Yasaka Jinja

Yasaka Jinja

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Yasaka Jinja is een Shinto schrijn in het Gion district van Kyoto. Vroeger heette de schrijn Gion Jinja. Het heiligdom ligt aan het oostelijke einde van Shijo Dori, een van de grootste winkelstraten van de stad. Achter complex ligt Maruyama Park, een groot stadspark dat toegang biedt tot het Higashiyama tempeldistrict. Vanuit hier loop je via een aantal andere tempels en een hoop trappen naar Kiyomizu-dera.

Yasaka Jinja heeft een lange geschiedenis. De bouw van de schrijn, toen nog Gion Jinja, begon in het jaar 656. Zo’n 300 jaar later was Gion Jinja een belangrijke spil geworden in de lokale samenleving. De keizer, die toen nog in Kyoto woonde, stuurde elke dag een boodschapper naar een aantal belangrijke schrijnen om daar de goden te informeren over wat er zoal gebeurde. In 994 werd Gion Jinja opgenomen in dit selecte groepje schrijnen.

Veel Japanse festivals vinden hun oorsprong in het Shintoïsme. Het jaarlijkse festival dat werd georganiseerd Gion Jinja legde de grondslag voor het Gion Festival, het grootste jaarlijkse festival in Kyoto.

Yasaka Jinja
Het hoofdgebouw van het heiligdom.

Het heiligdom is opgedragen aan Susanoo, de jongere broer van de Godin van de Zon. Volgens de Japanse mythologie is de Godin van de Zon een van de voorouders van de keizerlijke familie.

Vlak voor het hoofdgebouw van Yasaka Jinja staat een podium dat onder andere tijdens het Gion Festival gebruikt wordt voor traditionele dansen.

Yasaka Jinja
Het podium wordt gebruikt voor traditionele dansen.

Bereikbaarheid Yasaka Jinja

Yasaka Jinja ligt op loopafstand van het winkelgebied rond Shijo. Verder liggen de stations Kawaramachi (Hankyu Railways) en Gion-Shijo (Keihan Railway) In de buurt. Vanaf Kyoto Station kun je kiezen tussen bus en metro:

  • Buslijnen 100 en 206 doen ongeveer 20 minuten over de rit. Stap uit bij de halte Gion.
  • Karasuma-lijn van Kyoto Metro richting Kokusaikaikan, via een overstap bij de halte Karasuma-Oike op de Tozai-lijn richting Rokujizo, doet 25 minuten over de reis. Stap uit bij de halte Higashiyama.