Fukuoka Airport

Fukuoka Airport

Vliegtickets

De grootste stad van het zuidelijke eiland Kyushu is Fukuoka met zo’n 1,6 miljoen inwoners. Fukuoka Airport is dan ook de grootste luchthaven van het eiland en de op drie na grootste van Japan. Bovendien is het vliegveld het op drie na drukste vliegveld met één start- en landingsbaan ter wereld.

  • Volledige naam: Fukuoka Airport
  • Japanse naam: 福岡空港 (Fukuoka Kuko)
  • IATA-code: FUK
  • Officiële website: www.fukuoka-airport.jp

Fukuoka Airport ligt op slechts 3 kilometer van Hakata Station, het belangrijkste treinstation van de stad. Omdat het vliegveld omringt is door woonwijken mag er tussen 22:00 en 7:00 niet gevlogen worden. Met een directe metroverbinding reis je in nog geen 10 minuten van het vliegveld naar downtown Fukuoka.

De geschiedenis van deze luchthaven begint in 1944. De Tweede Wereldoorlog was nog in volle gang en de Japanse luchtmacht liet door Amerikaanse krijgsgevangen een luchtmachtbasis bouwen op deze locatie. Ook na de oorlog diende het vliegveld nog jaren als militaire basis. In 1951 zette Japan Airlines de eerste commerciële route op tussen Fukuoka Airport en Haneda Airport in Tokyo.

Over de jaren heen is de luchthaven gestaag gegroeid. In 1975 werden de eerste intercontinentale routes vanaf Fukuoka opgezet. Door de jaren heen hebben een hoop internationale luchtvaartmaatschappijen zich gewaagd aan een verbinding met Fukuoka maar vaak werden die routes na een paar jaar alweer geschrapt. Zo begon ook KLM in 2013 met een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam, maar in 2016 werd die route weer uit de dienstregeling gehaald.

Terminals

Vanwege de ligging vlakbij het centrum van de stad staat Fukuoka Airport bekend als een van de best gelegen luchthavens van Japan. Echter betekent de ligging midden tussen woonwijken wel dat uitbreiding moeilijk is. Toch werd in 1999 een internationale terminal geopend los van de reeds bestaande binnenlandse terminal. Beide terminals zijn via een gratis shuttlebus met elkaar verbonden.

Internationale Terminal is sinds 1999 in gebruik en staat uit 4 verdiepingen. Deze terminal is volledig ingericht op de afhandeling van internationaal verkeer. De aankomsthal is op de bagagegrond en de vertrekhal met de incheckbalies is op de tweede verdieping. Op de derde verdieping is een observatiedek waar je prima vliegtuigen kunt spotten.

Binnenlandse Terminal is wat minder modern dan de internationale terminal maar ook hier is genoeg te beleven. Er zijn wat restaurants, winkels en natuurlijk ook een observatiedek om uit te kijken over de vliegtuigen. Vanaf een ondergrondse verdieping onder de binnenlandse terminal vertrekt de metro naar het centrum van Fukuoka.

Fukuoka Airport

NL ⇌ Fukuoka Airport

Vanaf Schiphol is er een ruime keuze aan vluchten die, altijd met minimaal een overstap, naar Fukuoka Airport vliegen. Hier een selectie van de snelste routes:

  • Cathay Pacific is vliegt vanaf Schiphol met een overstap in Hong Kong. De vliegtijd is ongeveer 20 uur.
  • China Eastern heeft ook een goede verbinding met een overstap in Shanghai. Via deze weg ben je ongeveer 18 uur onderweg.
  • ANA heeft een goede verbinding met een tussenstop in Frankfurt en Tokyo. In totaal ben je ongeveer 20 uur onderweg.

Fukuoka ⇌ Fukuoka Airport

De luchthaven ligt slecht 3 kilometer ten oosten van Hakata Station, het belangrijkste treinstation van de stad. Er is een ruime keuze aan openbaar vervoer mogelijkheden om het vliegveld te bereiken. De belangrijkste opties zijn:

  • Fukuoka City Subway is de metro van Fukuoka. De Kuko-lijn verbindt de binnenlandse terminal in 10 minuten met Hakata Station.
  • Airport Limousine Bus services verbinden de internationale terminal rechtstreeks met Hakata Station.