Art House Project

Art House Project

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Het dorpje Honmura op het kunsteiland Naoshima heeft een wel heel bijzondere tentoonstelling. In dit kleine kustplaatsje vind je het Art House Project. Een aantal verlaten huizen, werkplaatsen, een tempel en een Shinto heiligdom zijn omgetoverd tot openlucht kunstinstallaties. Een aantal van de kunstwerken zijn in gebruik door kunstenaars uit binnen- en buitenland als atelier en expositieruimte.

De huizen van het Art House Project staan verspreid door het dorp. Van buiten lijken ze veelal op de rest van de huizen in Honmura, maar van binnen zijn ze helemaal ingericht naar het artistieke inzicht van de kunstenaars.

In de Honmura Lounge midden in het dorp vind je gedetailleerde informatie over ieder huis. Ook in Honmura maar geen onderdeel van het Art House Project is het Ando Museum.

Deze huizen zijn onderdeel van het Art House Project:

Kadoya

Een ongeveer 200 jaar oud traditioneel Japans huis. Kadoya is volledig gerestaureerd en voorzien van een aantal kunstobjecten. Hier zie je bijvoorbeeld een raam dat vervangen is door een digitaal scherm en een LED installatie in een watertank.

Minamidera

Een nieuw gebouw op de plaats waar ooit een tempel stond. Het gebouw is ontworpen door Ando Tadao, de architect die veel van de musea op Naoshima op zijn naam heeft staan. Binnen staat het werk “Backside of the Moon” van James Turrell, dat inspeelt op de perceptie van het licht.

Go’o Jinja

Een oud Shinto heiligdom met een moderne make-over. Een glazen trap voert van de grote hal van het heiligdom naar een ondergrondse ruimte. Dit symboliseert het samensmelten van hemel en aarde.

Ishibashi

Een eeuw geleden gebouwd als het huis van een rijke zoutkoopman. In de woning en bijbehorende voorraadschuur zijn twee grote schilderijen van Senju Hiroshi te zien.

Gokaisho

Dit was vroeger een gemeenschapshal waar mensen samen kwamen om go te spelen, een soort Japans schaken. Het traditionele gebouw met tatami-matten is van binnen versierd met houten camelia bloemen. In contrast staan in de tuin echte exemplaren.

Haisha

Het voormalige kantoor van de lokale tandarts. Dit is het meest extravagante van alle huizen in het Art House Project met een aantal grote sculpturen. De meest in het oog springende daarvan is een replica van het Vrijheidsbeeld.

Kinza

Een klein, 200 jaar oud huis. De focus hier ligt op traditionele bouwkunst en vakmanschap. Kinza is alleen te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag en een reservering is noodzakelijk. Per reservering krijg je 15 minuten de tijd om rond te kijken.

Bereikbaarheid Art House Project

Het Art House Project ligt in het havenplaatsje Honmura. Dit is een van havens waar veerboten uit verschillende richting aankomen. De twee belangrijkste veerhavens op Naoshima zijn:

  • Honmura waar een paar keer per dag veerboten aankomen vanaf de haven van Uno op het vaste land van Honshu. De veerhaven van Uno heeft een directe treinverbinding met Okayama.
  • Miyanoura, de grootste veerhaven van Naoshima. Hier komen veerboten aan vanaf Uno maar ook vanaf Takamatsu in Shikoku.

In Honmura ligt het Art House Project op loopafstand van de veerhaven. Vanaf Miyanoura, de grootste haven van Naoshima, rijdt er een bus naar Honmura. Stap uit bij de Nokyo-mae bushalte.