Shibuya Crossing

Shibuya Crossing

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Het is een beetje moeilijk te meten, maar Shibuya Crossing in Tokyo is waarschijnlijk de drukste voetgangersoversteekplaats ter wereld. Iedere keer als er een voetgangerslicht op groen springt krioelt het op de zebrapaden, die in alle richtingen over het kruispunt lopen.

De wijk Shibuya

Je vindt Shibuya Crossing in de wijk Shibuya, één van de drukste (uiteraard) wijken van Tokyo. Deze wijk ligt aan de westzijde van wat je het centrum zou kunnen noemen. Feitelijk is Tokyo zo groot dat er rond ieder groot treinstation een eigen stadscentrum ontstaan is. Er wordt dan ook vaak gekeken naar waar een wijk zich bevindt ten opzichte van de Yamanote-lijn, een spoorlijn die in een rondje van iets meer dan 30 kilometer de belangrijkste wijken van Tokyo met elkaar verbindt. En Shibuya ligt aan de westzijde van deze spoorlijn.

De wijk Shibuya is het middelpunt van de Japanse jeugdcultuur en mode. Veel van de nieuwste mode- en entertainment trends komen hier vandaan. Vooral de straten rond Harajuku Station zijn iconisch op dit gebied. Verder zijn er een aantal grote warenhuizen te vinden van de winkelketens Tokyu en Seibu.

De drukte bekijken

Zonder twijfel de beste plek om het schouwspel gade te slaan is vanuit de Starbucks op de tweede verdieping van het QFRONT gebouw. Een plekje aan het raam veroveren is overigens geen makkelijke opgave.

Het ritme van Shibuya Crossing wordt bepaalde door de treinen die het naast gelegen station Shibuya aandoen. Onder andere de Yamanote-lijn stopt hier, wat betekend dat er in de spits 2 keer per minuut een volle trein leegloopt. Daarnaast stoppen er ook nog eens 4 andere spoorlijnen en 3 metrolijnen hier, die in totaal ongeveer 400.000 reizigers van en naar Shibuya vervoeren. Daarmee is Shibuya Station een van de drukste treinstations ter wereld. Zodra ‘s avonds de laatste trein vertrokken is, is het ineens doodstil op het kruispunt.

Eigenlijk heb je het kruispunt pas echt in actie gezien als je het schouwspel op een vrijdag of zaterdag avond hebt ervaren. Dan is het nachtleven van Shibuya op zijn hoogtepunt en gaan de hordes gehuld in het licht van de honderden neon-borden in de omgeving.

Bereikbaarheid Shibuya Crossing

Shibuya Crossing ligt net buiten Shibuya Station, een van de grootste stations van Tokyo. Voor veel bezoekers is de Yamanote-lijn de eenvoudigste manier om in Shibuya te komen. Afhankelijk van waar je in Tokyo overnacht heb je bovendien de keuze uit een paar metrolijnen:

  • Ginza-lijn van Tokyo Metro rijdt vanaf Asakusa via Ueno Park, Ameyokocho en de oost-zijde van Tokyo Station naar het eindpunt Shibuya.
  • Hanzomon-lijn van Tokyo Metro komt vanaf de wijk Sumida en rijdt via het Keizerlijk Paleis naar het eindpunt Shibuya.
  • Fukutoshin-lijn van Tokyo Metro komt vanaf het noord-westen van de stad en rijdt via Shinjuku naar het eindpunt Shibuya.

Veelgestelde vragen

Hoe druk is Shibuya Crossing?

Exacte aantallen zijn moeilijk te meten, maar er wordt uitgegaan van ongeveer 1.200 voetgangers per minuut tijdens de drukste momenten van de dag. Dat zijn dus ongeveer 72.000 voetgangers per uur.

Waarom is Shibuya Crossing zo druk?

Op Shibuya Station komen 6 spoorlijnen van 3 verschillende spoorwegmaatschappijen samen met 3 verschillende metrolijnen. Veel van de voetgangers op drukste oversteekplaats ter wereld zijn overstappers die van de ene spoorwegmaatschappij naar de andere lopen. Daarnaast is Shibuya een belangrijke hub voor het busverkeer in het westen van Tokyo.

Waar kan ik de drukte het beste zien?

Een van de meest populaire plekken om over de drukte uit te kijken is de Starbucks in het QFRONT gebouw direct aan het kruispunt. Daar is een tafeltje aan het raam vrijwel niet te krijgen. Een minder bekend uitkijkpunt is vanaf Shibuya Station tussen de JR lijnen en de ingang van de Keio Inokashira-lijn.