Noradokei

Noradokei

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Ten oosten van de stad Kochi, richting Kaap Muroto, kom je de Noradokei klok tegen. Ruim een eeuw lang herinnerde deze klok de boeren in de omgeving aan de tijd. In 1872 kreeg de toen 10-jarige Genma Hatanaka een wandklok uit Amerika van zijn vader. De westerse techniek intrigeerde hem. Hij haalde de klok keer op keer uit elkaar en zette hem tandwiel voor tandwiel terug in elkaar tot hij het binnenwerk kon dromen. Al snel begon hij te experimenteren met het zelf maken van een klok.

Toen Genma 25 was, in het jaar 1887, was zijn zelfgemaakte klok klaar. Hij had alle onderdelen, tandwielen en gewichten zelf gemaakt. In die tijd was het de enige klok in Japan die volledig gemaakt was met alleen in Japan gemaakte onderdelen.

In de tijd dat Genma zijn klok maakte was het een technisch wonder nauwelijks gezien in de omgeving. De boeren op het land keken naar de zon om te schatten hoe laat het was. Genma installeerde de klok bovenop zijn huis om de boeren te helpen.

De naam Noradokei betekent iets als “Akker-klok”. Genma gaf zijn klok oorspronkelijk een andere naam, maar de bijnaam Noradokei werd een fenomeen in de omgeving.

Na Genma’s overlijden ontfermde zijn kleinzoon Hideo zich over de Noradokei. Hij onderhield het mechanisme en zorgde ervoor dat de klok op tijd liep. Toen Hideo in 2004 overleed nam hij zijn kennis van de klok mee naar zijn graf. Er schijnt nog wel ergens en klokkenmaker te zijn die zo nu en dan het mechanisme onderhoudt, maar sinds 2004 staat de Noradokei stil.

Het huis waar de klok op staat is niet toegankelijk voor het publiek. Toch is het een leuke foto stop voor reizigers. Er is een kleine parkeerplaats met openbaar toilet naast Noradokei.

Bereikbaarheid Noradokei

De klok is alleen per auto te bereiken. De klok ligt iets ten noorden van route 55, de doorgaande weg richting Kaap Muroto.