Kitano Tenmangu

Kitano Tenmangu

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

De Kitano Tenmangu in het noordwesten van Kyoto is een van de belangrijkste van een paar honderd Shinto heiligdommen toegewijd aan de wetenschapper en politicus Sugawara Michizane. Dat Sugawara hoogbegaafd was werd al vroeg duidelijk, want op 11-jarige leeftijd was hij al een vooraanstaand dichter. Zijn politieke carrière ontwikkelde zich snel daarna. Hij kwam terecht aan het keizerlijke hof in Kyoto, dat destijds de hoofdstad was. Na onenigheid werd hij verbannen uit de stad en trok naar het westen waar hij terecht kwam in Dazaifu. Kort na zijn dood daar trof een serie natuurrampen Japan.

De natuurrampen werden toegeschreven aan Sugawara, die daarmee wraak zou hebben genomen over het land. Om vooral zijn geest maar rustig te houden werden in het hele land heiligdommen opgedragen aan hem. Al deze heiligdommen dragen de titel “Tenmangu”. De belangrijksten zijn de Kitano Tenmangu in Kyoto en de Dazaifu Tenmangu in Dazaifu.

Kitano Tenmangu

Vanwege zijn leergierigheid en intellect wordt Sugawara Michizane in verband gebracht met de Shinto god Tenjin, de god van het onderwijs. Tenmangu heiligdommen zijn dan ook erg populair onder studenten die hopen op intellectueel succes. Rond de examenperiodes is het altijd erg druk in de Tenmangu’s.

Sugawara was erg gecharmeerd van een bepaald type pruimenbloesem, die al vroeg in het jaar bloeit. Bij alle Tenmangu heiligdommen in Japan staat dan ook een pruimenboom van dit type die vaak in februari al in bloei staat. Rond de Kitano Tenmangu in Kyoto staan zelfs 2.000 van deze pruimenbomen, die al vroeg in het jaar voor een bloei-spektakel zorgen.

Op en rond het terrein van het heiligdom vindt iedere maand op de 25ste een grote vlooienmarkt plaats. Je vindt er allerlei lokale specialiteiten.

Bereikbaarheid Kitano Tenmangu

Het heiligdom is prima te bereiken met het openbaar vervoer. De bus is de meest logische keuze, maar ook de tram is een mogelijkheid:

  • Buslijnen 50 en 101 komen vanaf Kyoto Station. Stap uit bij de halte Kitano Tenmangumae. De rit duurt ongeveer 30 minuten.
  • Randen Tram vanuit de wijk Arashiyama stopt op 10 minuten lopen van het heiligdom bij de halte Kitano-Hakubaicho.