Tosho-gu

Tosho-gu

Nikko Pass

Met de Nikko Pass maak je onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer in Nikko, inclusief de treinreis vanaf Tokyo.

Klook

Het Shinto-heiligdom Tosho-gu in Nikko is de laatste rustplaats van Tokugawa Ieyasu, grondlegger van en verenigd Japan. Aan het einde van de 16-de eeuw was Japan een feodale lappendeken, met leenheren die elkaar om de haverklap in de haren vlogen. Effectief bestond het land uit tientallen kleine staatjes waar de lokale heersers het voor het zeggen hadden. Tokugawa Ieyasu wilde hier een eind aan maken en het land verenigen. Na een aantal strategische veldslagen lukte dit in 1600 en werd Ieyasu de eerste shogun, de militaire leider, die Japan zou gaan besturen vanuit Edo (tegenwoordig Tokyo).

Als een van de meest bepalende figuren in de Japanse geschiedenis is het mausoleum van Tokugawa Ieyasu een belangrijke plek. In eerste instantie was Tosho-gu een relatief klein en ingetogen mausoleum, maar in de 17de eeuw werd het grondig uitgebreid door Tokugawa Iemitsu, Ieyasu’s kleinzoon, tot het uitbundige complex wat er nu staat. Iemitsu bouwde daarnaast ook Taiyuin-byo, zijn eigen mausoleum. Een groot gedeelte van het mausoleum is bedekt met bladgoud en uitbundige versieringen. Dit is vrij uniek in Japan, waar traditionele bouwwerken vaak uitblinken in hun soberheid.

Het complex bestaat uit meer dan tien gebouwen verspreid over een bebost gebied. Tosho-gu is een van de weinige heiligdommen in Japan waar zowel Shinto- als Boedhistische symbolen door elkaar gebruikt worden. Dit was gebruikelijk op veel meer plaatsen maar sinds de Meiji-restauratie zijn de twee religies bewust veel meer van elkaar gescheiden.

Alle gebouwen van het complex zijn rijk gedecoreerd met bladgoud en houtsnijwerk. Een van de meest bekende is de afbeelding van de 3 wijze apen: horen, zien en zwijgen.

Sinds 1999 staat Tosho-gu, samen met Futarasan Jinja en de tempel Rinno-ji op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Toegang

Veel Shinto heiligdommen in Japan zijn gratis toegankelijk, maar voor Tosho-gu betaal je toegang. Je kiest uit de volgende opties:

  • Alleen het heiligdom: ¥ 1.200
  • Alleen het museum: ¥ 1.000
  • Heiligdom & museum: ¥ 2.100

Bereikbaarheid Tosho-gu

Het tempel district van Nikko ligt op ongeveer 40 minuten lopen van het station. Je kunt ook kiezen voor het openbaar vervoer. De World Heritage Meguri Bus rijdt een rondje langs al het Werelderfgoed in de stad. Stap uit bij de halte Omotesando voor Tosho-gu en Rinno-ji.

Met de Nikko World Heritage Area Pass reis je van Tokyo naar Nikko en maak je in Nikko 2 dagen lang onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer in het centrum van de stad. Via de widget links bovenaan deze pagina boek je veilig een eenvoudig je reispas voor vertrek naar Japan.

Openbaar vervoer in Nikko