Arashiyama

Arashiyama

In het noordwestelijke puntje van Kyoto ligt de gemoedelijke wijk Arashiyama, wat “Storm Berg” betekend. Het gebied heeft haar naam te danken aan de berg aan de overzijde van de Hozu Rivier die de achtergrond vormt voor dit pittoreske stukje van de stad. Al sinds de Heianperiode (794 – 1185), de hoogtijdagen van Kyoto als hoofdstad, komen de inwoners van Kyoto hier graag om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

De wijk focust zich rond de Togetsukyo Brug, die de oevers van de rivier met elkaar verbindt. Direct ten noorden van de brug strekt een levendige wirwar van straatjes gevuld met leuke winkeltjes en restaurantjes zich uit. Hier vind je de belangrijkste tempels van de wijk en het beroemde bamboebos. Aan de oevers van de rivier liggen bootjes die je kunt huren voor een tochtje over het water.

Verder ten noorden van de Togetsukyo Brug, aan de noordzijde van het spoor is de sfeer landelijker en minder toeristisch. Hier wandel je langs rustige rijstvelden en lieflijke tempeltjes. Bij een aantal van de traditionele huizen tussen de rijstvelden kun je genieten van macha groene thee en Japanse zoetigheden.

Arashiyama is populair (en druk) in de lente als de kersenbloesems bloeien en in de herfst als de bladeren van de bomen op de berg ten zuiden van de rivier oranje kleuren. In de zomermaanden worden op de rivier demonstraties gegevens in traditionele visserstechnieken. Tijdens de donkere maand december is de wijk verlicht met lantaarns tijdens het Hanatoro evenement.

Togetsukyo Brug

Togetsukyo Brug

De Togetsukyo Brug verbindt de noordelijke en zuidelijke oevers van de Hozu Rivier en is een van de iconen van Arashiyama. Oorspronkelijk werd de brug gebouwd in de Heianperiode (794 – 1185), maar de huidige constructie stamt uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Aan de zuidzijde van de brug ligt een park met kersenbomen die in de lente prachtig bloeien.

Bamboebos

Bamboebos

Een van de populairste bezienswaardigheden in Arashiyama is het bamboebos. Een wandelpad van een paar honderd meter voert door het bos vanaf de winkelstraat ten noorden van de Togetsukyo Brug. De beste ervaring heb je als het een klein beetje waait en de bamboestammen op en neer wiegen in de wind. Het bamboe uit dit bos wordt gebruikt door lokale handwerkers om koppen, dozen en matten van te maken.

Tenryu-ji

Tenryu-ji

Er zijn een aantal tempels die de moeite waard zijn in Arashiyama, maar als je er een zou moeten kiezen dan is Tenryu-ji de beste keuze. Het is de grootste en meest indrukwekkende tempel in het gebied. De tempel, gesticht in 1339, staat samen met een aantal andere heiligdommen in Kyoto op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Hozu Rivier

Hozu Rivier

Vanaf Kameoka neem een traditionele boot naar de Togetsukyo Brug in Arashiyama. De vaart duurt ongeveer 2 uur en voert door het prachtige Hozu Ravijn.

Het leukste is om de Sagano Scenic Railway heen te nemen en de boot terug. Via onderstaande link boek je een combinatieticket.

Sagano Scenic Railway

Sagano Scenic Railway

De Sagano Scenic Railway rijdt door het Hozu Ravijn tussen Kameoka en het westelijke einde van het bamboebos. Het uitzicht vanuit de trein over het ravijn tijdens de 25 minuten durende rit is spectaculair.

Het leukste is om de trein te nemen vanaf het bamboebos en vanaf Kameoka een met een bootje over de Hozu Rivier terug te varen. Via onderstaande link boek je een combinatieticket.

Tickets & tours

Ervaar Japan werkt samen met tour website Viator. Lokale touroperators kunnen via Viator hun aanbod onder de aandacht brengen. Hierdoor heeft Viator het grootste aanbod van lokale ervaring.

Viator

Bereikbaarheid

Afhankelijk van waar in Kyoto je naar Arashiyama reist heb je de keuze uit een aantal verschillende opties.

Japan Railways

Vanaf Kyoto Station rijdt JR in ongeveer 15 minuten naar Saga-Arashiyama Station. Dit station ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf het centrum van de wijk.

Randen

De kleurrijke trams van Randen verbinden de wijk met Omiya in het westen van Kyoto en Kitano-Hakubai-cho in de buurt van Kitano Tenmangu en de Gouden Tempel. Het Randen station ligt midden in het centrum van Arashiyama.

Hankyu Railways

Vanaf downtown Kyoto, het gebied rond de straten Sanjo en Shijo, rijdt Hankyu richting Osaka. Stap over in Katsura Station op de lijn die eindigt net ten zuiden van de Togetsukyo Brug. Kies je voor Hankyu, dan is wellicht de Hankyu Tourist Pass een goede keuze voor je.