Kiyomizu-dera

Kiyomizu-dera

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Kiyomizu-dera is een van de fraaiste tempels in Kyoto. Na een langzame klim door de straatjes die vanaf Gion de berg op lopen via Higashiyama en Ninenzaka bereik je de toegangspoort van het tempelcomplex. De poort staat bovenaan een trap en torent groots boven alles uit. Achter de poort betreed je de eeuwenoude houten vloer van de tempelgangen.

Kiyomizu-dera is een onafhankelijke Boeddhistische tempel gesticht in 798. De huidige bouw stamt uit 1633. De tempel bestaat geheel uit hout. Er is bij de bouw geen enkele spijker of schroef gebruikt. De houten palen en planken zijn op ingenieuze wijze met elkaar verbonden. Als je bedenkt dat Japan de meeste aardbevingen ter wereld te verduren krijgt is dit helemaal een knap staaltje.

Kiyomizu-dera
De hoofdhal van Kiyomizu-dera staat op houten palen tegen een steile berghelling.

Een groot gedeelte van de tempel zweeft enkele tientallen meters boven de grond, omhoog gehouden door gigantische houten palen. Precies onder het midden van de Kiyomizu-deravloeit een waterval uit de berg. Aan deze waterval ontleend de tempel haar naam.

Kiyomizu betekend helder water (en dera betekend tempel). Het wordt onder de tempel door drie kanalen geleid, waar bezoekers staan soms wel 30 minuten in de rij om het water uit deze bron te drinken. Het verhaal gaat dat door het water te drinken al je wensen uit komen en dat je knap en slim wordt (mocht je dat nog niet zijn).

Kiyomiozu-dera
Van de twee pagode’s van Kiyomizu-dera staat er een in de buurt van de ingang van het tempelcomplex.

In 2007 was Kiyomizu-dera een van de 21 kanshebbers in de running voor Nieuwe Zeven Wereldwonderen. De tempel heeft echter de top 7 niet gehaald. Een van de redenen voor de nominatie is het houten balkon buiten de hoofdhal dat op enorme palen 13 meter boven de grond bungelt.

Aan de voet van de hoofdhal ligt de Otowa Waterva;. De 3 stromen van de waterval hebben ieder een andere eigenschap. Zo is er 1 die goed zou zijn voor een lang leven, 1 voor geluk in de liefde en 1 voor academisch succes.

Kiyomiozu-dera
De Otowa Waterval.

Bereikbaarheid Kiyomizu-dera

De tempel is niet direct toegankelijk met het openbaar vervoer want de toegang ligt bovenaan een lange trap. Je kunt echter tot onderaan de trap komen met de bus:

  • Buslijnen 100 en 206 vanaf Kyoto Station brengen je het dichts in de buurt. Stap uit bij de halte Gojozaka. Vanaf hier is de klim naar de toegangspoort zo’n 15 minuten.