Sumoworstelen

Sumoworstelen in Tokyo

Een van de meest spectaculaire traditionele sporten van Japan is het sumoworstelen. Zwaarlijvige worstelaars proberen elkaar zo snel mogelijk uit balans of uit de ring te werken. De sport is vergeven van tradities en rituelen, wat het veel interessanter maakt dan je wellicht zou vermoeden. Hier lees je alles wat je weten moet over sumoworstelen in Tokyo.

Iedere oneven maand houdt de Japanse Sumo Federatie een Grand Tournament, een Groot Toernooi. Het eerste (januari), derde (mei) en vijfde (september) toernooi vinden plaats in de Kokugikan Sumo Arena in Tokyo. De andere drie toernooi vinden respectievelijk plaats in Osaka (maart), Nagoya (juli) en Fukuoka (november).

Sumo toernooien in Tokyo

Januari Toernooi

2de zondag in januari t/m 4de zondag in januari

Mei Toernooi

2de zondag in mei t/m 4de zondag in mei

September Toernooi

2de zondag in september t/m 4de zondag in september

In januari, mei en september is dus het Grote Toernooi van het sumoworstelen in Tokyo. Het evenement begint op de tweede zondag van de maand en duurt 15 dagen. De voorverkoop van de tickets start over het algemeen halverwege februari. De kaartjes voor de goedkoopste zitplaatsen zijn te bemachtigen vanaf ¥ 2.500 en voor de duurste plekken direct naast de ring ben je ¥ 20.000 kwijt.

Sumo-wijk Ryogoku

De Kokugikan Sumo Arena ligt in de wijk Ryogoku, het middelpunt van alles wat met sumoworstelen te maken heeft in Japan. Sumoworstelen is onlosmakelijk verbonden met religieuze gebruiken in Japan en tot het begin van de 20ste eeuw werden de toernooien gehouden in Shinto heiligdommen.

In 1909 werd de eerste sumo arena gebouwd in Ryogoku. De huidige Kokugikan Sumo Arena is de vierde sumo arena en in 1985 in gebruik genomen als vervanging van de derde. Met ruimte voor meer dan 10.000 bezoekers is het dé sumo tempel van Japan. Op dagen dat er geen wedstrijden plaats vinden is het kleinschalige sumo museum in de arena open.

Sumoworstelen in Tokyo: bezoek een sumo training

Een sumo-stal bezoeken

Behalve het stadion zijn in Ryogoku ook veel sumo-stallen. Iedere professionele sumoworstelaar behoort tot een sumo-stal waar hij woont en traint. Er zijn in totaal ruim 40 stallen in heel Japan met in totaal ongeveer 700 worstelaars. Bij sommigen van de stallen Ryogoku is het mogelijk om gratis de ochtendtraining bij te wonen. Hiervoor moet je over het algemeen telefonisch reserveren (je hotel kan je hierbij helpen) en soms wordt verlangt dat tenminste 1 persoon in het gezelschap Japans spreekt.

Op de website van de Japanse Sumo Federatie staat een lijst met alle stallen (beya in het Japans), inclusief contactgegevens. In ieder geval de volgende sumo-stallen staan open voor buitenlandse bezoekers:

Musashigawa Beya

Telefonisch reserveren verplicht.

Arashio Beya

Reserveren is niet nodig, er is een groot raam aan de straatzijde vanwaar bezoekers de training kunnen bekijken.

Asakayama Beya

asakayamabeya.net (Engels onderaan de website)

+81 90 1505 1421

Telefonisch reserveren de dag voorafgaande aan je bezoek verplicht.

Azumazeki Beya

Telefonisch reserveren verplicht en 1 persoon in het gezelschap moet Japans spreken.

Chanko nabe

Een typische maaltijd van een sumoworstelaar bestaat uit chanko nabe, een hot pot maaltijd waarbij direct op tafel groente en vlees in een soep worden bereid. In Ryogoku vind je een aantal chanko nabe restaurants waar je kunt eten als een worstelaar. Veel van de restaurants worden gerund door ex-sumoworstelaars. De meeste restaurants liggen in de smalle straatjes direct ten zuiden van Ryogoku Station (Google Maps).

Bereikbaarheid sumoworstelen in Tokyo

Het sumoworstelen in Tokyo wordt gehouden in de Kokugikan Sumo Arena, op de oostelijke over van de Sumida Rivier. Je hebt de volgende opties om er te komen:

  • JR Chuo-lijn komt vanaf Shinjuku en kruist in Akihabara de Yamanote-lijn. Deze lijn stopt in Ryogoku Station, direct ten noorden van de Kokugikan Sumo Arena.
  • JR Sazanami-lijn komt vanaf Tokyo Station en stopt ook op Ryogoku Station.
  • Oedo-lijn van Toei Metro loopt vanaf Shinjuku en het Tokyo Metropolitan Government gebouw in een rondje door de stad. Het metrostation ligt net naast het JR station, ook ten noorden van de arena.
  • Mizube Cruise Line van de Tokyo Water Bus tussen Asakusa en Odaiba stopt ook bij de Kokugikan Sumo Arena. Stap uit bij de halte Ryogoku.