Gunkanjima

Gunkanjima

Tickets

Een bezoek aan Gunkanjima moet vooraf geboekt worden. Via onze partner Klook boek je veilig je bezoek aan het eiland, inclusief boot transfer heen en terug.

Klook

Ongeveer 10 kilometer voor de kust van Nagasaki ligt een eiland anders dan alle andere eilanden ter wereld. Ooit was dit markante eiland, Gunkanjima, een belangrijke peiler van de Japanse economie. Onder het eiland lag namelijk één van de rijkste steenkolenaders van Japan. In 1890 kocht Mitsubishi het eiland en begon met de aanleg van een mijn. De mijnwerkers en hun families kwamen op het eiland wonen. Als gevolg hiervan werd Gunkanjima het dichts bevolkte gebied ter wereld. Op een oppervlak van slechts 6,3 hectare woonden op het hoogtepunt in 1959 ruim 5.200 mensen. Dat komt neer op 83.500 mensen per vierkante kilometer.

In 1974 raakte de mijn uitgeput. Zodoende sloot Mitsubishi Gunkanjima en bracht alle inwoners terug naar het vaste land. Men nam mee wat men kon dragen, maar veel werd achter gelaten. Zo staan de flatgebouwen als een verlaten herinnering aan vergane tijden.

Overigens is Gunkanjima niet officiële naam van het eiland; eigenlijk is dat Hashima. Gunkan (軍艦) vertaalt als slagschip en shima / jima (島) betekent eiland. Slagschip-eiland dus. Een bijnaam die al snel gegeven werd toen men vanaf Nagasaki naar het eiland voer. Vanaf de juiste hoek komen de contouren namelijk verdraaid veel overeen met die van een slagschip.

Tot enkele jaren geleden was Gunkanjima nauwelijks te bezoeken. Vanwege de bouwvallige flatgebouwen is het simpelweg niet veilig om er rond te lopen. Dit veranderde toen de UNESCO het eiland in 2015 erkende als Werelderfgoed. De mogelijkheden om het eiland te bezoeken zijn sindsdien toegenomen, maar nog steeds geldt dat slechts een deel van het eiland toegankelijk is en alleen onder strikte begeleiding.

Bereikbaarheid Gunkanjima

Je kunt Gunkanjima alleen bezoeken met een georganiseerde tour. De bootjes naar het eiland vertrekken vanaf de haven van Nagasaki en doen ongeveer 45 minuten over de reis. Eenmaal aangekomen wordt je door een gids rondgeleid. Vanwege de veiligheid en mogelijk instortingsgevaar is het niet toegestaan om het eiland op eigen houtje te verkennen.

De tours vertrekken vanaf het Gunkanjima Digital Museum, vlakbij de Hollandse Helling. Je reist hier eenvoudig met het openbaar vervoer naartoe. Kies voor de volgende tramlijn:

  • Lijn 5 komt vanaf de zuidkant van het centrum. Stap uit bij de halte Ourakaigan-dori.