Sakura, kersenbloesem in Japan

Kersenbloesem in Japan

Op het noordelijk halfrond beginnen we langzaam de eerste tekenen van het einde van de winter te zien. Sneeuw zal er in Nederland nauwelijks meer vallen en de Elfstedentocht is voor het zoveelste jaar op rij definitief van de baan. In Japan betekent de komst van de lente dat de sakura, de golf van kersenbloesem die jaarlijks van zuid naar noord trekt, op het punt van beginnen staat.

Als de kersenbloesem bloeit trekken veel Japanners eropuit om onder de bloemetjes te picknicken of te barbecuen. Vrije dagen zijn voor veel Japanners een schaarse aangelegenheid, dus er is een gedegen planning nodig om het meeste uit het bloeiseizoen te kunnen halen. De Japanse weerbureaus doen dan ook elk jaar enorm hun best om de sakura-golf zo accuraat mogelijk te voorspellen. In het algemeen begint de bloei in het zuiden in de tweede helft van maart en trekt in ongeveer anderhalve maand naarmate noorden. Op de sakura-kalenders van de weerbureaus staan voorspellingen van de data voor de grote steden.

Wat is sakura?


Sakura betekent letterlijk kersenbloesem. Het is de bloesem van de kersenbomen zoals de Prunus serrulata, de Prunus speciosa en de Prunus yedoensis. Dit zijn overigens niet de bomen waaraan kersen groeien. Ieder geslacht heeft net een andere bloemsoort. Ook bloeien ze niet allemaal exact tegelijkertijd.

In het Boeddhisme en de Japanse cultuurwordt een zekere weemoedige schoonheid toegekend aan het vergankelijke. Voor de Japanners is de sakura een van de meest concrete voorbeelden van deze schoonheid. Als de kersenbomen bloeien is het een prachtig gezicht, maar na een korte bloeiperiode neemt de wind de bloesems alweer mee.

Sakura, kersenbloesem in Japan

Kersenbloesem in Japan 2023


Reis je toevallig in de periode van de kersenbloesem naar Japan, dan is het een must om er een graantje van mee te pikken.

Dus… waar moet je zijn dit jaar om de kersenbloesem te zien bloeien? De actuele voorspelling voor 2023 zie je hieronder:

Kersenbloesem in Japan
Kaart via Weathernews.jp
RegioStadStart bloei
KyushuFukuoka17 maart
Kagoshima23 maart
ShikokuKochi19 maart
ChugokuHiroshima20 maart
KansaiOsaka22 maart
ChubuNagoya19 maart
Kanazawa29 maart
Niigata4 april
Nagano6 april
KantoTokyo15 maart
TohokuSendai1 april
Akita13 april
Aomori16 april
HokkaidoSapporo25 april
Kushiro10 mei

Beste reisschema


Om zoveel mogelijk van de kersenbloesem mee te krijgen zul je er wel rekening mee moeten houden in je reisschema. De sakura golf trekt van zuid naar noord. Wil je zeker weten dat je tijdens je Japan reis de kersenbloesem tegen komt, reis dan tegen de golf in en kies dan voor een reis van noord naar zuid.

Je kunt door heel Japan en vrijwel overal bloeiende kersenbomen vinden. Een greep uit leuke plekken om de sakura te zien:

Mount Yoshino

Yoshino

Eind maart

Dit slaperige dorpje in de bergen buiten Nara is een van de beste plekken in Japan om de kersenbloesem te zien. De hellingen rond het dorp zijn bedekt met kersenbomen waardoor de hele wereld roze lijkt te kleuren hier.

Kasteel Himeji

Kasteel Himeji

Eind maart

Het gigantische witte kasteel vormt de perfecte achtergrond voor 1.000 kersenbomen. De sakura geeft het toch al spectaculaire kasteel een magische sfeer.

Kasteel Hirosaki

Kasteel Hirosaki

Eind april

Een van de beste plekken in Japan om van de kersenbloesem te genieten. Het kleine kasteel en de sakura worden ’s avonds prachtig verlicht.

Sakura, kersenbloesem in Japan

Kawaguchiko Meer

Begin april

Als grootste van de Fuji Five Lakes ligt het Kawaguchiko meer er altijd prachtig bij met Mount Fuji op de achtergrond. Tijdens het bloeiseizoen voegen honderden kersenbomen aan de oevers van het meer een extra dimensie toe aan dit plaatje.

Ashinoko Meer

Ashinoko Meer

Begin april

Ook aan de andere kant van Mount Fuji, in de buurt van Hakone, ligt een prachtig meer met uitzicht op de heilige berg. En ook hier kleuren de oevers in de lente roze.

Ueno Park

Ueno Park

Eind maart

In de hoofdstad Tokyo zijn een aantal parken waar je prima van de sakura kunt genieten. Van deze parken is Ueno Park het leukst. Veel van de locals komen tijdens de kersenbloesem periode hierheen om zich aan de bloemen te vergapen.

Sakura in Kyoto

Maruyama Park

Eind maart

Ook in Kyoto komen de locals graag naar de sakura kijken in het park. In Maruyama Park komen de inwoners van de stad picknicken en is het ook ’s avonds erg gezellig.

Kasteel Fukuoka

Maizuru Park

Eind maart

Helemaal in het zuiden, in de stad Fukuoka, is de beste plek om te genieten van de kersenbloesem in Maizuru Park. Ooit stond hier het kasteel van de stad. Fukuoka staat bekend om een fantastische streetfood scene, een uitstekende combinatie met sakura kijken.