Tokyo Metro

Tokyo Metro

Tokyo Subway Ticket

Reis 24, 48 of 72 onbeperkt met alle metrolijnen van Tokyo Metro en Toei Metro.

Klook

Tokyo Metro is één van de twee metro vervoerders in Tokyo. Van de 13 metrolijnen in de hoofdstad worden er 9 door Tokyo Metro verzorgd en 4 door Toei Metro. Dit is voor Europese begrippen een beetje moeilijk voor te stellen, maar binnen het Japanse openbaar vervoer systeem is het normaal dat meerdere operators hun eigen infrastructuur hebben.

De lijnen die door Tokyo Metro verzorgd worden kruisen elkaar op veel van de stations en overstappen is mogelijk zonder het station te verlaten. Datzelfde geldt voor de lijnen van Toei Metro. Maar overstappen van een lijn van de een op een lijn van de ander is niet altijd even soepel. Zo kan het zijn dat je het station uit moet om vervolgens een direct naastgelegen station in te gaan. Op een aantal stations zijn overstap-poortjes die het proces wat versoepelen.

Netwerk Tokyo Metro

Het netwerk van Tokyo Metro telt 180 stations op 9 lijnen. De officiële overzichtskaart ziet er dan ook uit als een bord spaghetti. Hieronder een sterk vereenvoudigde versie van de lijnen-kaart met alleen een aantal belangrijke knooppunten.

Tokyo Metro

Netwerk Toei Metro

Het netwerk van Toei Metro bestaat uit vier lijnen met 99 stations en is op zich ook al een wirwar. Ook hier is de officiële overzichtskaart niet heel duidelijk, dus ook hier een vereenvoudigde versie van onze kant.

Toei Metro

Kaartjes & passen

Je kunt voor iedere metrorit een kaartje kopen uit de kaartautomaat op je vertrekstation. Als je binnen het systeem van Tokyo Metro of Toei Metro blijft tijdens je reis is dat eenvoudig. Moet je echter ergens overstappen op een lijn van de andere vervoerder, dan moet je op je overstapstation opnieuw een kaartje kopen.

Om het reizen met de metro in Tokyo eenvoudiger te maken kun je een prepaid IC-kaart kopen bij de kaartautomaat op ieder station. Zolang er voldoende saldo op de kaart staat kun je overal zo door de poortjes lopen. In Tokyo zijn er twee varianten van de IC-kaart te krijgen: Suica kaarten worden uitgegeven door JR en Pasmo kaarten worden uitgegeven door de private spoorwegmaatschappijen en de metrovervoerders. Beide kaarten zijn in alle treinen en metro’s te gebruiken.

Als je een paar ritjes met de metro per dag maakt is een los kaartje of betalen met een IC-kaart het voordeligst. Als je behoorlijk wat gebruik maakt van de metro kan het voordeliger zijn om een van deze reispassen aan te schaffen:

  • Tokyo Subway Ticket (¥ 800), geldig voor 24, 48 of 72 uur op alle lijnen van zowel Tokyo Metro als Toei Metro. Deze pas is boekbaar via de widget links / bovenaan deze pagina.
  • Tokyo Metro & Toei Metro 1-day Ticket (¥ 900), 24 uur geldig op alle metrolijnen in de stad. Het verschil met het goedkopere Tokyo Subway Ticket hierboven is dat deze pas te koop is bij de kaartautomaten op alle stations.
  • Metro 24-hour Ticket (¥ 600), waarmee je 24 uur lang onbeperkt kunt reizen op alle lijnen van Tokyo Metro, te koop bij de kaartautomaten op alle metrostations. Deze pas is verkrijgbaar als papieren ticket of als IC-kaart.
  • Toei 1-day Pass (¥ 700), geldig voor een volle dag onbeperkt reizen op de 4 lijnen van Toei Metro.

LET OP: Bovenstaande reispassen zijn niet bruikbaar op treinen van JR of één van de andere private spoorwegmaatschappijen. De Japan Rail Pass is niet geldig in de metro.