Shiwaka Eilanden

Shiwaku Eilanden

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

De Shiwaku Eilanden is een archipel van bijna 30 kleine eilanden voor de kust van Marugame op het eiland Shikoku. De eilanden vormden vroeger de belangrijkste handelsroute tussen het vasteland van Honshu en Shikoku. De stroom aan goederen zorgde voor een stroom aan belastinginkomsten waardoor de Shiwaku Eilanden buitengewoon welvarend waren.

Honjima

Het eiland Honjima is het op een na grootste en meest ontwikkelde van de Shiwaku Eilanden. Tijdens de hoogtijdagen van de handelsroute was Honjima het machtscentrum van de archipel. De Shiwaku Navy, een leger van bijzonder getalenteerde zeilvaarders, had hier eeuwenlang de controle. In 1500 recruteerde de shogun Toyotomi Hideyoshi de Shiwaku Navy voor gevechten in Kyushu en Korea. Toen de oorlogen gewonnen waren beloonde de shogun de troepen met officiële zeggenschap over de Shiwaku Eilanden.

Nu de archipel officieel onder bevriend bestuur waren opende de regering van Toyotomi Hideyoshi een kantoor op de Honjima. Dit kantoor, Shiwaku Kinbansho genaamd, is bewaard gebleven en is toegankelijk voor bezoekers.

Aan de noordoost kust van Honjima ligt het schilderachtige dorpje Kasashima. Tijdens de Edoperiode werden hier de schepen gebouwd die de Shiwaku Eilanden van handel voorzagen. Zo’n 20 houten huizen uit die tijd zijn bewaard gebleven. De meesten hiervan zijn in gebruik als woning, 3 ervan zijn echter open voor bezoekers.

Honjima is onderdeel van de Setouchi Triënnale, een jaarlijks kunstfestival waaraan een aantal eilanden in de Japanse Binnenzee meedoen, waaronder ook Naoshima. In Honjima Haven staan een aantal permanente kunstinstallaties die het hele jaar door bezocht kunnen worden.

Honjima is per ferry te bereiken vanaf zowel Marugame op Shikoku als Kojima op Honshu. Beide havens zijn goed bereikbaar per trein en vanaf beide havens duurt een overtocht ongeveer een half uur. Vanaf Marugame vertrekt 8 maal per dag een veerboot en een enkele reis kost ¥ 550. Vanaf Kojima betaal je ¥ 640 voor een enkeltje en kun je 4 keer per dag de oversteek maken.

Takamijima

Het eiland Takamijima is feitelijk een bergtop die uit de Japanse Binnenzee reist en op het hoogste punt 297 meter boven zeeniveau ligt. Vroeger was het een van de belangrijkste eilanden van de Shiwaku Eilanden. De afgelopen decennia is het eiland echter leeg gelopen en er wonen nu nog minder dan 100 mensen. De meesten wonen in de charmante dorpjes Hama en Ura.

Beide dorpjes liggen op de helling van de bergtop en tellen een aantal steile straatjes. De dorpjes zijn prettig om in rond te wandelen en uiteraard erg rustig.

In een poging tot opleving heeft Takamijima zich aangesloten bij een aantal andere eilanden in de Japanse Binnenzee die zich op de kaart hebben gezet als bestemming voor moderne kunst.

Vanaf Marugame neem je een trein naar Tadotsu Station. Vanaf het station loop je in 15-20 minuten naar Tadotsu Haven. Hier vertrekt vier keer per dag een veerboot naar Takamijima.

Awashima

In de 15de en 16de eeuw was Awashima een belangrijke haven van de Shiwaku Navy. Deze historie resulteerde in 1897 in de vestiging van de Nationale Zeevaartschool op het eiland. In 1987 sloot de school haar deuren, maar het gebouw is volledig bewaard gebleven en doet nu dienst als museum.

Rond het oude schoolgebouw ligt een charmant havenstadje dat nostalgisch aan voelt. Smalle paden kronkelen tussen tussen de oude houten huizen door. Vanaf het Jonoyama Uitzichtpunt heb je een mooi uitzicht over het eiland en een aantal van de andere Shiwaku Eilanden.

Door de sluiting van de zeevaartschool heeft Awashima een behoorlijke economische klap gekregen. Dit is nog steeds te zien aan het aantal verlaten huizen en gebouwen her en der op het eiland. Om de economie nieuw leven in te blazen heeft het eiland zich aangesloten bij een aantal andere eilanden in de Japanse Binnenzee, waaronder Naoshima, die zich gezamenlijk profileren als bestemming voor moderne kunst.

De dichtstbijzijnde veerhaven is Suda Haven. Vanaf daar vertrekt een paar keer per dag een veerboot naar Awashima Haven. Suda Haven is bereikbaar per trein vanaf Marugame. Vanaf Takuma Station rijdt een bus naar Suda Haven.

Ibukijima

In tegenstelling tot veel van de andere Shiwaku Eilanden gaat het Ibukijima voor de wind. Het eiland is maar ongeveer 1 vierkante kilometer groot, maar is de grootste producent van sardines en ansjovis in Japan. Ondanks de goed lopende lokale economie neemt toch ook op Ibukijima de bevolking af.

Het centrum van het eiland wordt gevormd door een klein vissersdorpje. Het is leuk om door de nauwe straatjes te lopen en de sfeer te proeven of van de lokale specialiteiten te genieten in een van de restaurantjes op het eiland. Het heiligdom Ibuki Hachiman is het belangrijkste heiligdom op het eiland.

Vanaf Kanonji Haven vertrekt een paar keer per dag een veerboot naar Ibukijima. De haven is per trein en bus te bereiken vanaf Marugame. Vanaf Kanonji Station rijdt een bus naar de haven.

Bereikbaarheid Shiwaku Eilanden

De eilanden zijn per veerboot te bereiken vanaf de verschillende havens. Alle havens zijn bereikbaar met een combinatie van trein en bus. De stations in de buurt van de havens liggen allemaal op de JR Yosan lijn ten westen van Marugame.