Yamanote-lijn

Yamanote-lijn

Suica IC-kaart

Bestel voor vertrek naar Japan je Suica IC-kaart en haal ‘m bij aankomst op aan de balie in Narita Airport of Haneda Airport. De kaart is klaar voor gebruik met ¥ 1.500 tegoed.

Suica IC-kaart

De Yamanote-lijn is de belangrijkste spoorlijn van Tokyo. De lijn vormt een 35 kilometer lange circulaire verbinding van de verschillende stadscentra in de metropool. Alle treinen op deze lijn stoppen op ieder station, en een volledig rondje duurt ongeveer een uur. Treinen rijden zowel met de klok mee als tegen te klok in. Vanaf ieder van de 30 stations vertrek iedere 2-4 minuten in beide richtingen een trein.

Op de zes grootste stations sluit de Yamanote-lijn aan op het uitgebreide netwerk van spoorwegen en op vrijwel alle stations is een overstap trein of metro mogelijk. Alleen op de stations Shin-Okubo en Meijiro is geen overstapmogelijkheid op ander openbaar vervoer.

Yamanote-lijn

Belangrijkste stations

De zes grootste stations op de Yamanote-lijn hebben allemaal een hub-functie met overstapmogelijkheden op één of meer private spoorwegmaatschappijen die de buitenwijken ontsluiten. Dit zijn de zes grote stations met overstapmogelijkheden.

  • Tokyo: Hier sluit de Yamanote-lijn aan op alle Shinkansen hogesnelheidslijnen en de Chuo-lijn.
  • Shinagawa: Vanaf hier splits de Keihin-Tohoku-lijn in de richting van Yokohama zich af en is er een overstap op de lijnen van Keikyu Railway. Ook kun je hier overstappen op de Tokaido Shinkansen richting Kyoto en Osaka.
  • Shibuya: Behalve dat het drukste kruispunt ter wereld vlak voor de deur ligt is dit ook een van de drukste stations op de lijn. Hier kan worden overgestapt op de lijnen van Tokyu Railways en Keio Railway.
  • Shinjuku: Dit is het drukste station ter wereld. De overstap is hier op treinen van Odakyu Railway, Keio Railway en Seibu Railway.
  • Ikebukuro: Hier splits de Saikyo-lijn zich van de Yamanote-lijn noordwaarts richting Omiya en is er een overstap op een van de lijnen van Tobu Railway.
  • Ueno: De Shinkansen-lijnen richting het midden en noorden van Japan stoppen op het ondergrondse gedeelte van Ueno Station. Hier is een overstap mogelijk op de lijnen van Keisei Railway waaronder de Skyliner service naar Narita Airport.
Yamanote-lijn in beeld

Yamanote-lijn jingles

Op veel grote Japanse treinstations klinkt er geluid als er een trein aankomt ter waarschuwing. Dit waren ooit simpele toeters of bellen, maar in de laatste decennia is dit veelal vervanging door herkenbare muziekjes. Alle stations van de Yamanote-lijn hebben een eigen jingle, die klinkt iedere keer als er een trein nadert. Voor treinliefhebbers is dit een waar feest. Via de website Yamanote Style zijn alle jingles te beluisteren.