Kasteel Tsuruga

Kastelen in Japan

Misschien heb je wel eens een foto gezien van een van de witte samoerai kastelen uit Japan. Ze zijn door het hele land te vinden. De meeste originele Japanse kastelen zijn 300 tot 500 jaar oud. Helaas hebben ze lang niet allemaal de tand des tijds doorstaan.

Van 1603 tot 1868 werd Japan bestuurd door samoerai tijdens de Edoperiode. Ieder stadje had in die tijd een eigen kasteel, wat diende als de woonplaats van de landheer maar ook als administratief kantoor van de lokale overheid. Een soort stadhuis dus. Het ontwerp en natuurlijk de afmeting vertelde iets over de heerser, hoewel die maar de helft van de tijd thuis was. Om te voorkomen dat landheren onderling de oorlog aangingen moesten ze de helft van hun tijd doorbrengen aan het hof van de shogun in de hoofdstad Edo (het tegenwoordige Tokyo).

Toen in 1868 de shogun de macht over Japan terug gaf aan de keizer werden de kastelen gezien als een pijnlijke herinnering aan het feodale systeem. Veel werden dan ook snel afgebroken. Pas zo’n 100 jaar later realiseerde men zich de culturele en historische waarde. In heel Japan werden in de jaren 1960 in rap tempo betonnen replica’s van de oude kastelen opgetrokken.

De meeste kastelen in Japan zijn dus niet de houten originelen, maar betonnen kopieën. Slechts 12 originele kastelen zijn de dans ontsprongen en zijn vandaag de dag nog in volle glorie te bewonderen. Van deze 12 is de hoofdtoren nog en volledig originele staat. De overige kastelen zijn echter ook best een bezoekje waard. In de betonnen replica’s zijn veelal musea gevestigd die wat vertellen over de geschiedenis van het kasteel en de samoerai gemeenschap in de regio.

De 12 originele kastelen


Kastelen in Japan: Kasteel Bitchu-Matsuyama

Kasteel Bitchu-Matsuyama

Kasteel Bitchu-Matsuyama is het oudste en hoogst gelegen kasteel van Japan. Het ligt bovenop een berg dus je moet wel wat moeite doen om er te komen.

Kastelen in Japan: Kasteel Hikone

Kasteel Hikone

Kasteel Hikone is relatief klein, maar wel vrijwel volledig in originele staat zoals gebouwd in 1622.

Kastelen in Japan: Kasteel Himeji

Kasteel Himeji

Het grootste samoerai kasteel van Japan nog in originele staat is Kasteel Himeji, sinds 1993 UNESCO Werelderfgoed.

Kastelen in Japan: Kasteel Hirosaki

Kasteel Hirosaki

Het kasteel van de stad is een van de 12 originele kastelen van Japan, hoewel niet alles er meer staat.

Kastelen in Japan: Kasteel Inuyama

Kasteel Inuyama

Het kasteel van het stadje is een van slechts 12 originele samoerai kastelen in Japan.

Kastelen in Japan: Kasteel Kochi

Kasteel Kochi

Van de ruim 100 samoerai kastelen die vroeger in Japan stonden zijn er nog maar 12 in originele staat. Kasteel Kochi is er daar één van.

Kastelen in Japan: Kasteel Marugame

Kasteel Marugame

Kasteel Marugame kijkt vanaf een heuvel uit over de stad en de Shiwaku Eilanden in de Japanse Binnenzee.

Kastelen in Japan: Kasteel Maruoka

Kasteel Maruoka

Kasteel Maruoka is een van de oudste kastelen van Japan en bovendien een van slechts 12 die nog volledig en in originele staat zijn.

Kastelen in Japan: Kasteel Matsue

Kasteel Matsue

Het kasteel werd gebouwd in 1611 en is een van slechts 12 originele kastelen die de tand des tijds hebben doorstaan.

Kastelen in Japan: Kasteel Matsumoto

Kasteel Matsumoto

Het kasteel van Matsumoto is een van de 12 originele kastelen van Japan en Nationaal Erfgoed. De unieke zwarte muren geven het kasteel allure.

Kastelen in Japan: Kasteel Matsuyama

Kasteel Matsuyama

Kasteel Matsuyama is een van de 12 originele kastelen van Japan. Dit zijn de enige 12 kastelen die de turbulentie rond de Meiji-restauratie hebben overleefd.

Kastelen in Japan: Kasteel Uwajima

Kasteel Uwajima

Toen Kasteel Uwajima in de 17de eeuw gebouwd werd stond het op een heuvel aan zee. Vanwege inpolderingen is de zee nu een stuk verder weg.

Replica’s


Kastelen in Japan: Kasteel Hiroshima

Kasteel Hiroshima

Kasteel Hiroshima staat midden in het centrum van de stad. Het is niet meer in originele staat maar geeft een goed beeld van hoe het ooit was.

Kastelen in Japan: Kasteel Kanazawa

Kasteel Kanazawa

Kasteel Kanazawa was eeuwenlang de zetel van de Maeda familie, één van de meest invloedrijke families uit de geschiedenis van Japan.

Kastelen in Japan: Kasteel Kumamoto

Kasteel Kumamoto

Het kasteel van Kumamoto is een van de meest indrukwekkende en volledige samoerai kastelen van Japan.

Kastelen in Japan: Kasteel Nagahama

Kasteel Nagahama

Ooit was Kasteel Nagahama een belangrijke spil in de unificatie van Japan. Het enige wat er nu van over is, is een betonnen reconstructie en een park.

Kastelen in Japan: Kasteel Nagoya

Kasteel Nagoya

Kasteel Nagoya werd gebouwd tijdens de Edoperiode als een van de drie kastelen van de shogun en is een van de grootste kastelen van Japan.

Kastelen in Japan: Kasteel Nijo

Kasteel Nijo

In 1603, aan het begin van de Tokugawa-periode, kreeg Kyoto een kasteel. Kasteel Nijo is een van de best bewaarde gebouwen uit die periode.

Kastelen in Japan: Kasteel Odawara

Kasteel Odawara

In de machtsstrijd om een verenigd Japan eind 16e eeuw speelde Kasteel Odawara een belangrijke rol. Het kasteel ligt op de route naar Hakone.

Kastelen in Japan: Kasteel Okayama

Kasteel Okayama

Het kasteel van Okayama wordt ook wel het “kraaien kasteel” genoemd. Kasteel Okayama dankt deze bijnaam aan het zwarte exterieur.

Kastelen in Japan: Kasteel Osaka

Kasteel Osaka

Ooit was Kasteel Osaka een formidabel fort en een van de meest gerespecteerde verdedigingswerken van Japan.

Kastelen in Japan: Kasteel Tsuruga

Kasteel Tsuruga

Het oorspronkelijke Kasteel Tsuruga stamt uit 1384, maar werd verwoest in 1868. In de jaren 1960 is een reconstructie gebouwd.