Sanjo & Shijo

Sanjo & Shijo

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Als je van winkelen houdt zit je in Kyoto goed. Het belangrijkste winkelgebied vind je rond de straten Shijo en Sanjo. Deze straten lopen parallel aan elkaar en zijn verbonden door Kawaramachi, Shinkyogoku en Teramachi straten. Gezamenlijk vormen deze straten dat wat je downtown Kyoto zou kunnen noemen, het echte centrum van de stad. Het gebied ligt zo’n 2 kilometer ten noorden van Kyoto Station, het belangrijkste treinstation van de stad, maar is uitstekend verbonden via andere vormen van openbaar vervoer.

Grappig genoeg hebben de verschillende straten in de wijk allemaal een eigen karakter. Wandel je het ene ogenblik tussen winkeltjes met traditionele producten, het volgende moment ben je omringt door de felle lichten en geluiden van de Japanse popcultuur. Achter de grote winkelstraten liggen bovendien een hoop smalle achterstraatjes met leuke vintage winkeltjes en hippe koffietentjes. Kortom, tijdens een middagje struinen door deze wijk komt eigenlijk iedereen wel aan zijn of haar trekken.

Behalve de grote verscheidenheid aan winkeltjes is ook het nachtleven van Kyoto geconcentreerd in deze wijk. Vooral in de smalle strook tussen de straat Kawaramachi Dori en de Kamogawa Rivier vind je allerlei verschillende aspecten van het nachtleven. Van grote nachtclubs tot kleine jazzbars met maar 6 stoelen, alles is hier te vinden.

Kijk wel uit waar je naar binnen stapt, want bij een aantal van de kleine, vaak meer traditioneel uitziende gelegenheden betaal je om te mogen gaan zitten maar dit merk je pas achteraf als je de rekening krijgt. En die bedragen kunnen best oplopen tot enkele tientallen euro’s per persoon. Kijk dus altijd goed of je bij de deur of in de online reviews iets ziet staan over een “cover charge”, zodat je na een gezellige avond geen vervelende verrassing voorgeschoteld krijgt.

Sanjo

Sanjo, Teramachi en Shinkyogoku zijn overdekte winkelstraten alleen toegankelijk voor voetgangers. Alle drie hebben ze hun eigen karakter. Langs de eerste twee vind je veel traditionele winkels met wierook en schrijfwaren maar ook moderne winkels met de laatste mode. Shinkyogoku is luider en smaller. Hier vind je winkeltjes met telefoonhoesjes, glitter en bling.

In de wijk rond het winkel- en uitgaansgebied kun je ondanks de drukte prima slapen. Het is zelfs een van de beste wijken in Kyoto om te overnachten, bijvoorbeeld in een van de typisch Japanse capsule hotels.

Sanjo & Shijo
Een van de steegjes in het gebied.

Shijo

Shijo en Kawaramachi zijn grote straten met veel verkeer. Hier vind je ook de grote winkels. Luxe internationale merken zoals Gucci en Louis Vuitton vind je naast de grote warenhuizen op Shijo. De meer betaalbare ketens zoals Muji en Uniqlo hebben winkels op Kawaramachi.

Ook in de zijstraatjes is genoeg te beleven. Je kunt hier de hele dag rondstruinen en je vermaken met leuke winkeltjes, trendy restaurants en de Nishiki Markt die alle zintuigen prikkelt.

Sanjo & Shijo
Zelfs als de winkeltjes dicht zijn heeft de Nishiki Markt nog een bijzondere sfeer.

Bereikbaarheid Sanjo & Shijo

Het gebied rond de winkelstraten vormt het centrum van Kyoto en is dus uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Kies uit de volgende opties:

  • Karasuma-lijn van Kyoto Metro loopt vanaf Kyoto Station naar het noorden. De twee en derde halte op deze lijn liggen aan de westzijde van de wijk.
  • Buslijn 205 komt vanaf Kyoto Station. De beste halte om uit de stappen is Shijokawaramachi, het drukste kruispunt van het gebied.
  • Hankyu Railways Kyoto-lijn komt vanuit Osaka en loopt onder de wijk door. Arriveer je op deze lijn stap dan uit bij station Karasuma of het eindpunt Kawaramachi.