veel traditionele winkels met wierook en schrijfwaren maar ook moderne winkels met de laatste mode. Shinkyogoku is luider en smaller. Hier vind je winkeltjes met telefoonhoesjes, glitter en bling.

Sanjo en Shijo
Sanjo en Shijo

Sento Gosho

De Sento Gosho is een annex van het Keizerlijk Paleis in Kyoto. De annex werd in 1630 gebouwd als pensioen woning voor Keizer Gomizuno. De keizers na hem die voor hun dood met pensioen gegaan zijn hebben hier ook gewoond.

In 1854 branden de paleizen van Sento Gosho volledig af. De originele gebouwen zijn nooit herbouwd. In plaats daarvan verrees in 1867 op deze plek het Omiya Paleis. Dit paleis dient ook vandaag de dag nog als verblijf en wordt gebruikt door de kroonprins en kroonprinses als ze Kyoto bezoeken.

Een bezoek aan Sento Gosho is alleen mogelijk door mee te gaan met een gratis tour, georganiseerd door de Kiezerlijke Huishoudelijke Dienst. De tour voert door de tuinen rond het paleis maar gaat nergens naar binnen. Engelstalige audiogidsen zijn beschikbaar voor diegenen die de Japans-talige gids niet verstaan.

De gratis tours vinden vier keer per dag plaats, behalve op maandagen. Reserveren is verplicht. Om een reservering te maken moet je je met je paspoort melden bij een het kantoor van de Keizerlijke Huishoudelijke Dienst op het paleizencomplex. Het kantoor is open voor reserveringen van maandag t/m vrijdag van 8:45 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00. Ook zijn er berperkt plaatsen online te reserveren via deze website.

Shimogamo Jinja

Shimogamo Jinja is een Shinto heiligdom in Kyoto. Samen zuster-schrijn Kamigamo Jinja is dit heiligdom een van de oudsten van Japan. Beide heiligdommen stammen van voor 794, toen Kyoto hoofdstad van Japan werd. De stad Kyoto is onstaan rond Shimogamo Jinja.

De keizerlijke hofhouding bezocht beide jinja’s frequent om de goden te verzoeken om welvarendheid voor de stad. Door een lange en kleurrijke geschiedenis heeft Shimogamo Jinja een plek verdiend op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het heiligdom ligt op het kruispunt van de rivieren Takano en Kamo in het Tadasu no Mori bos. Tijdens de vele verbouwingen en modernizeringen van Kyoto is dit bos altijd bewaard gebleven. Sommige van de bomen hier zijn meer dan 600 jaar oud.

Yasaka Jinja

Yasaka Jinja is een Shinto schrijn in het Gion district van Kyoto. Vroeger heettede schrijn Gion Jinja. Yasaka Jinja ligt aan het oostelijke einde van Shijo Dori, een van de grootste winkelstraten van de stad. Achter Yasaka Jinja ligt Maruyama Park, een groot stadspark dat toegang biedt tot het Higashiyama tempeldistrict. Vanuit Yasaka Jinja loop je via een aantal andere tempels en een hoop trappen naar Kiyomizu-dera.

Yasaka Jinja heeft een lange geschiedenis. De bouw van de schrijn, toen nog Gion Jinja, begon in het jaar 656. Zo’n 300 jaar later was Gion Jinja een belangrijke spil geworden in de lokale samenleving. De keizer, die toen nog in Kyoto woonde, stuurde elke dag een boodschapper naar een aantal belangrijke schrijnen om daar de goden te informeren over wat er zoal gebeurde. In 994 werd Gion Jinja opgenomen in dit selecte groepje schrijnen.

Veel Japanse festivals vinden hun oorsprong in het Shintoïsme. Het jaarlijkse festival dat werd georganiseerd Gion Jinja legde de grondslag voor het Gion Festival, het grootste jaarlijkse festival in Kyoto.