Reisgids Omihachiman

handelsnederzetting aan het Biwa Meer

Hachiman-bori, de gracht in Omihachiman

Omihachiman handelsnederzetting aan het Biwa Meer

Omihachiman is een oud handelsstadje aan de Biwa Meer, het grootste meer van Japan. Met de trein ben je vanaf Kyoto ongeveer 30 minuten onderweg.

Bij het dorpje Hachiman werd eind 16de eeuw een kasteel gebouwd. Onder de rook van dat kasteel ontstond een levendig handelscentrum. Het dorp lag ideaal aan het water en fungeerde als haven voor het achterland. De oude kern van het handelsdorpje Hachiman is goed bewaard gebleven in het westelijk gedeelte van Omihachiman. Ook het kanalenstelsel dat gebruikt werd om goederen via het water het dorp in te voeren is gedeeltelijk bewaard. Het hoogtepunt hiervan is de Hachiman-bori, de gracht die door het dorp voert.

Suigo tours

Omihachiman: suigo tour
Een suigo tour boot vaart door de Hachiman-bori tijdens de bloei van de kersenbloesem.

Met een bootje en een gids/gondelier kun je de oude waterweg van Omiehachiman verkennen. Dit is een leuk uitstapje wat in maar weinige westerse reisgidsen beschreven staat. Dat komt waarschijnlijk omdat de meeste informatie erover alleen beschikbaar is in het Japans. De Omihachiman Tourist Information Centre, net buiten het JR Omihachiman station heeft wat informatie in het Engels en zijn graag bereid om een telefonische reservering te maken bij een van de bedrijven die boot tours, zogenoemde suigo tours, aanbieden. Dit PDF bestand bevat nuttige informatie en een kaart.

Omihachiman excursies

Omihachiman hotels