Op deze pagina
In 2016 raakte Kasteel Kumamoto zwaar beschadigd door een aardbeving. Hierdoor is slechts een gedeelte van het kasteel te bezoeken. De verwachting is dat volledig herstel 20 jaar zal duren.
Het kasteel van Kumamoto is een van de meest volledige samoerai kastelen van Japan. Tijdens de Edoperiode (1603 – 1868) moest iedere landheer in zijn eigen provincie een kasteel bouwen van de militaire bewindvoerders in Edo. Uiteraard was dit een bijzonder grote uitgave voor de meesten, waardoor er nauwelijks geld overbleef om oorlog met naburige landheren te voeren. Dit was een van de maatregelen die de militaire overheid gebruikte om de provincies onder controle te houden. De bouw van Kasteel Kumamoto kwam in 1607 gereed.
Van de oorspronkelijke gebouwen zijn er nog maar een paar over. Het grootste gedeelte van het complex bestaat uit moderne replica’s. Een van de replica’s is de hoofdtoren, die in 1960 uit beton werd opgetrokken. Ooit werd het kasteel gebouwd door Kato Kiyomasa, de leenheer van de provincie rond Kumamoto. Hij stond bekend om zijn gave voor het ontwerpen van kastelen en leverde met Kasteel Kumamoto een waar kunstwerk af. De fortificatie en verdediging waren uitermate goed doordacht. Toch verloor de Kato familie het kasteel nog geen 50 jaar na oplevering aan de Hosokawa familie, een van de machtigste families uit de Japanse geschiedenis.

De Hosokawa familie bestuurde de omliggende provincie vanuit het kasteel voor de twee eeuwen daarna, tot het einde van de Edoperiode in 1868. Enkele jaren later speelde het kasteel een belangrijke rol in een lokale burgeroorlog op Kyushu, waarbij Saigo Takamori zich keerde tegen de nieuwe overheid. Saigo staat bekend als de “echte laatste samoerai” en met zijn dood op 24 september 1877 kwam een einde aan de burgeroorlog. Zijn laatste strijd streed hij overigens in een grot in Shiroyama Park in Kagoshima.
Net voor de slag om Kasteel Kumamoto in 1877 brandde de hoofdtoren af. Pas in 1960 werd een nieuwe toren neergezet van beton. In de hoofdtoren is een museum gevestigd dat het verhaal van de geschiedenis van het kasteel vertelt. In tegenstelling tot veel andere kastelen in Japan bestaat de hoofdtoren eigenlijk uit twee torens. De grootste heeft 6 verdiepingen en de kleinere heeft er 4. Ook in tegenstelling tot veel andere kastelen is dit kasteel niet wit van buiten maar zwart.

Bijzonder aan Kasteel Kumamoto is het Honmaru Goten Paleis, het gedeelte waar de landheer woonde. Het origineel ging verloren tijdens de burgeroorlog in 1877. In 2007 werd het paleis opnieuw gebouwd ter ere van het 400-jarig bestaan van het kasteel. Hier werd gekozen voor de originele materialen en bouwtechnieken. Hoewel het oorspronkelijke gebouw veel groter was, is toch goed te zien in wat voor een weelde de kasteelheer hier woonde.
Tickets & tours
Ervaar Japan werkt samen met tour website Viator. Lokale touroperators kunnen via Viator hun aanbod onder de aandacht brengen. Hierdoor heeft Viator het grootste aanbod van lokale ervaring.

Bereikbaarheid
Kasteel Kumamoto ligt ten noordwesten van het centrum van de stad. Vanaf Kumamoto Station neem tram A en stap uit bij de halte Kumamotojo-Shiyakusho-mae.