Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Even buiten de stad Kochi op het eiland Shikoku ligt, verborgen in de bergen, het grottenstelsel van Ryugado. Kilometers lange gangen zijn in duizenden jaren uitgesleten door een ondergronds riviertje dat door de berg stroomt.

Ryugado is een van 13 druipsteengrotten in Japan toegankelijk voor bezoekers en de enige op het eiland Shikoku. Tijdens een bezoek wandel je ruim een kilometer door het gangenstelsel. Op sommige punten in het plafond zo laag dat je moet kruipen en op andere plaatsen zo hoog dat je het het hoogste gedeelte niet ziet.

Volgens het personeel is het hoogtepunt van Ryugado de waterval diep in de grot. Die is echter nauwelijks te zien. De wandeling is desondanks spectaculair.

Het gedeelte van de grot nabij de uitgang is eeuwen geleden bewoond geweest. Sporen van de bewoners uit die tijd zijn nog hier en daar te zien.

Behalve een reguliere wandeling kun je ook kiezen voor een klimparcours door de grot. In deze avontuurlijke route leg je in een uur een parcours af van ongeveer 200 meter, klimmend over stenen en houten laddertjes. Omdat deze route alleen toegankelijk is onder begeleiding is het noodzakelijk dat iemand in jouw reisgezelschap Japans spreekt.

Bereikbaarheid Ryugado

De grotten liggen ten noordoosten van de stad Kochi. De beste manier om er te komen is per auto. Vanaf het station van Kochi vertrek er een paar keer dag een bus met Ryugado als eindbestemming. De busrit duurt ongeveer 1,5 uur.