Haneda

Haneda Airport

Vliegtickets

Tokyo heeft twee grote internationale luchthavens: Narita Airport en Haneda Airport. Narita is handelt voornamelijk internationale vluchten af terwijl de het merendeel van de binnenlandse vluchten vanaf Haneda vertrekt.

 • Volledige naam: Tokyo International Airport
 • Japanse naam: 東京国際空港 (Tokyo Kokusai Kuko)
 • IATA-code: HND
 • Officiële website: www.tokyo-haneda.com

Haneda Airport, tegenwoordig officieel Tokyo International Airport, opende in 1931 haar deuren op een kunstmatig eilandje in de Baai van Tokyo. Met de groei van het internationale luchtverkeer groeide ook de luchthaven stevig mee. De uitbreidingsmogelijkheden bleken in de jaren 1960 een beperkende factor en in 1966 werd de beslissing genomen om voor internationale vluchten een nieuwe luchthaven te bouwen op 60 kilometer buiten het centrum van de stad. Dit werd Narita Airport.

Tussen de opening van Narita in 1978 en 2010 werd Haneda voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten, hoewel er ook wel wat luchtvaartmaatschappijen routes onderhielden tussen de luchthaven en bestemmingen in Azië. Nadat in 2010 de nieuwe Terminal 3 en de 4de baan werden opgeleverd was er ineens weer meer ruimte voor internationaal verkeer. Zo is Haneda inmiddels ook weer een goede bestemming om naartoe te vliegen vanuit Europa.

Terminals

De luchthaven heeft 3 terminals, ieder met een eigen gebouw en eigen gebruikers.

Terminal 1 verving in 1993 het oude terminal gebouw uit 1970. Hier worden alleen binnenlandse vluchten afgehandeld en wordt gebruikt door Japan Airlines, Skymark Airlines and StarFlyer.

Terminal 2 is sinds 2004 in gebruik en wordt ook voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten. Hier zijn ANA, Air Do en Solaseed Air de hoofdgebruikers.

Terminal 3 opende in 2010 de deuren voor de hernieuwde interesse in internationaal verkeer. Een groot aantal internationale luchtvaartmaatschappijen handelt hier vluchten af naar alle uithoeken van de wereld.

Haneda

NL ⇌ Haneda

Vanaf Schiphol heb je behoorlijk wat keuze uit verschillende routes. Voor een volledig overzicht van alle mogelijke opties gebruik het zoekveld links bovenaan deze pagina. Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten. Dit is een selectie van de snelste routes:

 • Lufthansa heeft een goede verbinding met een overstap in Frankfurt of München. Je bent zo’n 15 uur onderweg.
 • Air France vliegt dagelijkse van Parijs naar Haneda. De vele vluchten tussen Schiphol en Parijs zorgen voor een goede aansluiting. Ook met Air France ben je ongeveer 15 uur onderweg.
 • British Airways brengt je hier in ruim 16 uur heen met een overstap in London Heathrow.

Tokyo ⇌ Haneda

De luchthaven ligt nog geen 18 kilometer van Tokyo Station heeft een goede verbinding met het openbaar vervoer netwerk van de hoofdstad. De belangrijkste verbindingen zijn:

 • Tokyo Monorail vanaf Hamamatsucho Station op de Yamanote-lijn brengt je in 20 minuten naar de luchthaven. Dit is de snelste verbinding vanaf het centrum van de stad.
 • Keikyu Railway onderhoudt een spoorverbinding tussen Shinagawa aan de zuidkant van de Yamanote-lijn en het vliegveld. Vanaf Tokyo Station ben je, inclusief de overstap in Shinagawa, 35 minuten onderweg.
 • Limousine Airport Bus services vertrekken ongeveer iedere 30 minuten vanaf Tokyo Station. Met de bus ben je ongeveer 45 minuten onderweg en ben je bovendien bijna twee keer zo duur uit.

Van de bovenste 3 opties is trein de goedkoopste optie. Vanaf Tokyo Station ben je in totaal ¥ 470 kwijt. De monorail is de snelste optie, maar dat kost je in totaal ¥ 660. Het grootste voordeel van de Limousine Airport Bus is dat je je geen zorgen hoeft te maken over je bagage.

Haneda & Narita

Narita ⇌ Haneda

Afhankelijk van je vliegticket kan het zijn dat je in Tokyo moet moet overstappen van de ene luchthaven naar de andere. Heb je bijvoorbeeld een ticket geboekt met Japan Airlines vanaf een regionale luchthaven via Tokyo en Helsinki terug naar Amsterdam, dan land je op Haneda Airport en vertrek je vanaf Narita Airport. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, er zijn aardig wat routes waarbij dit van toepassing zou kunnen zijn.

Je hebt hiervoor de keuze uit de trein en de bus, waarvan de bus de snelste en eenvoudigste optie is:

 • Airport Shuttle Bus services verbinden de beide luchthavens met een ongeveer 75 minuten durende rit. De bus stopt in Haneda bij alle drie de terminals op de begane grond. Bij terminal 1 stopt de bus bij halte nummer 6, bij terminal 2 halte nummer 7 en bij terminal 3 halte nummer 5.
 • Trein met overstap is de snelste trein optie. Neem de Keikyu Railway naar Shinagawa en stap daar over op de JR Narita Express. Via deze weg ben je ongeveer 90 minuten onderweg.
 • Trein zonder overstap kan ook maar je bent dan wel ongeveer 105 minuten onderweg. Sommige treinen van Keikyu Railway rijden via de Asakusa-lijn van Toei Metro en de Airport-lijn van Keisei Railway naar Narita Airport.