Op deze pagina

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

De wijk Gion in Kyoto is een van de meest bekende wijken van heel Japan. Hier werken en wonen de geisha. De historische huizen van de wijk zijn goed bewaard gebleven en je proeft er nog steeds de mysterie van de wondere wereld van de geisha.

Gion ontstond in de middeleeuwen (vergeleken met de oudste delen van Kyoto dus relatief recent) aan de voet van Yasaka Jinja als wijk waar reizigers en pelgrims verbleven. Deze groep passanten kon ’s avonds wel wat vermaak gebruiken. Al snel ontwikkelde de wijk zich tot het uitgaansgebied van Kyoto. De geisha waren de entertainer. Door de eeuwen heen werd het entertainment steeds exclusiever. Nu is een avondje vermaak door een geisha een exclusieve aangelegenheid.

De geisha van Gion noemen zichzelf geen geisha, maar geiko. Ze werken als gastvrouw en verzorgen zang, dans en conversatie aan hoofdzakelijk mannelijke klanten. De geisha wonen en werken in theehuizen. Het meest exclusieve theehuis van de wijk is Ichiriki Chaya. Het verhaal Dagboek van een Geisha speelt zich hier af.

Het werk van de geisha in Gion is mysterieus voor buitenstaanders. Vaak worden ze vergeleken met prostitués. Dat is absoluut een misverstand. Geisha zijn in de eerste plaats entertainers. Ze maken muziek, ze dansen, ze flirten en ze insinueren. Maar een intieme relatie hebben ze slechts exclusief met één man, hun patroon.

Bereikbaarheid Gion

De wijk ligt op de oostoever van de Kamogawa Rivier. Vanaf het winkelgebied rond Sanjo en Shijo ligt de wijk op ongeveer 10 minuten loopafstand. Kom je van elders in de stad, kies dan voor het openbaar vervoer:

  • Buslijnen 100 en 206 rijden vanaf Kyoto Station door de wijk. De rit duurt ongeveer 20 minuten.