Wanneer is het regenseizoen in Japan?

Regenseizoen in Japan

Het regenseizoen in Japan valt aan het begin van de zomer, in juni en juli. Als je in Japan woont en werkt kom je er vanzelf midden in te zitten. En als je naar Japan reist moet je oppassen dat niet je hele reis in het water valt. De oorzaak is een botsing van koude lucht uit het noorden en warme lucht uit het zuiden. Dat zorgt voor een periode van stabiel maar regenachtig weer. Net als de bloei van de kersenbloesem trekt de regen over Japan van zuid naar noord.

Data van het regenseizoen


Het Japan Meteorological Agency houdt historische data bij. Gemiddeld valt de natte periode elk jaar opnieuw ongeveer binnen deze data:

RegioStartEinde
Okinawa9 mei23 juni
Kyushu31 mei14 juli
Shikoku5 juni18 juli
Kansai (Osaka & Kyoto)7 juni21 juli
Kanto (Tokyo)8 juni21 juli
Tohoku12 juni25 juli

Dat wil niet zeggen dat het tijdens deze periode constant regent. Er zijn dagen bij waarop het de hele dag droog is. Maar het is wel vochtig en broeierig.

Het moge dus duidelijk zijn dat het niet het optimale seizoen is om naar Japan te reizen. Van de andere kant is het natuurlijk wel laag seizoen wat betekend dat het relatief rustig is op de meeste toeristische trekpleisters. En tempels zijn wellicht nog mooier tijdens het regenseizoen. Het is er rustig en de regen voegt toe aan de zen. Het is ook heerlijk om tijdens een stortbui in een onsen (heet water bron) of het buitenbad van een openbaar badhuis te zitten.