Openbaar vervoer in Yokohama

Openbaar vervoer in Yokohama

Suica IC-kaart

Bestel voor vertrek naar Japan je Suica IC-kaart en haal ‘m bij aankomst op aan de balie in Narita Airport of Haneda Airport. De kaart is klaar voor gebruik met ¥ 1.500 tegoed.

Suica IC-kaart

Naar Yokohama

Yokohama ligt vlakbij Tokyo en het openbaar vervoer netwerk van de twee steden zijn nauw verweven. Treinen van een aantal verschillende spoorwegmaatschappijen verbinden verschillende wijken binnen beide steden met elkaar. De luchthaven Haneda Airport ligt bijna net zo dicht bij het centrum van Yokohama als bij het centrum van Tokyo.

De twee belangrijkste treinstations in de stad zijn Yokohama Station en Shin-Yokohama Station. Het eerste ligt het dichts bij het centrum van de stad en het laatste is het Shinkansen station waar de Tokaido Shinkansen vanuit de richting van Nagoya, Kyoto en Osaka stopt.

Openbaar vervoer in Yokohama

Om binnen de stad van A naar B te komen heb je een keuze uit verschillende vormen van openbaar vervoer. Vier spoorwegmaatschappijen en twee metrolijnen zorgen voor vervoer per spoor naar meer dan 80 trein- en metrostations in de stad. Een netwerk aan buslijnen zorgt voor verdere verbindingen daar waar de treinen niet komen. Het centrum is overigens ook prima te voet te verkennen.

Openbaar vervoer Yokohama

Trein

De spoorlijnen van vier verschillende spoorwegmaatschappijen zorgen voor behoorlijk wat keuze als het op de trein aankomt. De trein is echter vooral geschikt voor de openbaar vervoer verbinding tussen Yokohama en Tokyo. Dit zijn de belangrijkste lijnen:

  • Toyoko-lijn van de spoorwegmaatschappije Tokyu Railways verbindt Yokohama Station in ongeveer 25 minuten met Shibuya, aan de westzijde van de Yamanote-lijn in Tokyo.
  • Keihin-Kyuko-lijn van Keikyu Railway zorgt voor een directe verbinding met de luchthaven Haneda (25 minuten) en Shinagawa aan de zuidzijde van de Yamanote-lijn (20 minuten).
  • JR Tokaido-lijn verbindt Tokyo Station (25 minuten) en Shinagawa (20 minuten) met Yokohama Station. De JR Yokosuka-lijn en de JR Keihin-Tohoku-lijn volgen dezelfde route maar stoppen op meer stations en doen respectievelijk 30 en 40 minuten over de rit vanaf Tokyo Station.
  • JR Shonan-Shinjuku-lijn zorgt voor een rechtstreekse verbinding via het Japan Railways netwerk tussen Yokohama en Shinjuku via Shibuya. De rit tussen Yokohama en Shibuya duurt 20 minuten en naar Shinjuku ben je 30 minuten onderweg.

Metro

De stad wordt doorkruist door twee metrolijnen en een ondergrondse spoorlijn die feitelijk fungeert als een metro:

  • Minatomirai-lijn ligt in het verlengde van de Tokyu Toyoko-lijn (zie hierboven) en loopt onder het havengebied Minato Mirai 21 door naar Yokohama Chinatown.
  • Blue-lijn van de Yokohama Metro verbindt de stations Shin-Yokohama en Yokohama met het centrum van de stad.
  • Green-lijn van Yokohama Metro loopt ten noorden van het centrum en is als openbaar vervoer optie nauwelijks relevant voor reizigers.

Bus

Hoewel de bus als openbaar vervoer optie voornamelijk gericht is op forenzen, is er een buslijn die speciaal voor toeristen rijdt:

  • Akaikutsu Loop Bus rijdt iedere 20-40 minuten in een rondje door de stad langs de belangrijkste bezienswaardigheden
Openbaar vervoer in Yokohama

Kaartjes & passen

Het openbaar vervoer van Tokyo en Yokohama sluit naadloos op elkaar aan. Losse kaartjes kopen is in verreweg de meeste gevallen de goedkoopste opties. Treinpassen zoals de Japan Rail Pass zijn pas interessant als je langere afstanden reist of op één dag heel veel gebruik maakt van JR treinen.

Om steeds voor iedere trein van iedere verschilleden spoorwegmaatschappij een los kaartje te moeten kopen is echter wel lastig, zeker als je overstapt van de ene maatschappij naar de andere halverwege je reis. Daarom raden we je aan te doen wat de Japanners zelf ook doen: gebruik een IC-kaart.

Er zijn twee IC-kaarten waaruit je kunt kiezen, met eigenlijk maar één verschil:

  • Suica kaarten zijn te gebruiken op alle treinen en metro’s in de metropool-regio rond Tokyo en Yokohama evenals andere stedelijke gebieden in Japan. De Suica kaart wordt uitgegeven door JR en is te koop bij verkoopautomaten op vrijwel alle JR stations.
  • Pasmo is op exact dezelfde plekken te gebruiken, maar wordt uitgegeven door het samenwerkingsverband van alle private spoorwegmaatschappijen in de regio.

Koop je dus een IC-kaart op een JR station dan staat er Suica op, koop je ‘m op een ander trein- of metrostation dan staat er Pasmo op. Je kunt de Suica kaart overigens ook online bestellen via de widget links bovenaan deze pagina.