Enryaku-ji

Enryaku-ji

Eizan Railway

Met een combinatie van de tram, kabeltrein en kabelbaan van Eizan Railway reis je op een leuke manier naar Enryaku-ji. Koop hier snel en veilig je kaartjes.

Klook

Bovenop de berg Hieizan, ten oosten van het noord-oosten van het centrum van Kyoto, ligt de Boeddhistische tempel Enryaku-ji. Deze tempel heeft een belangrijkste rol gespeeld in de geschiedenis en de ontwikkeling van het Boeddhisme in Japan. In 788 werd de tempel gesticht door een monnik die in China geleerd had over het Boeddhisme. Daarmee is het een van de eerste tempels van Japan.

Over de eeuwen die daarop volgde groeide Enryaku-ji uit tot een belangrijke steunpilaar van religie in Japan en had op het hoogtepunt meer dan 3.000 sub-tempels en een leger van monnik-soldaten. In 1571 werd vrijwel het hele complex met de grond gelijk gemaakt door Obu Nobunaga. De huidige gebouwen van de tempel stammen allemaal van na die tijd.

Enryaku-ji
De Amida Hal in het oost gebied (Todo).

Het complex van Enryaku-ji is vrij uitgestrekt en ligt in een prachtige bosrijke omgeving bovenop de berg Hieizan en bestaat uit drie gebieden: Todo (het oost gebied), Saito (het west gebied) en Yokawa. Van de drie staan in Todo de belangrijkste gebouwen. Dit is ook waar in 788 de eerste tempel verrees. Het meest in het oog springende gebouw in dit gebied is de fel oranje Amida Hal die in 1937 aan het complex toegevoegd is.

Enryaku-ji
De Shaka Hal in het west gebied (Saito).

Het west gebied Saito ligt dieper het bos in. Hier staan onder andere het mausoleum van de monnik Saicho, de stichter van Enryaku-ji, en de Shaka Hal, het oudste gebouw van het complex.

Yokawa, het derde gebied ligt een paar kilometer noordelijker en trekt minder bezoekers. De Yokawa Hal is gedeeltelijk op een stijle helling gebouwd en wordt ondersteund door palen. Daarmee heeft het gebouw wel wat weg van de hoofdhal van Kiyomizu-dera.

Bereikbaarheid Enryaku-ji

Het complex is zowel vanaf de westzijde als de oostzijde van Hieizan goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Aan beide kanten van de berg loopt een kabeltrein de berg op:

  • Sakamoto Cablecar kruipt omhoog langs de oostelijke helling van de berg. Vanaf Kyoto Station neem de JR Kosei-lijn richting Omi-Imazu en stap uit bij station Hieizan-Sakamoto. Vanaf hier loop je in 15 minuten naar het dalstation van de Sakamoto Cablecar. Deze kabeltrein rijdt het hele jaar door.
  • Eizan Cablecar & Ropeway loopt langs de westelijke helling van de berg en begint als kabeltrein met halverwege een overstap op een kabelbaan. Vanaf Demachiyanagi Station net ten noordoosten van het centrum van Kyoto neem de een tram van de Eizan Railway naar Yase-Hieizan-guchi en stap daar over op de kabeltrein. In de winter is deze combinatie buiten gebruik.