Metro in Kyoto

Metro in Kyoto

Lijnenkaart

Download de metro kaart van Kyoto zodat je ‘m tijdens je reis offline bij de hand hebt.

Het openbaar vervoer in Kyoto bestaat uit een goed aansluitend netwerk van bussen, treinen en twee metro-lijnen. De Karasuma-lijn loopt van noord naar zuid en de Tozai-lijn loopt van oost naar west. Voor bezoekers zijn vooral de stations direct ten noorden van Kyoto Station van belang. De metro van Kyoto wordt verzorgd door de gemeente.

Kaart: metro-netwerk van Kyoto

De metro-lijnen van Kyoto

Karasuma-lijn

De Karasuma-lijn (groene lijn) doorkruist Kyoto van noord naar zuid. Het grootste gedeelte van het traject loopt onder Karasuma Straat, een van de belangrijkste verkeersaders van de stad. Op Kyoto Station sluit de lijn aan op de interregionale treinverbindingen van JR en Kintetsu. Sommige metro’s op deze lijn rijden na het eindstation Takeda verder op de Kintetsu-lijn naar Nara.

Belangrijkste stations:

  • Karasuma-Oike (K08)
  • Shijo (K09)
  • Kyoto (K11)

Het stuk van de Karasuma-lijn direct ten noorden van Kyoto (K11) is voor veel bezoekers het belangrijkste gedeelte. In Shijo (K09), midden in het centrum van Kyoto, kruist de lijn met de Hankyu Kyoto-lijn, een van de drie treinverbindingen tussen Kyoto en Osaka.

In Karasuma-Oike (K08) kruist de Karasuma-lijn de Tozai-lijn (rode lijn) die de stad van oost naar west doorkruist.

Tozai-lijn

De Tozai-lijn (rode lijn) loopt van west naar oost direct ten noorden van het centrum van Kyoto. Ten oosten van de Kamogawa Rivier buigt de lijn af en loopt via de oostelijke buitenwijken naar het zuiden.

Belangrijkste stations:

  • Yamashina (T07)
  • Sanjo-Keihan (T11)
  • Karasuma-Oike (T13)
  • Nijojo-mae (T14)

Als bezoeker gebruik je waarschijnlijk alleen het gedeelte van de lijn tussen Nijo (T15) en Yamashina (T07). De Tozai-lijn is voor geschikt om bezienswaardigheden te bereiken ten noordoosten van het centrum zoals Nanzen-ji en het Filosofenpad.

In Misasagi (T08) splitst de Keishin-lijn (blauwe lijn) zich af van de Tozai-lijn. Deze lijn is geen onderdeel van het metro-netwerk van Kyoto maar treinen van deze lightrail verbinding maken tussen Shiyakusho-mae (T12) en Misasagi (T08) gebruik van dezelfde lijn en dezelfde perrons als de Tozai-lijn. Na Misasagi loopt de Keishin-lijn bovengronds naar de naastgelegen stad Otsu.