Pas sinds 1868 is Tokyo de hoofdstad van Japan. Daarvoor is Kyoto eeuwen lang de hoofdstad geweest. Ook Nara was een tijdje het bestuurlijk centrum van Japan. Er zijn echter nog tientallen andere steden en dorpen die een korte periode het stempel hoofdstad gehad hebben. Deze rondreis voert je langs een aantal van die plekken, de Oude hoofdsteden van Japan.

Vlieg naar Osaka. Kies voor een verblijf in de stad om na een lange vlucht tot rust te komen of neem direct de trein naar Sakurai, het beginpunt van dit voorbeeld reisschema. Dit schema is niet bedoeld als volledige A-tot-Z reis, maar is een voorbeeld van een off-the-beaten-path route onder de rook van Osaka.

LET OP: Gebruik dit voorbeeld reisschema om zelf je eigen reis te plannen. Ervaar Japan is geen reisbureau en we bieden deze reis niet aan als pakket. Dit voorbeeld is puur bedoeld als inspiratiebron om je te helpen zelf je eigen fantastische reis door Japan te plannen.

Voor dit reisschema heb je nodig

Indicatie van de kosten voor 2 personen: € 2.000 – € 2.500

Reisschema: Oude hoofdsteden


Vanuit Nederland vlieg je direct of met 1 overstap in 12 – 16 uur naar Osaka. Dit reisschema begint ten zuidoosten van Osaka en eindigt ten noordoosten van de stad.

Sakurai

Dag 1: Sakurai

Sakurai was de hoofdstad van Japan van 457 tot 479. In deze periode regeerde keizer Yuryaku, de 21ste keizer van Japan. Het keizerlijk hof was gevestigd in Hatsuse no Asakura paleis. Hiervan is helaas niets meer over. Wel de moeite waard is Omiwa Jinja. Dit Shinto heiligdom stond al in Sakurai toen Yuryaku vanuit daar Japan regeerde. De eerste religieuze handelingen van Japan zijn hier verricht. Daarom wordt Omiwa Jinja vaak gezien als eerste schrijn van Japan. Als je uitgekeken bent in Sakurai kun je met een Kintetsu trein in ongeveer 30 minuten naar Asuka reizen waar je kunt overnachten.

Asuka

Dag 2: Asuka

2 nachten in Asuka

Van 538 tot 710 was Asuka hoofdstad van Japan. De verschillende keizers hebben tijdens die periode op verschillende plaatsen in de buurt paleizen gebouwd. Bij het overlijden van een keizer verhuisde de hele hofhouding naar de nieuwe locatie. In het Historisch Park van Asuka liggen het Asuka Historisch Museum en een paar grafheuvels van de meest invloedrijke keizers uit deze periode.

Mount Yoshino

Dag 3: Yoshino

Vandaag zou je de ochtend kunnen gebruiken om met de trein naar Yoshino te reizen. Yoshino is nooit hoofdstad van Japan geweest, maar wordt wel gezien als sakura hoofdstad. Het is een van de bekendste plaatsen in Japan om de bloeiende kersenbloesem te bekijken in de lente. Ook buiten het seizoen is het aardig om hier rond te lopen. Neem na de lunch de trein terug richting Asuka en reis door naar Nara, de volgende stop op de hoofdsteden-route.

Heijo Paleis

Dag 4 & 5: Nara

3 nachten in Nara

Nara was tussen 710 en 740 en opnieuw tussen 745 en 784 tweemaal hoofdstad van Japan. Het originele Heijo Paleis is lang geleden verdwenen, maar van een paar gebouwen zijn imposante replica’s gebouwd. Nu je toch in Nara bent mag je ook eigenlijk Nara Park niet missen. Hier staat onder andere de tempel Todai-ji. De Daibutsu-den, de Grote Boeddha Hal, is een van de grootste houten gebouwen ter wereld.

Kinkaku-ji

Dag 6 & 7: Kyoto

2 nachten in Kyoto

Neem de trein naar Kyoto, hoofdstad van 794 tot 1868. In bijna 1100 jaar is Kyoto een machtig mooie stad geworden is. Het Higashiyama Tempel District geeft hier een uitstekende indruk van. Om de rondreis langs oude hoofdsteden te besluiten mag een bezoek aan Kyoto Gosho, het keizerlijk paleis van Kyoto, natuurlijk niet uitblijven.

Op dag 8 is er een einde gekomen aan deze reis langs de oude hoofdsteden van Japan. Ga verder op ontdekkingsreis en reis richting Tokyo via steden als Kanazawa, Takayama en Hakone.