Jomonsugi

Jomonsugi

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Op het eiland Yakushima, ten zuiden van Kagoshima, staan de oudste bomen van Japan. De cederbomen die op het eiland groeien worden liefkozend Yakusugi genoemd, een samentrekking van Yaku(shima) en sugi wat ceder betekent in het Japans. De meeste Yakusugi zijn zo’n 1.000 jaar oud. Jomonsugi is het oudste exemplaar en is een stuk ouder. Deskundigen schatten de leeftijd van de boom op ergens tussen 2.000 en 7.200 jaar oud.

Wat de leeftijd van de Jomonsugi ook is, het is in ieder geval duidelijk dat de boom al op Yakushima groeide in de Jomonperiode. Vandaar de naam. Met een hoogte van 25 meter is de boom niet echt hoog. De dikke stam met een doorsnee van ruim 5 meter zorgt er desalniettemin voor dat je met veel respect naar de oudste boom van Japan kijkt.

Jomonsugi
De Jomonsugi staat majestueus diep in het bos van Yakushima.

Door de eeuwen heen zijn cederbomen in Japan altijd populair geweest onder houtbewerkers. Ook op het eiland van Yakushima werd in voorgaande eeuwen behoorlijk gekapt. Dat de Jomonsugi aan de handen van de houthakkers ontsnapt is heeft de boom te danken aan zijn grillige vormen. Als je hier staat vraag je je wel af hoeveel nog veel oudere bomen hier ooit zonder pardon geveld zijn.

Op de wandeling naar de Jomonsugi kom je langs een aantal van de meest beroemde Yakusugi van het eiland. Zo zijn er de Meotosugi, twee bomen die wel wat weg hebben van een man en een vrouw die elkaar omhelzen. De Daiosugi is een van de grootste bomen van Yakushima.

Jomonsugi
Een gedeelte van de wandelroute naar Jomonsugi volgt een oude spoorlijn.

Je moet er wel wat voor over hebben om een boom van misschien wel 7.000 jaar oud te zien. Over de wandeling heen en terug doe je al snel 10 uur. Om voor de avond terug te zijn moet je dus vroeg beginnen. Het eerste gedeelte van de wandeling loopt langs een oude spoorlijn waar een heel enkele keer nog een trein over rijdt. Het tweede gedeelte van de wandeling voert over een combinatie van wandelpaden, trappen en boardwalks.

Als 10 uur wandelen op één dag te veel voor je is kun je bij de Jomonsugi overnachten Takatsuka Hut of de iets nieuwere Shin Takatsuka Hut. Een alternatieve route is een wandeling vanaf Shiratani Unsuikyo.

Bereikbaarheid Jomonsugi

Er zijn meerdere wandelroutes naar de Jomonsugi, maar de populairste is de “kortste” route waar je heen in terug zo’n 10 uur voor nodig hebt. Deze route, de Anbo Trail, begint bij Arakawa Trailhead. Vanaf het Yakusugi Museum in het dorpje Anbo rijden shuttlebussen op en neer naar Arakawa Trailhead. De rit duurt ruim een half uur. De shuttlebussen vertrekken ’s ochtends tussen 5:00 en 6:00 in de richting van Arakawa Trailhead. Tussen 15:00 en 18:00 rijden de bussen in omgekeerde richting van Arakawa Trailhead naar het Yakusugi Museum.

Een kaartje voor de shuttlebus moet je minimaal een dag van tevoren kopen bij de toeristische informatiepunten in Miyanoura of Anbo. Ook op de luchthaven van Yakushima zijn de kaartjes te koop. Een retourtje met de bus kost ¥ 1.400 en daarbovenop betaal je een toeslag van ¥ 1.000 (of ¥ 2.000 als je in een van de berghutten overnacht) die bijdraagt aan het behoud van het gebied.