Wat nu Okinawa heet was vroeger het Koninkrijk Ryukyu. In de hoofdstad Shuri stond het kasteel van de koning. Tegenwoordig is Shuri onderdeel van Naha, de hoofdstad van Okinawa. Tot 1879 was Kasteel Shuri de zetel van een klein maar machtig eilandenrijk. In 1879 werd het koninkrijk ingelijfd door Japan er werd het de prefectuur Okinawa.

Kasteel Shuri werd oorspronkelijk gebouwd rond het jaar 1300 en speelde een belangrijke rol in de unificatie van het eiland, dat tot dat moment door rivaliserende stammen bewoond werd. Door de eeuwen heen is het kasteel een aantal keer beschadigd geraakt en afgebrand. De laatste keer dat dat gebeurde was tijdens de Slag om Okinawa in 1945. Hoewel ze er authentiek uitzien stammen de huidige gebouwen uit 1992.

Het belangrijkste gebouw van Kasteel Shuri is het hoofdgebouw Seiden. In tegenstelling tot veel Japanse kastelen is het hoofdgebouw niet wit maar rood. Bovendien is Seiden prachtig gedecoreerd en wordt gezien als mooiste gebouw in Okinawa.

In 2000 kreeg het kasteel samen met 8 andere Ryukyu-gerelateerde locaties UNESCO Werelderfgoed status.

De hoofdgebouwen van Kasteel Shuri zijn op 31 oktober 2019 door een brand verwoest. De lokale overheid hoopt dat in 2022 het kasteel weer helemaal hersteld is.

Tickets & Tours

Tickets & tours

Ervaar Japan werkt samen met tour website Viator. Lokale touroperators kunnen via Viator hun aanbod onder de aandacht brengen. Hierdoor heeft Viator het grootste aanbod van lokale ervaring.

Bereikbaarheid

Vanaf Shuri Station, het eindpunt van de Okinawa Monorail, loop je in 15-20 minuten naar Kasteel Shuri. Ook kun je kiezen voor bus 7 of 8 vanaf Shuri Station. Stap uit bij de halte Shurijo-mae.