De charmante wijk Tsuboya in Naha op Okinawa Eiland is het hart van de traditionele pottenbakkers waar de eilanden bekend om staan. Voordat Okinawa in 1879 een prefectuur van Japan werd vormden de eilanden het Ryukyu Koninkrijk. Het was ruim voor die tijd, in de hoogtijdagen van het koninkrijk, dat de eerste pottenbakkers zich in Tsuboya vestigden. Vlakbij de wijk ligt Kokusai-dori, het belangrijkste winkel- en entertainment gebied van Naha.

Het Tsuboya Pottery Museum vertelt bezoekers over de geschiedenis van het pottenbakkersgilde van Okinawa en in de Yachimun Straat vind je een hoop charmante winkeltjes en restaurantjes die de wijk haar karakter geven.

Hoewel het gilde een behoorlijke klap opliep tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de veerkracht van de eilanders ervoor gezorgd dat dat niet het einde van een traditie betekende. Ook vandaag de dag nog bakken tientallen pottenbakkers dagelijks op traditionele wijze hun karakteristieke Tsuboya aardewerk.

Het aardewerk wat hier geproduceerd wordt valt onder één van twee categorieën: arayachi of joyachi. Arayachi is ongeglazuurd aardewerk dat met name gebruikt wordt voor grote stukken, zoals potten voor het bewaren van gedistilleerde rijstwijn. Joyachi is wel geglazuurd en veel kleurrijker. Dit type aardewerk dient hoofdzakelijk een decoratief doel.

Tickets & Tours

Tickets & tours

Ervaar Japan werkt samen met tour website Viator. Lokale touroperators kunnen via Viator hun aanbod onder de aandacht brengen. Hierdoor heeft Viator het grootste aanbod van lokale ervaring.

Bereikbaarheid

De wijk Tsuboya ligt een paar honderd meter ten zuiden van Kokusai-dori, het belangrijkste winkelgebied van Naha. Vanaf Kokusai-dori loop je via de overdekte winkelstraat Heiwa-dori de wijk in. Neem je de Okinawa Monorail, stap dan uit bij Asato Station.