Sumoworstelen

Sumoworstelen in Tokyo

Sumoworstelen in Tokyo

Een van de meest spectaculaire traditionele sporten van Japan is het sumoworstelen. Zwaarlijvige worstelaars proberen elkaar zo snel mogelijk uit balans of uit de ring te werken. De sport is vergeven van tradities en rituelen, wat het veel interessanter maakt dan je wellicht zou vermoeden. Hier lees je alles wat je weten moet over sumoworstelen in Tokyo.

Iedere oneven maand houdt de Japanse Sumo Federatie een Grand Tournament, een Groot Toernooi. Het eerste (januari), derde (mei) en vijfde (september) toernooi vindt plaats in de Kokugikan Sumo Arena in Tokyo. De andere drie toernooi vinden respectievelijk plaats in Osaka (maart), Nagoya (juli) en Fukuoka (november).

In januari, mei en september is dus het Grote Toernooi van het sumoworstelen in Tokyo. Het evenement begint op de tweede zondag van de maand en duurt 15 dagen. De voorverkoop van de tickets start over het algemeen halverwege februari. De kaartjes voor de goedkoopste zitplaatsen zijn te bemachtigen vanaf ¥ 2.500 en voor de duurste plekken direct naast de ring ben je ¥ 20.000 kwijt.

De wijk Ryogoku

De Kokugikan Sumo Arena ligt in de wijk Ryogoku, het middelpunt van alles wat met sumoworstelen te maken heeft in Japan. Sumoworstelen is onlosmakelijk verbonden met religieuze gebruiken in Japan en tot het begin van de 20ste eeuw werden de toernooien gehouden in Shinto heiligdommen. In 1909 werd de eerste sumo arena gebouwd in Ryogoku. De huidige Kokugikan Sumo Arena is de vierde sumo arena en in 1985 in gebruik genomen als vervanging van de derde. Met ruimte voor meer dan 10.000 bezoekers is het dé sumo tempel van Japan. Op dagen dat er geen wedstrijden plaats vinden is het kleinschalige sumo museum in de arena open.

Een sumo-stal bezoeken

Behalve het stadion zijn hier ook veel sumo-stallen. Iedere professionele sumoworstelaar behoort tot een sumo-stal waar hij woont en traint. Er zijn in totaal ruim 40 stallen en heel Japan met in totaal ongeveer 700 worstelaars. Bij sommigen van de stallen in de wijk Ryogoku is het mogelijk om gratis de ochtendtraining bij te wonen. Hiervoor moet je over het algemeen telefonisch reserveren (je hotel kan je hierbij helpen) en soms wordt verlangt dat tenminste 1 persoon in het gezelschap Japans spreekt.

Sumoworstelen in Tokyo: bezoek een sumo training

Op de website van de Japanse Sumo Federatie staat een lijst met alle stallen (beya in het Japans), inclusief contactgegevens. In ieder geval de volgende sumo-stallen staan open voor buitenlandse bezoekers:

Musashigawa Beya
Adres: 4-1-10 Chuo, Edogawa-ku, Tokyo
Website: musashigawa.com (Japans)
Telefoon: 03 5879 9268
Telefonisch reserveren verplicht

Arashio Beya
Adres: 2-47-2 Nihonbashihama-cho, Chuo-ku, Tokyo
Website: arashio.net/tour_e.html (Engels)
Telefoon: 03 3623 5111
Reserveren is niet nodig, er is een groot raam aan de straatzijde vanwaar bezoekers de training kunnen bekijken

Asakayama Beya
Adres: 4-21-1 Midori, Sumida-ku, Tokyo
Website: asakayamabeya.net/practice_tour.html (Engels onderaan de website)
Telefoon: 090 1505 1421
Telefonisch reserveren de dag voorafgaande aan je bezoek verplicht

Azumazeki Beya
Adres: 2-10-13 Shibamata, Katsushika-ku, Tokyo
Website: www.azumazeki.jp (Japans)
Telefoon: 03 5876 5713
Telefonisch reserveren verplicht en 1 persoon in het gezelschap moet Japans spreken

Chanko nabe

Een typische maaltijd van een sumoworstelaar bestaat uit chanko nabe, een hot pot maaltijd waarbij direct op tafel groente en vlees in een soep worden bereid. In Ryogoku vind je een aantal chanko nabe restaurants waar je kunt eten als een worstelaar. Veel van de restaurants worden gerund door ex-sumoworstelaars. De meeste restaurants liggen in de smalle straatjes direct ten zuiden van Ryogoku Station (Google Maps).

Tickets voor sumoworstelen in Tokyo

Tickets

Tickets voor de toernooien zijn online verkrijgbaar via de officiële website van de Japanse Sumo Federatie. Op het tournament schema op de website staat vanaf welke datum de tickets in de voorverkoop gaan. Vanaf die datum kun je via dezelfde (Engelstalige) website tickets boeken.

Bereikbaarheid

Het sumoworstelen in Tokyo wordt gehouden in de Kokugikan Sumo Arena, op de oostelijke over van de Sumida Rivier. Direct naar de arena ligt Ryogoku Station. De JR Chuo-lijn en de Toei Oedo-lijn stoppen op dit station. Ook de Tokyo Water Bus stopt bij de arena.