Reisgids Osaka

stad van eten en komedie

Osaka stad van eten en komedie

Met bijna 3 miljoen inwoners is Osaka de tweede stad van Japan. Waar Tokyo het politieke centrum is, is Osaka van oudsher het middelpunt van de handel.

Toen de Japanse samenleving nog een nadrukkelijk klasse-systeem kende had niemand respect voor handelaars. Ze werden ingedeeld onder de laagste klasse, maar verdienden meestal meer dan de mensen die zich in de hoogste klasse bevonden.

De cultuur van Osaka komt voort uit de gemoedelijkheid waarmee de handelaren zich niets aantrokken van hun klassering en gewoon lol hadden in hun leven. Die gemoedelijkheid vormt het sterkste contrast met rivaal Tokyo.

Hoogtepunten

 1. 1

  Kasteel Osaka

 2. 2

  Sumo toernooi

 3. 3

  Shitenno-ji

 4. 4

  Universal Studios Japan

 5. 5

  Osaka Aquarium Kaiyukan

 6. 6

  Maikoya

 1. Tsutenkaku

Osaka excursies


Osaka accommodatie


Osaka nieuws


Osaka achtergrond

Osaka is een grote stad met ook binnen de stad veel contrasten. In het noordelijke Umeda, het gebied rond Station Osaka vind je veel moderne winkels, restaurants en cafés.

Iets ten oosten van Umeda in de wijk Nakazaki-cho hebben kunstenaars en andere creatievelingen een vervallen gebied doen opfleuren. Je vindt er hippe kunst tentoonstellingen, winkeltjes met leuke snuisterijen en natuurlijk een heleboel leuke tentjes om koffie te drinken.

Aan de zuidkant van de stad, rond Station Tennoji, wordt gewerkt aan een grote inhaalslag. Jaren was dit gebied slecht onderhouden en een van de weinige gebieden in heel Japan met enige vorm van criminaliteit. Dat is intussen behoorlijk veranderd. Er wordt hier het ene winkelcentrum na het andere geopend, en net zoals Nakazaki-cho naast Umeda begint zich ook naast Tennoji een soort artiestenbuurt te vormen.

Openbaar vervoer

Osaka heeft een uitstekend en zeer uitgebreid netwerk van bussen, treinen en metro’s. De belangrijkste metrolijn in de Midosuji-lijn, die Umeda en Tennoji met elkaar verbinden. Ook Namba en Shinsaibashi zijn bereikbaar met de Midosuji-lijn. Umeda en Tennoji zijn ook verbonden met een reguliere treinverbinding die in een ring om het centrum heen loopt. Als je in Station Osaka in een Kanjō-lijn trein stapt maakt het niet uit of je een trein in oostelijke of westelijke richting te pakken hebt, je komt uiteindelijk in zo’n 20-30 minuten in Tennoji terecht. Als bezoeker aan de stad zul je weinig of geen gebruik hoeven te maken van de bus.

Vanuit Station Osaka in het Umeda gebied vertrekken treinen in noord-oostelijke richting (Kyoto en verder), noord-westelijke richting (Takarazuka en verder) en westelijke richting (Kobe en verder). Ook de trein naar Kansai International Airport stopt in Osaka.

Vanuit Station Tennoji vertrekken treinen in zuidelijke richting (Wakayama en Kansai International Airport) en oostelijke richting (Nara en verder).

In Shin-Osaka station, een korte rit met de trein richting Kyoto of de Midosuji-lijn in noordelijke richting vanaf Station Osaka, stopt de Shinkansen hogesnelheidstrein. Hier vertrekken Shinkansen treinen naar het noord-oosten in de richting van Tokyo en naar het westen in de richting van Hiroshima en verder naar Fukuoka en Kumamoto.

Ongeveer in het midden tussen Umeda en Tennoji liggen de entertainment-gebieden van Namba en Shinsaibashi. Hier vind je alles van nachtclubs en love hotels tot het kabuki theater. Ook vind je hier de wijk Amerika-mura waar liefhebbers van alles Amerikaans zich vaak ophouden. Tenslotte vind je in dit gebied ook denden-town met bijna alleen maar electronica winkels.