Suigo Tour

Suigo tour

Suigo tours

Op de Japans-talige website van de lokale toeristische organisatie is meer te lezen over de suigo tours. De meeste moderne webbrowsers vragen je of je de website automatisch wilt vertalen naar het Nederland.

Het stadje Omihachiman ligt aan de over van het Biwako Meer, ongeveer een half uur met de trein ten noordoosten van Kyoto. Voordat er een spoorweg langs het meer werd aangelegd was het water een belangrijke verkeersader, vooral voor het vervoer van goederen. Op strategische locaties langs het meer ontstonden handelsstadjes, in zekere zin vergelijkbaar met de Hanzesteden in Nederland. Omihachiman was een van die stadjes. Omdat veel van de goederen aan- en afgevoerd werden via het water en in pakhuizen in de stad werden opgeslagen, werd een netwerk van kanalen en grachten aangelegd. Zo konden de bootjes zo dicht mogelijk bij de opslag komen.

Suigo Tour

Inmiddels is Omihachiman al lang geen regionaal handelscentrum meer, maar de eeuwenoude infrastructuur van kanalen en pakhuizen is grotendeels bewaard gebleven. Met een suigo tour, een bootje en een gids/gondelier, kun je de oude waterweg van Omihachiman verkennen. Dit is een leuk uitstapje wat in maar weinige westerse reisgidsen beschreven staat. Dat komt waarschijnlijk omdat de meeste informatie erover alleen beschikbaar is in het Japans.

De Omihachiman Tourist Information Centre, net buiten het JR Omihachiman station heeft wat informatie in het Engels en zijn graag bereid om een telefonische reservering te maken bij een van de bedrijven die boot tours, zogenoemde suigo tours, aanbieden.

Je boekt en betaald altijd per boot. Reguliere boten hebben een capaciteit van 6 maar er zijn ook boten waar 8 mensen op kunnen. De aanbevolen route duurt 80 minuten. Boek je op tijd, dan kun je er een bento-lunchbox bij bestellen om tijdens de vaart op je gemak te eten. De kleine houten bootjes zijn allemaal voorzien van een dak, zodat je in de schaduw kunt zitten.

Omihachiman Suigo Tour

Bereikbaarheid suigo tour

Omihachiman Station ligt op iets meer dan 30 minuten met de trein vanaf Kyoto. Vanaf de noordelijke uitgang van het station neem een bus richting Hachiman-bori, de historische gracht van de stad. De suigo tour bootjes vertrekken vanaf hier.

  • Noordzijde station: vrijwel alle bussen die vanaf de noordzijde van het station vertrekken stoppen bij Hachiman-bori. De rit duurt 6 of 9 minuten, afhankelijk van in welke bus je stapt. Bij de lijn die 6 minuten over de rit doet is Hachiman-bori de 9de halte na het station, bij de lijn die er 9 minuten over doet stap je uit bij halte nummer 10.