De Boeddhistische tempel To-ji, wat Oostelijke Tempel betekend, is ergens aan het einde van de 8ste eeuw gebouwd net nadat de hoofdstad van Japan verhuisde naar Kyoto. Ooit stond er een tweede tempel, Sai-ji of Westelijke Tempel, een stukje verderop. Samen vormden de twee tempels de poort tot Kyoto. In 1233 werd Sai-ji door een brand verwoest en nooit opnieuw opgebouwd. Samen met een aantal andere tempels staat To-ji op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Zo’n 30 jaar na de stichting van To-ji werd Kobo Daishi hoofd priester van de tempel. Kobo Daishi was een van de grondleggers van de Shingon-school binnen het Japanse Boeddhisme. Met zijn aanstelling werd de tempel een van de belangrijkste Shingon tempels in Japan, op gelijk niveau met de tempels in het hoofdkwartier van de stroming in Koyasan. Veel van de grote gebouwen die nu nog op het complex staan zijn onder leiding van Kobo Daishi gebouwd.

Het grootste gebouw van To-ji is de Kondo Hal en een van de originele gebouwen van de tempel. Na een verwoesten brand in 1486 werd de hal opnieuw opgebouwd volgens destijds moderne architecturale inzichten. In de Kondo Hal staat het belangrijkste object van de tempel, een standbeeld van de Yakushi Boeddha.

Naast de Kondo Hal staat de Kodo Hal, in 825 door Kobo Daishi toegevoegd aan het complex. Ook deze hal brandde af in 1486 maar werd herbouwd in de oorspronkelijke bouwstijl. De Kodo Hal dient als het auditorium van de tempel.

Tegenover de Kondo en Kodo Hallen staat de pagode van To-ji die in 826 gebouwd werd, eveneens door Kobo Daishi. Met vijf verdiepingen en 57 meter is het de hoogste houten pagode in Japan. 

Iedere maand op de 21ste organiseert de tempel een van de grootste vlooienmarkten van Kyoto. De markt is altijd een drukte van jewelste met potentiële kopers die op zoek zijn naar een uniek stukje antiek of gewoon een lekker hapje eten.

Tickets & Tours

Tickets & tours

Ervaar Japan werkt samen met tour website Viator. Lokale touroperators kunnen via Viator hun aanbod onder de aandacht brengen. Hierdoor heeft Viator het grootste aanbod van lokale ervaring.

Bereikbaarheid

De tempel To-ji ligt op 15 minuten ten zuidwesten van Kyoto Station. Vanaf Kyoto Station kun je ook de Kintetsu-lijn nemen richting Nara en uitstappen bij Toji Station. Vanaf Toji Station loop je in 5 minuten naar de tempel.