Zijdefabriek van Tomioka

Zijdefabriek van Tomioka

Zijdefabriek van Tomioka

Zijdefabriek van Tomioka

Nadat Japan in 1868 de grenzen met de buitenwereld opende kwam de industriële revolutie snel op gang. In 1872 was de zijdefabriek van Tomioka een van de eerste grote industriële projecten. De fabriek werd met behulp van Franse specialisten opgezet en werd een model voor soortgelijke ontwikkelingen elders in het land. In de moderne zijdespinnerij werden de cocons van de zijdewormen verwerkt tot ruwe zijde. 

Na ruim een eeuw werd in 1987 de zijdefabriek gesloten. Geen wonder dat de gebouwen in goede staat bewaard gebleven zijn. In 2014 erkende de UNESCO het complex als Werelderfgoed. Tomioka werd gekozen als locatie vanwege de bereikbaarheid vanaf de haven van Yokohamaen de aanwezigheid van natuurlijke grondstoffen die nodig waren voor de zijdeproductie.

De meest in het oog springende gebouwen van de zijdefabriek zijn drie lange bakstenen gebouwen. Twee daarvan werden gebruikt als opslag voor de cocons van de zijdewormen en een was de spinnerij. De machines die hier in de jaren ’80 van de vorige eeuw in gebruik waren staan er nog.

De drie bakstenen gebouwen zijn de enige gebouwen van het complex die toegankelijk zijn voor bezoekers. Voor een klein bedrag zijn audiotours te huur.

Tickets & Tours

Tickets & tours

Ervaar Japan werkt samen met tour website Viator. Lokale touroperators kunnen via Viator hun aanbod onder de aandacht brengen. Hierdoor heeft Viator het grootste aanbod van lokale ervaring.

Bereikbaarheid

De zijdefabriek ligt op minder dan 1 kilometer van Joshu-Tomioka Station. Vanaf Takasaki brengen de treinen van Joshin Dentetsu je in 35 minuten naar Tomioka. Bij het station is ook een groot, gratis parkeerterrein.