Kusatsu Onsen

Onsen in Japan

Japan ligt op een kruispunt van breuklijnen in de aardkorst. Als gevolg hiervan vinden er jaarlijks duizenden aarbevingen plaats. Het overgrote deel daarvan is niet of nauwelijks voelbaar. Zo nu en dan gaat het er heftiger aan toe.

Dat onder Japan een aantal breuklijnen bij elkaar komen zorgt ook voor veel vulkanische activiteit. De bekendste berg van Japan, Mount Fuji, is een slapende vulkaan. Tot heftige vulkaanuitbarstingen komt het vrijwel nooit, maar de constant kokende aarde onder Japan heeft wel een ander gevolg. In het hele land stikt het van de warmwaterbronnen.

Een warmwaterbron heet in het Japans onsen (温泉). Japanners vinden het heerlijk om in de bronnen te baden. In het hele land zijn dan ook onsen badhuizen te vinden. Voor veel reizigers is een bad in een onsen de ultieme Japan ervaring.

Onsen resorts


  • Arima Onsen

    Arima Onsen

    Het bergdorpje Arima Onsen niet ver van Kobe herbergt een van de oudste kuuroorden van Japan.

  • Dogo Onsen

    Dogo Onsen

    Dogo Onsen is een onsen resort in de stad Matsuyama. Het is een van de oudste kuuroorden van Japan en heeft een geschiedenis bijna 1.500 jaar.

  • Ginzan Onsen

    Ginzan Onsen

    Ginzan Onsen ligt verborgen in de bergen van Yamagata. Ooit was er in het gebied een zilvermijn. Nu is het een van de mooiste onsen dorpen in Japan.

  • Hakone Onsen

    Hakone Onsen

    De warmwaterbronnen van Hakone vormen een populair kuuroord. De bronnen van Hakone Onsen leveren water aan tientallen baden in de regio.

  • Kinugawa Onsen

    Kinugawa Onsen

    Het kuuroord Kinugawa Onsen ligt in de bergen ten noorden van Nikko. De onsen warmwaterbronnen zijn een populaire attractie.

  • Kusatsu Kuuroord

    Kusatsu Kuuroord

    De vele onsen warmwaterbronnen van in de regio hebben het Kusatsu Kuuroord het karakter van een waar resort gegeven.

  • Nozawa Onsen Village

    Nozawa Onsen Village

    Het Nozawa Onsen Village is een traditioneel kuuroord waar de tijd stil heeft gestaan. De warmwaterbronnen zijn pittoresk en nostalgisch tegelijk.

  • Shibu Onsen

    Shibu Onsen

    Het kuuroord Shibu Onsen is een eeuwenoud kuuroord in de bergen ten noordoosten van Nagano. Er heerst hier een traditionele sfeer.

  • Shuzenji

    Shuzenji

    Shuzenji Onsen is een van de oudste en meest bekende onsen resorts in Japan, vernoemd naar de 1.200 jaar oude tempel Shuzen-ji.

  • Yudanaka Onsen

    Yudanaka Onsen

    Het dorpje Yudanaka Onsen is een kuuroord in de bergen van Yamanouchi, ongeveer een uur buiten Nagano.

  • Yufuin Onsen

    Yufuin Onsen

    De belangrijkste attractie in Yufuin Onsen zijn de badhuizen die gevoed worden door warmwaterbronnen.

Onsen etiquette


Onsen etiquette

Als je voor het eerst een badhuis bezoek dan kan het lastig zijn om te weten wat je precies moet doen. En onthoud, er is een bepaalde manier! De Japanse cultuur heeft een strenge, zij het ongeschreven gedragscode. Hoewel Japanners ook wel begrijpen dat de regels voor buitenlanders onduidelijk kunnen zijn is het toch prettig om te weten wat de algemene verwachting is. Als je weet hoe je je moet gedragen in een onsen of een badhuis haal je het meeste uit je ervaring.

Binnenkomst

De regels beginnen al bij binnenkomst. Zodra je door de deur stapt bevind je je in de genkan, een traditioneel Japanse entree in ieder huis en sommige openbare gebouwen. Hier trek je je schoenen uit en bergt ze op in een schoenen-kluisje.

Kies de juiste ingang

Bij kleinere badhuizen en een onsen in een hotel moet je direct een keuze maken. De ene deur brengt je naar het mannen-bad, de andere deur brengt je naar het vrouwen-bad. Gelukkig staat op de deur geschreven wat er achter ligt, helaas is dat geschreven in het Japans. Het 男-teken staat voor het mannen-bad, het 女-teken staat voor het vrouwen-bad. In grotere badhuizen wordt je pas na de kassa geconfronteerd met deze keuze.

Betalen

Ben je terecht gekomen in een klein badhuis dan betaal je bij binnenkomst in de kleedkamer. De eigenaar van het badhuis zit tussen de toegangsdeuren van het mannen- en het vrouwen-bad en heeft zicht op beide kleedruimtes. In grotere badhuizen betaal je bij de balie of bij een betaalautomaat in de lobby.

Uitkleden

Hopelijk ben je in de juiste kleedruimte terecht gekomen. In de meeste gevallen heeft de kleedruimte een vloer van tatami matten en kluisjes langs de muren om al je kleren in te doen. Inderdaad, al je kleren, inclusief ondergoed. Het enige wat je nodig hebt in het bad-gedeelte is een klein handdoekje om je mee te wassen en om je meest edele delen achter te verstoppen. In kleine badhuizen breng je zelf de zeep mee, in grotere onsen en hotel baden is zeep beschikbaar in het bad-gedeelte.

Spoelen

Zodra je gewend bent aan je eigen naaktheid kun je je weg zoeken naar het bad-gedeelte. Eenmaal door de schuifdeur kom je direct een klein basin tegen met een emmertje of een teiltje. Gebruik dit om je lijft kort te spoelen.

Wassen

Voordat je in de baden neerstrijkt, ga eerst op zoek naar de wasruimte, te herkennen aan een rij met laag hangende douches en (te) lage krukjes. Was je hele lijf goed met dat kleine handdoekje dat je bij je hebt en spoel jezelf en je handdoekje naderhand goed schoon.

Baden

Als jij en je handdoekje helemaal zeepvrij zijn is het tijd om de baden te verkennen. Het kleine handdoekje gaat met je mee tot aan het bad, maar niet in het badwater. Het blijft geduldig op de rand op je liggen wachten. Gebruik je de sauna, spoel dan eerst het zweet van je lijf voordat je weer een bad in gaat.

Afdrogen

Als je uitgebadderd bent ga je nog een keer terug naar de wasruimte, alleen om nog even kort na te spoelen met schoon water. Daarna is het netjes met je kleine handdoekje de druppels van je lijf te vegen voordat je terug gaat naar de kleedruimte. Wring je handdoekje nog een keer uit zodat je geen natte plekken in de kleedruimte achter laat voor de volgende.