Met bijna 3 miljoen inwoners is Osaka de derde stad van Japan. Waar Tokyo het politieke centrum is, is Osaka van oudsher het middelpunt van de handel. Toen de Japanse samenleving nog een nadrukkelijk klasse-systeem kende had niemand respect voor handelaars. Ze werden ingedeeld onder de laagste klasse, maar verdienden meestal meer dan de mensen die zich in de hoogste klasse bevonden. De cultuur van de stad komt voort uit de gemoedelijkheid waarmee de handelaren zich niets aantrokken van hun klassering en gewoon lol hadden in hun leven. Die gemoedelijkheid vormt het sterkste contrast met rivaal Tokyo.

Osaka is de belangrijkste stad in de Kansai regio. Samen met Kyoto in het noordoosten en Kobe in het westen vormt de stad een grootstedelijke agglomeratie met 19 miljoen inwoners. De drie grote steden en de daar tussen gelegen voorsteden vormen een aaneengesloten keten van bebouwing.

De stad zelf kent twee belangrijke kernen die je als centrum zou kunnen omschrijving: Kita en Minami. Kita, wat “noord” betekent ligt rond Osaka Station. Hier komen de spoorlijnen vanuit de richting Kyoto en Kobe samen met de spoor- en metrolijnen die het noordelijke gedeelte van de stad ontsluiten. Dit moderne gebied in de wijk Umeda vormt een chique uitgaans- en winkelcentrum dat zich kilometers uitstrekt.

Minami, wat “zuid” betekent, ligt in het gebied tussen de stations Namba en Tennoji in het zuiden van van de stad. Ook dit is een belangrijk spoorknooppunt met verbindingen richting Nara, Wakayama, Koyasan en Kansai Airport. Minami heeft lang het stempel “retro” gehad, maar recent komt ook hier steeds meer vernieuwing kijken.

Openbaar vervoer


Osaka heeft twee internationale luchthavens. Kansai International Airport is de grootste van de twee. Hier komen vooral intercontinentale vluchten aan, waaronder uit Nederland. Vanaf hier kies je uit een trein of een bus of een taxi om de stad in te komen, afhankelijk van je bestemming. Op Itami Airport landen voornamelijk vluchten vanaf (regionale) vliegvelden elders in Japan en dichterbij gelegen landen zoals Zuid-Korea. Deze luchthaven heeft alleen een busverbinding met het centrum.

Het centrum van de stad heeft een modern openbaar vervoer netwerk. Een uitgebreid metronetwerk doorkruist de stad en rond het centrum loopt een circulaire spoorlijn die de verschillende kernen met elkaar verbindt.

Metro

De drukste en meest belangrijke metroverbinding in de stad is de Midosuji-lijn. Deze lijn verbindt de noordelijke buitenwijken met Umeda, het zakencentrum. Onderdeel van het stationscomplex van Umeda is Osaka Station, het grootste JR station van de stad. De Midosuji-lijn loopt verder in zuidelijke richting door het uitgaansgebied rond Shinsaibashi en Namba. Via Tennoji, het grootste station in het zuiden van de stad, loopt de lijn verder de zuidelijke buitenwijken in.

 • Midosuji-lijn: Verbindt de grootste districten van de stad met elkaar

Trein

Osaka is goed bereikbaar per trein. Op de noordelijke hub van Umeda komen spoorlijnen uit de richting van Kobe en Kyoto samen. Op de zuidelijke hub van Tennoji en Abenobashi komen spoorlijnen vanuit de richting Wakayama, Nara en Kansai Airport bij elkaar. Beide hubs worden met elkaar verbonden via de circulaire Osaka Loop Line. Deze spoorlijn verbindt ook andere stadskernen binnen de metropool met elkaar.

Bus

De metro- en treinverbindingen zijn over het algemeen ruim voldoende voor de meeste buitenlandse bezoekers aan de stad. Vind je het leuk om bovengronds door de stad te reizen, dan kom je ook met de bus overal. Let op de volgende punten:

 • Stap de bus binnen via de achterdeur
 • Betaal bij het uitstappen met muntgeld bij de betaalautomaat naast de chauffeur
 • Binnen het centrumgebied geld een standaard tarief, ongeacht de lengte van de rit

De belangrijkste busverbindingen vanaf Osaka Station zijn:

 • Lijn 88: Vanaf bushalte 2 naar Tempozan en het aquarium
 • Lijn 62: Vanaf bushalte 3 naar Tenniji en Abenobashi
 • Lijn 75: Vanaf bushalte 3 naar Namba
Osaka Metro

Osaka Visitors Ticket

Met het Osaka Visitors Ticket reis je als buitenlandse bezoeker een dag onbeperkt met metro en bus. Bovendien geeft dit ticket korting meer dan 30 bezienswaardigheden.

Overnachten in Osaka


Osaka is een grote stad, dus de locatie van je hotel is erg belangrijk. De Midosuji-lijn metro is de belangrijkste verkeersader van de stad dus is het een logische keuze om in de buurt van een Midosuji-lijn station te verblijven. De stad is een van de grootste handelscentra van Japan, wat betekent dat er veel betaalbare zakenhotels zijn die ook prima geschikt zijn voor reizigers.

Umeda

In dit gebied in het noorden van de stad ligt de grootste transport hub. Hier zit je goed om Osaka te verkennen, maar je hebt ook een goede verbinding met Kyoto en Kobe. In Umeda vind je behalve een goede aansluiting op vervoer ook enorme winkelcentra en honderden restaurants.

Namba

Ook in Namba komen een aantal spoorlijnen samen met de Midosuji-lijn. De buurt zelf is levendig, met veel winkels en restaurants. Wil je wat mee krijgen van het nachtleven in Osaka dan zit je beter in Namba dan in Umeda. Namba is bovendien een goede uitvalsbasis voor dagtrips naar Nara.

Honmachi

Als je niet kunt kiezen tussen Umeda en Namba, als je Osaka niet gebruikt als uitvalsbasis maar de stad zelf wilt ontdekken dan is Honmachi de beste keuze. Honmachi ligt midden tussen Umeda en Namba en is een stuk rustiger maar nog steeds gezellig. Vanuit Honmachi zou je naar Namba of Umeda kunnen wandelen, maar ook hier zit je bovenop de Midosuji-lijn.

Tours & excursies

Ontdek de leukste dingen om te doen in Osaka. Boek tickets en activiteiten online met de besteprijsgarantie! Lees beoordelingen over populaire tours en attracties in Osaka.

Tsutenkaku

Zien & doen in Osaka


Abeno Harukas

Abeno Harukas

De 300 meter hoge wolkenkrabber Abeno Harukas is de hoogste wolkenkrabber met observatie dek in Japan.

Cosmo Tower

Cosmo Tower

Vanaf het observatie platform van de 256 meter hoge Cosmo Tower heb je een prachtig uitzicht over de havens van Osaka.

Kasteel Osaka

Kasteel Osaka

Ooit was Kasteel Osaka een formidabel fort en een van de meest gerespecteerde verdedigingswerken van Japan.

Mozu Graven

Mozu Graven

De Mozu Graven is een cluster grafheuvels uit de 4e-6e eeuw die bestempeld zijn als Werelderfgoed.

Osaka Aquarium Kaiyukan

Osaka Aquarium Kaiyukan

Kaiyukan, het aquarium van Osaka, is een van de grootste en mooiste van Japan. De grootste van de 15 tanks is 9 meter diep.

Shitennoji

Shitenno-ji

De Boeddhistische tempel Shitenno-ji is gebouwd in 593 tijdens de introductie van het Boeddhisme in Japan. Het is de eerste door de staat gebouwde tempel.

Sumiyoshi Taisha

Sumiyoshi Taisha

Het Shinto heiligdom Sumiyoshi Taisha is gesticht in de 3de eeuw. De in het oog springende oranje gebouwen zijn gebouwd in puur Japanse stijl.

Sumoworstelen

Sumoworstelen

In maart is het Grote Toernooi van het sumoworstelen in Osaka. Het maart toernooi vindt plaats in het Osaka Prefectural Gymnasium.

Tsutenkaku

Tsutenkaku

De opvallende uitkijktoren Tsutenkaku ligt in de retro-wijk Shinsekai in het zuiden van de stad. In de omliggende wijk ervaar je het echte Osaka.

Universal Studios Japan

Universal Studios Japan

Universal Studios Japan is het eerste Universal park in Azië en na Tokyo Disney het populairste attractiepark van Japan.

Van ons blog


 • Bezoek een sumo training
  Het is vrijwel het hele jaar mogelijk om een sumo training bij te wonen in een van de vele sumo-stallen in Tokyo.
 • De 10 grootste steden van Japan
  Japan is een bijzonder land met veel afwisseling. Naast de traditie en cultuur heeft het land ook enorme steden. Dit zijn de 10 grootste steden van Japan.
 • Sake, samoerai en thee ceremonies bij Maikoya
  Wat zou jij willen zien op jouw reis naar Japan? Bereid je voor en boek alvast een paar culturele ervaringen bij Maikoya.
 • UNESCO Werelderfgoed in Japan
  23 plaatsen zijn aangeduid als UNESCO Werelderfgoed in Japan. 19 locaties zijn cultureel erfgoed en 4 locaties zijn natuurlijk erfgoed.
 • Reizen naar Osaka
  Wat zijn de beste opties voor het reizen naar Osaka vanuit Nederland? En wat zijn de mogelijkheden als je vanaf Tokyo komt?
 • 5 onsen stadjes in de buurt van Osaka
  De beste manier om even helemaal te ontspannen tijdens je Japan reis is een bezoek aan een onsen. Dit zijn de 5 leukste onsen stadjes in de buurt van Osaka.