Dazaifu Tenmangu

Dazaifu Tenmangu

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Verspreid over heel Japan staan honderden Tenmangu. Dit is een type van een Shinto heiligdom opgedragen aan de Sugawara Michizane, een belangrijke geleerde en politicus uit de Heianperiode. Suguwara stond bekend om zijn grote leergierigheid en zodoende zijn Tenmangu heiligdommen populair onder mensen die hopen op geluk in de wetenschap. De Dazaifu Tenmangu is samen met de Kitano Tenmangu in Kyoto de belangrijkste van dit type heiligdom.

Dat Sugawara Michizane hoogbegaafd was, werd al snel duidelijk. Op 11-jarige leeftijd was hij al een vooraanstaande dichter en zijn politieke carrière ontwikkelde zich snel daarna. Hij kwam terecht aan het keizerlijke hof in Kyoto, maar na onenigheid werd hij verbannen uit de toenmalige hoofdstad. Hij vertrok naar het west en kwam terecht in Dazaifu.

Kort na zijn aankomst in Dazaifu overleed Suguwara Michizane en kort na zijn dood werd Japan getroffen door een serie natuurrampen. Aangenomen werd dat de geest van Suguwara zich over Japan wreekte voor zijn verbanning uit Kyoto. Om de geest te kalmeren werden offers gebracht. Zo begon de traditie van de Tenmangu heiligdommen. De Dazaifu Tenmangu is gebouwd op de locatie waar Suguwara Michizane begraven is.

Dazaifu Tenmangu
Het schijnt geluk te brengen om over de kop van deze stier te wrijven.

Studenten en wetenschappers bezoeken graag een van de Tenmangu heiligdommen in de hoop wat van de wijsheid van Suguwara Michizane mee te nemen. Bij de vele winkeltjes in en rond het complex zijn dan ook allerlei talismannen te koop die daarbij zouden moeten helpen. De grootste kans op geluk krijg je echter door het grote bronzen standbeeld van de stier te aaien.

Dazaifu Tenmangu is een van de grootste publiekstrekkers van Dazaifu. In de straat die van het station naar het heiligdom loopt is het een drukte van jewelste. De vele winkeltjes hier verkopen souvenirs en etenswaren aan bezoekers van het heiligdom. Of je het verhaal over de geest van Suguwara Michizane gelooft of niet, de sfeer in de straat die naar het heiligdom loopt is genoeg reden voor een bezoek.

Bereikbaarheid Dazaifu Tenmangu

Het heiligdom ligt op 250 meter lopen vanaf Dazaifu Station. Dit is het eindpunt van de stoptrein vanaf Nishitetsu-Futsukaichi Station, twee haltes verderop, waar de lijn aansluit op de Nishitetsu-lijn vanaf Fukuoka. Er rijdt ongeveer iedere 15 minuten een trein tussen Nishitetsu-Futsukaichi en Dazaifu en deze rit duurt 5 minuten. Vanaf Fukuoka ben je ongeveer 25 minuten onderweg.