Kastelen in Japan

Kastelen in Japan

Misschien heb je wel eens een foto gezien van een van de witte samoerai kastelen uit Japan. Ze zijn door het hele land te vinden. De meeste originele Japanse kastelen zijn 300 tot 500 jaar oud. Helaas hebben ze lang niet allemaal de tand des tijds doorstaan.

Van 1603 tot 1868 werd Japan bestuurd door samoerai tijdens de Edoperiode. Ieder stadje had in die tijd een eigen kasteel, wat diende als de woonplaats van de landheer maar ook als administratief kantoor van de lokale overheid. Een soort stadhuis dus. Het ontwerp en natuurlijk de afmeting vertelde iets over de heerser, hoewel die maar de helft van de tijd thuis was. Om te voorkomen dat landheren onderling de oorlog aangingen moesten ze de helft van hun tijd doorbrengen aan het hof van de shogun in de hoofdstad Edo (het tegenwoordige Tokyo).

Toen in 1868 de shogun de macht over Japan terug gaf aan de keizer werden de kastelen gezien als een pijnlijke herinnering aan het feodale systeem. Veel werden dan ook snel afgebroken. Pas zo’n 100 jaar later realiseerde men zich de culturele en historische waarde. In heel Japan werden in de jaren 1960 in rap tempo betonnen replica’s opgetrokken.

De meeste kastelen in Japan zijn dus niet de houten originelen, maar betonnen kopieën. Slechts 12 originele bouwwerken zijn de dans ontsprongen en zijn vandaag de dag nog in volle glorie te bewonderen. Van deze 12 is de hoofdtoren nog en volledig originele staat. De overige zijn echter ook best een bezoekje waard.

Sommige van de overige zijn in originele staat maar missen hun hoofdtoren, anderen zijn betonnen replica’s. In de betonnen replica’s zijn veelal musea gevestigd die wat vertellen over de geschiedenis van het kasteel en de samoerai gemeenschap in de regio.

De 12 originele kastelen


 • Kasteel Bitchu-Matsuyama

  Kasteel Bitchu-Matsuyama

  Kasteel Bitchu-Matsuyama is het oudste en hoogst gelegen kasteel van Japan. Het ligt bovenop een berg dus je moet wel wat moeite doen om er te komen.

 • Kasteel Hikone

  Kasteel Hikone

  Kasteel Hikone is relatief klein, maar wel vrijwel volledig in originele staat zoals gebouwd in 1622.

 • Kasteel Himeji

  Kasteel Himeji

  Het grootste samoerai kasteel van Japan nog in originele staat is Kasteel Himeji, sinds 1993 UNESCO Werelderfgoed.

 • Kasteel Hirosaki

  Kasteel Hirosaki

  Kasteel Hirosaki is een van de 12 originele kastelen van Japan, hoewel niet alles er meer staat.

 • Kasteel Inuyama

  Kasteel Inuyama

  Kasteel Inuyama in het stadje Inuyama, ten noorden van Nagoya, is een van slechts 12 originele samoerai kastelen in Japan.

 • Kasteel Kochi

  Kasteel Kochi

  Van de ruim 100 samoerai kastelen die vroeger in Japan stonden zijn er nog maar 12 in originele staat. Kasteel Kochi is er daar één van.

 • Kasteel Marugame

  Kasteel Marugame

  Kasteel Marugame kijkt vanaf een heuvel uit over de stad Marugame en de Shiwaku Eilanden in de Japanse Binnenzee.

 • Kasteel Maruoka

  Kasteel Maruoka

  Kasteel Maruoka is een van de oudste kastelen van Japan en bovendien een van slechts 12 die nog volledig en in originele staat zijn.

 • Kasteel Matsue

  Kasteel Matsue

  Kasteel Matsue werd gebouwd in 1611 en is een van slechts 12 originele kastelen die de tand des tijds hebben doorstaan.

 • Kasteel Matsumoto

  Kasteel Matsumoto

  Het kasteel van Matsumoto is een van de 12 originele kastelen van Japan en Nationaal Erfgoed. De unieke zwarte muren geven Kasteel Matsumoto allure.

 • Kasteel Matsuyama

  Kasteel Matsuyama

  Kasteel Matsuyama is een van de 12 originele kastelen van Japan. Dit zijn de enige 12 kastelen die de turbulentie rond de Meiji-restauratie hebben overleefd.

 • Kasteel Uwajima

  Kasteel Uwajima

  Toen Kasteel Uwajima in de 17de eeuw gebouwd werd stond het op een heuvel aan zee. Vanwege inpolderingen is de zee nu een stuk verder weg.

Onvolledig & replica’s


 • Kasteel Hiroshima

  Kasteel Hiroshima

  Kasteel Hiroshima staat midden in het centrum van de stad. Het is niet meer in originele staat maar geeft een goed beeld van hoe het ooit was.

 • Kasteel Kanazawa

  Kasteel Kanazawa

  Kasteel Kanazawa was eeuwenlang de zetel van de Maeda familie, één van de meest invloedrijke families uit de geschiedenis van Japan.

 • Kasteel Kumamoto

  Kasteel Kumamoto

  Het kasteel van Kumamoto is een van de meest indrukwekkende en volledige samoerai kastelen van Japan.

 • Kasteel Nagahama

  Kasteel Nagahama

  Ooit was Kasteel Nagahama een belangrijke spil in de unificatie van Japan. Het enige wat er nu van over is, is een betonnen reconstructie en een park.

 • Kasteel Nagoya

  Kasteel Nagoya

  Kasteel Nagoya werd gebouwd tijdens de Edoperiode als een van de drie kastelen van de shogun en is een van de grootste kastelen van Japan.

 • Kasteel Nijo

  Kasteel Nijo

  In 1603, aan het begin van de Tokugawa-periode, kreeg Kyoto een kasteel. Kasteel Nijo is een van de best bewaarde gebouwen uit die periode.

 • Kasteel Odawara

  Kasteel Odawara

  In de machtsstrijd om een verenigd Japan eind 16e eeuw speelde Kasteel Odawara een belangrijke rol. Het kasteel ligt op de route naar Hakone.

 • Kasteel Okayama

  Kasteel Okayama

  Het kasteel van Okayama wordt ook wel het “kraaien kasteel” genoemd. Kasteel Okayama dankt deze bijnaam aan het zwarte exterieur.

 • Kasteel Osaka

  Kasteel Osaka

  Ooit was Kasteel Osaka een formidabel fort en een van de meest gerespecteerde verdedigingswerken van Japan.

 • Kasteel Tsuruga

  Kasteel Tsuruga

  Het oorspronkelijke Kasteel Tsuruga stamt uit 1384, maar werd verwoest in 1868. In de jaren 1960 is een reconstructie gebouwd.