Openbaar vervoer in Osaka

Openbaar vervoer in Osaka

Kansai Thru Pass

Bestel voor vertrek naar Japan je Kansai Thru Pass en haal ‘m bij aankomst op aan de balie in Kansai Airport.

Klook

Naar Osaka

Osaka heeft drie luchthavens. Kansai International Airport is de grootste van de drie. Hier komen vooral intercontinentale vluchten aan, waaronder uit Nederland. Vanaf hier kies je uit een trein of een bus of een taxi om de stad in te komen, afhankelijk van je bestemming. Op Itami Airport en Kobe Airport landen alleen vluchten vanaf (regionale) vliegvelden elders in Japan.

 • Itami Airport

  Itami Airport

  Itami Airport wordt alleen nog gebruikt voor de afhandeling van binnenlandse vluchten, met Tokyo als belangrijkste bestemming.

 • Kansai Airport

  Kansai Airport

  Kansai Airport is dé grote internationale luchthaven van Osaka met directe vluchten naar grote delen van de wereld.

Voor een binnenlandse reis kiezen veel reizigers niet voor het vliegtuig maar nemen de Shinkansen hogesnelheidstrein. Op Shin-Osaka Station, iets ten noorden van het centrum, arriveren trein uit de richting van Nagoya en Tokyo in het noordoosten en Hiroshima en Fukuoka in het westen.

Openbaar vervoer in Osaka

Het centrum van de stad heeft een modern openbaar vervoer netwerk. Een uitgebreid metronetwerk doorkruist de stad en rond het centrum loopt een circulaire spoorlijn die de verschillende kernen met elkaar verbindt.

Metro

De drukste en meest belangrijke metroverbinding in de stad is de Midosuji-lijn. Deze lijn verbindt de noordelijke buitenwijken met Umeda, het zakencentrum. Onderdeel van het stationscomplex van Umeda is Osaka Station, het grootste JR station van de stad. De Midosuji-lijn loopt verder in zuidelijke richting door het uitgaansgebied rond Shinsaibashi en Namba. Via Tennoji, het grootste station in het zuiden van de stad, loopt de lijn verder de zuidelijke buitenwijken in.

 • Midosuji-lijn: Verbindt de grootste districten van de stad met elkaar

Trein

Osaka is goed bereikbaar per trein. Op de noordelijke hub van Umeda komen spoorlijnen uit de richting van Kobe en Kyoto samen. Op de zuidelijke hub van Tennoji en Abenobashi komen spoorlijnen vanuit de richting Wakayama, Nara en Kansai Airport bij elkaar. Beide hubs worden met elkaar verbonden via de circulaire Osaka Loop Line. Deze spoorlijn verbindt ook andere stadskernen binnen de metropool met elkaar.

Bus

De metro- en treinverbindingen zijn over het algemeen ruim voldoende voor de meeste buitenlandse bezoekers aan de stad. Vind je het leuk om bovengronds door de stad te reizen, dan kom je ook met de bus overal. Let op de volgende punten:

 • Stap de bus binnen via de achterdeur
 • Betaal bij het uitstappen met muntgeld bij de betaalautomaat naast de chauffeur
 • Binnen het centrumgebied geld een standaard tarief, ongeacht de lengte van de rit

De belangrijkste busverbindingen vanaf Osaka Station zijn:

 • Lijn 88: Vanaf bushalte 2 naar Tempozan en het aquarium
 • Lijn 62: Vanaf bushalte 3 naar Tenniji en Abenobashi
 • Lijn 75: Vanaf bushalte 3 naar Namba

Kaartjes & passen

Het openbaar vervoer in Osaka is redelijk gestroomlijnd, maar net zoals overal in Japan zijn hier ook meerdere vervoerders actief die allemaal hun eigen netwerk beheren en kaartjes uitgeven. Vooral voor als je gebruik maakt van de trein heb je hiermee te maken.

Er zijn een paar verschillende passen die interessant zijn voor buitenlandse bezoekers die een paar dagen in de stad verblijven en afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om hun weg te vinden. Als je tijdens je reis ook in Tokyo geweest bent dan heb je wellicht al een Suica IC-kaart gekocht. De IC-kaart kun je ook gebruiken in al het openbaar vervoer in Osaka. Heb je die nog niet, dan is de Kansai Thru Pass waarschijnlijk de meest geschikte keuze.

Met de Kansai Thru Pass maak je 2 of 3 dagen onbeperkt gebruik van vrijwel al het openbaar vervoer in de regio rond Osaka. De pas is onder andere op de volgende lijnen te gebruiken:

 • Metronetwerken van Osaka, Kobe en Kyoto
 • Vrijwel alle lijnbussen in de Kansai regio
 • Hankyu Railway tussen Osaka, Kyoto en Kobe
 • Hanshin Railway tussen Osaka en Kobe
 • Keihan Railway tussen Osaka en Kyoto
 • Kintetsu Railway tussen Osaka, Nara en Kyoto
 • Nakai Railway tussen Osaka, Kansai Airport en Koyasan

LET OP: Eigenlijk de enige vorm van openbaar vervoer waarop de pas niet te gebruiken is, is in de treinen van JR.

De Kansai Thru Pass kan binnen een periode van een jaar op twee of drie dagen gebruikt worden. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn, maar mogen losse dagen zijn.

Deze pas is alleen beschikbaar voor buitenlandse reizigers en Japanners die permanent buiten Japan wonen. Het wordt aangemoedigd om de pas al voor vertrek online te bestellen. Koop je de pas in Japan dan ben je duurder uit. Via de widget links bovenaan deze pagina bestel je snel een eenvoudig jouw Kansai Thru Pass.