Gunkanjima

Gunkanjima

Gunkanjima

Gunkanjima

Ongeveer 10 kilometer voor de kust van Nagasaki ligt een eiland anders dan alle andere eilanden ter wereld. Ooit was dit markante eiland, Gunkanjima, een belangrijke peiler van de Japanse economie. Onder het eiland lag namelijk één van de rijkste steenkolenaders van Japan. In 1890 kocht Mitsubishi het eiland en begon met de aanleg van een mijn. De mijnwerkers en hun families kwamen op het eiland wonen. Als gevolg hiervan werd Gunkanjima het dichts bevolkte gebied ter wereld. Op een oppervlak van slechts 6,3 hectare woonden op het hoogtepunt in 1959 ruim 5.200 mensen. Dat komt neer op 83.500 mensen per vierkante kilometer.

In 1974 raakte de mijn uitgeput. Zodoende sloot Mitsubishi Gunkanjima en bracht alle inwoners terug naar het vaste land. Men nam mee wat men kon dragen, maar veel werd achter gelaten. Zo staan de flatgebouwen als een verlaten herinnering aan vergane tijden.

Overigens is Gunkanjima niet officiële naam van het eiland; eigenlijk is dat Hashima. Gunkan (軍艦) vertaalt als slagschip en shima / jima (島) betekent eiland. Slagschip-eiland dus. Een bijnaam die al snel gegeven werd toen men vanaf Nagasaki naar het eiland voer. Vanaf de juiste hoek komen de contouren namelijk verdraaid veel overeen met die van een slagschip.

Tot enkele jaren geleden was Gunkanjima nauwelijks te bezoeken. Vanwege de bouwvallige flatgebouwen is het simpelweg niet veilig om er rond te lopen. Dit veranderde toen de UNESCO het eiland in 2015 erkende als Werelderfgoed. De mogelijkheden om het eiland te bezoeken zijn sindsdien toegenomen, maar nog steeds geldt dat slechts een deel van het eiland toegankelijk is en alleen onder strikte begeleiding.

Klook

Tickets

Ervaar Japan werkt samen met tour website Klook. Via Klook koop je veilig en eenvoudig vooraf je toegangskaartjes voor de belangrijkste bezienswaardigheden.

Bereikbaarheid

Je kunt Gunkanjima alleen bezoeken met een georganiseerde tour. Er zijn slechts 4 aanbieders van dit soort tours. De aanbieder Gunkanjima Concierge onderscheidt zich met een Engels-talige website van de andere 3.

Een basis excursie kost ¥ 4.300. Voor een meerprijs krijg je ook toegang tot het museum. Je vertrekt rond 10:30 vanuit Nagasaki voor de overtocht van ongeveer 15 kilometer. Rond 11:15 kom je op Gunkanjima aan. Je hebt er tot 12:40. Rond 13:15 ben je weer terug aan het vaste land. Je kunt de tour ook ’s middags doen. Dan vaar je om 13:15 naar het eiland en ben je om 16:20 weer terug in Nagasaki.