Filosofenpad

Filosofenpad

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Het Filosofenpad, Tetsugaku no Michi in het Japans of Philosopher’s Walk in het Engels, is een wandelpad dat zich uitstrekt aan de voet van de Higashiyama bergketen aan de oostkant van Kyoto. De filosofenwandeling voert langs een kanaaltje met een enorme hoeveelheid kersenbomen op de oevers. Vooral tijdens het sakura-seizoen is het hier heerlijk toeven.

Het Filosofenpad loopt tussen Nanzen-ji in het zuiden en Ginkaku-ji in het noorden. Je kunt aan beide kanten beginnen en als je door loopt ben je in 30 minuten aan de andere kant. De meeste wandelaars nemen echter wat meer tijd om onderweg wat van de bezienswaardigheden mee te krijgen.

Langs het pad liggen leuke winkeltjes, restaurantjes en een aantal kleine tempels. Hiervan is de meest noemenswaardige Honen-in, een tempel die vooral tijdens de herfst een prachtige toegang heeft.

Het kanaal dat langs het Filosofenpad stroomt is onderdeel van het Biwako Kanaal. In de 19e eeuw werd dit kanaal aangelegd door een 20 kilometer lange tunnel door de Higashiyama bergketen vanaf het meer Biwako. Het water werd onder andere gebruikt om de eerste waterkrachtcentrale van Japan aan te drijven. Bij Nanzen-ji eindigt de tunnel door de bergen en stroomt het water over een prachtig aquaduct.

Het Filosofenpad volgt de route die de invloedrijke filosofieprofessor Kitaro Nishida dagelijks nam van zijn huis naar de Universiteit van Kyoto. Nishida was een filosoof uit de eerste helft van de twintigste eeuw en grondlegger van de zogenaamde Kyotoschool, een belangrijke stroming binnen de Japanse filosofie. Naar alle waarschijnlijkheid kwam hij hier al wandelend en mediterend tot een aantal van zijn inzichten.

Bereikbaarheid Filosofenpad

Het Filosofenpad loopt tussen de tempels van Nanzen-ji en Ginkaku-ji. Beide tempels zijn prima te bereiken met het openbaar vervoer:

  • Nanzen-ji ligt op ongeveer 5 minuten lopen van metrostation Keage op de Tozai-lijn. Vanaf Kyoto Station ben je met de metro ongeveer 30 minuten onderweg en moet je een keer overstappen. Ook kun je kiezen voor de bus. Lijn 5 doet over de rit van Kyoto Station naar de halte Nanzenji Eikandodo ongeveer 45 minuten.
  • Ginkaku-ji aan het andere eind van het pad is bereikbaar met bus lijn 100 vanaf Kyoto Station. Ook deze rit duurt ongeveer 45 minuten. Stap uit bij de halte Ginkakujimae.
Filosofenpad