Kiyomizu-dera

Kiyomizu-dera

Kiyomizu-dera

Kiyomizu-dera

Kiyomizu-dera is een van de fraaiste tempels in Kyoto. Na een langzame klim door de straatjes de vanaf Gion de berg op lopen via Ninenzaka bereik je de toegangspoort van het tempelcomplex. De poort staat bovenaan een trap en torent groots boven alles uit. Achter de poort betreed je de eeuwenoude houten vloer van de tempelgangen.

Kiyomizu-dera is een onafhankelijke Boeddhistische tempel gesticht in 798. De huidige bouw stamt uit 1633. De tempel bestaat geheel uit hout. Er is bij de bouw geen enkele spijker of schroef gebruikt. De houten palen en planken zijn op ingenieuze wijze met elkaar verbonden. Als je bedenkt dat Japan de meeste aardbevingen ter wereld te verduren krijgt is dit helemaal een knap staaltje.

Een groot gedeelte van de tempel zweeft enkele tientallen meters boven de grond, omhoog gehouden door gigantische houten palen. Precies onder het midden van de Kiyomizu-deravloeit een waterval uit de berg. Aan deze waterval ontleend de tempel haar naam.

Kiyomizu betekend helder water (en dera betekend tempel). Het wordt onder de tempel door drie kanalen geleid, waar bezoekers staan soms wel 30 minuten in de rij om het water uit deze bron te drinken. Het verhaal gaat dat door het water te drinken al je wensen uit komen en dat je knap en slim wordt (mocht je dat nog niet zijn).

In 2007 was Kiyomizu-dera een van de 21 kanshebbers in de running voor Nieuwe Zeven Wereldwonderen. De tempel heeft echter de top 7 niet gehaald.

Kiyomizu-dera

Hoofdhal

Kiyomizu-dera is met name bekend om het houten balkon buiten de hoofdhal dat op enorme palen 13 meter boven de grond bungelt.

Kiyomiozu-dera

Pagode

Van de twee pagode’s van Kiyomizu-dera staat er een in de buurt van de ingang van het tempelcomplex.

Kiyomiozu-dera

Otowa Waterval

De waterval ligt aan de voet van de hoofdhal. De 3 stromen van de waterval hebben ieder een andere eigenschap. Zo is er 1 die goed zou zijn voor een lang leven, 1 voor geluk in de liefde en 1 voor academisch succes.

Tickets & Tours

Tickets & tours

Ervaar Japan werkt samen met tour website Viator. Lokale touroperators kunnen via Viator hun aanbod onder de aandacht brengen. Hierdoor heeft Viator het grootste aanbod van lokale ervaring.

Bereikbaarheid

Vanaf Kyoto Station is de beste manier om Kiyomizu-dera te bereiken per bus. Lijnen 100 en 206 brengen je het dichts in de buurt. Stap uit bij de halte Gojozaka. Vanaf hier is de klim naar de toegangspoort zo’n 15 minuten.