Todai-ji

Todai-ji

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Zonder twijfel is Todai-ji het hoogtepunt van Nara. De gigantische hal van deze Boeddhistische tempel is een van de grootste houten bouwwerken op aarde. En alsof dat nog niet voldoende was, staat binnen in het hoofdgebouw het grootste bronzen Boeddha-beeld van Japan. Je hoeft geen Boeddhistische achtergrond te hebben om onder de indruk te zijn. De tempel ligt in het prachtige Nara Park.

De bouw van de tempel is ter herleiden naar de 8e eeuw, de periode waarin Nara de hoofdstad was van Japan. In de 1200 jaar daarna is het gebouw meerdere keren afgebrand en opnieuw gebouwd. Begin 20ste eeuw stond het gebouw op instorten, maar gelukkig werd het gered. De renovatie duurde bijna 10 jaar. In 1998 plaatste UNESCO Todai-ji op de Werelderfgoedlijst.

Todai-ji

Daibutsu-den

Het hoofdgebouw van het complex is de Daibutsu-den, de Grote Boeddha Hal. Het bijvoeglijk naamwoord “grote” is zowel van toepassing op de hal als op het Boeddha beeld wat binnen staat. Zoals gezegd is het gebouw zelf een van de grootste houten bouwwerken ter wereld en het Boeddha beeld dat binnen staat het grootste bronzen Boeddha beeld van Japan. Het is daadwerkelijk een immens gezicht, al vanaf het moment dat je het pad vanaf de officiële toegangspoort op loopt.

Todai-ji

Hoe groot het Boeddha beeld in de Daibutsu-den is, wordt door het gebrek aan daglicht binnen een klein beetje gecamoufleerd. Om je als bezoeker een indruk te geven is in een van de pilaren achter het beeld een gat gemaakt ten grootte van het neusgat van het beeld. Bezoekers worden uitgenodigd om door dit gat te kruipen.

Om de Daibutsu-den te bezoeken betaal je als bezoeker toegang. Vanaf de toegangspoort kun je de grote hal vanaf alle hoeken bekijken en binnenin om het Boeddha beeld heenlopen.

Nigatsu-do

Het overgrote deel van de bezoekers gaat alleen bij de Daibutsu-den naar binnen. Een veel rustiger en intiemer gedeelte van het complex van Todai-ji ligt direct ten oosten van de Grote Boeddha Hal. Hier staan een aantal prachtige gebouwen waaronder de Nigatsu-do, wat vertaalt als de Februari Hal.

Todai-ji

Nigatsu-do is op een helling gebouwd, waardoor de voorste helft op lange palen staat terwijl de achterste helft met een trap bereikbaar is. Niet alleen is dit gebouw veel minder druk dan de Daibutsu-den, hier is ook de unieke architectuur van het complex goed zichtbaar. De daken krullen elegant naar buiten, iets wat er eenvoudig uitziet maar wat met de traditionele bouwtechniek die gebruikt werden erg moeilijk voor elkaar te krijgen was.

Vanaf het balkon van de Nigatsu-do kijk je uit over de lager gelegen gebouwen van het complex van Todai-ji en achter de bomen steekt het punt van het dak van de Daibutsu-den naar boven.

Todai-ji

Bereikbaarheid Todai-ji

De tempel ligt in Nara Park, op ongeveer 30 minuten lopen vanaf Kintetsu Nara station of 45 minuten vanaf JR Nara station. Vanaf beide stations rijden buslijnen 1 en 2 naar Nara Park. Stap uit bij de halte Daibutsuden.