Op deze pagina
Een van de meest efficiënte manieren om jezelf te verplaatsen in Japan is per trein. Japan zou Japan niet zijn als ze niet zouden proberen om dat concept te verbeteren. De Shinkansen hogesnelheidstreinen zijn het resultaat.
In 1964 werd de eerste hogesnelheidslijn tussen Tokyo en Osaka in gebruik genomen. Het netwerk is sindsdien gestaag uitgebreid en groeit nog steeds. Intussen kun je met de hogesnelheidstrein van het noordelijke eiland Hokkaido met slechts twee keer overstappen helemaal naar het zuidelijkste puntje van Kyushu reizen.

Kaartje kopen & de trein nemen
Een kaartje voor de hogesnelheidstrein koop je op dezelfde manier als een kaartje voor een reguliere trein. Voor de hogesnelheidstrein betaal je naast het tarief voor de afstand een supplement voor het gebruik van een express trein, vergelijkbaar met de Limited Express treinen op het reguliere spoorwegennet. De hogesnelheidstreinen worden ook wel Super Express genoemd.
Met de Japan Rail Pass maak je zonder beperkingen gebruik van de meeste Super Express treinen, met uitzondering van de snelste treinen tussen Tokyo, Osaka, Fukuoka en Kagoshima. Stoelreserveringen zijn gratis voor Japan Rail Pass houders.
Het supplement voor de hogesnelheidstrein is er in twee vormen: met of zonder stoelreservering. Met een stoelreservering krijg je een rijtuig en een stoelnummer toegewezen, zonder stoelreservering neem je plaats in een van de “unreserved seats” rijtuigen. Een gereserveerde zitplaats is iets duurder dan een niet-gereserveerde stoel. Verder kun je kiezen uit twee reisklassen.
Koop je een kaartje bij de automaat op het station dan kun je kiezen of je wel of geen stoelreservering wilt. Kaartjes voor de hogesnelheidstrein kun je ook kopen bij de balie op stations waar geen Shinkansen treinen stoppen.
Net als bij de reguliere trein gebruik je het kaartje om de toegangspoortjes te openen bij het binnen gaan en het verlaten van het station. Bewaar je kaartje dus goed tot je het aankomststation verlaat.

Het Shinkansen netwerk
De hogesnelheidstreinen rijden op een breedspoor-netwerk dat helemaal los staat van reguliere sporen. In bebouwde gebieden ligt het spoor in bakken die op palen staan en het aantal tunnels in het hogesnelheidsnetwerk is relatief hoog. Dit is allemaal om de treinen zoveel mogelijk rechtdoor te kunnen laten rijden.
Er zijn op dit moment 9 lijnen operationeel:
- Hokkaido Shinkansen
- Aomori naar Sapporo
- Tohoku Shinkansen
- Tokyo naar Aomori
- Akita Shinkansen
- Morioka naar Akita
- Yamagata Shinkansen
- Fukushima naar Shinjo
- Joetsu Shinkansen
- Tokyo naar Niigata
- Hokuriku Shinkansen
- Tokyo naar Kanazawa
- Tokaido Shinkansen
- Tokyo naar Osaka
- Sanyo Shinkansen
- Osaka naar Fukuoka
- Kyushu Shinkansen
- Fukuoka naar Kagoshima
Snelheid
Het woord Shinkansen (新幹線) is de aanduiding voor het hogesnelheidsnetwerk van de Japanse spoorwegen. Officieel wordt hier alleen het spoor zelf mee bedoeld. In de volksmond spreekt men echter ook over Shinkansen als het over de treinen gaat. De officiële aanduiding voor het materieel is Super Express.
Op het hogesnelheidslijnen rijden verschillende types Super Express treinstellen, allemaal met een eigen topsnelheid. De treinstellen worden ingezet voor verschillende diensten op verschillende lijnen. Afhankelijk van de dienst (veel of weinig stops) en de lijn varieert de operationele snelheid.
- De maximale operationele snelheid van de langzaamste dienst is 240 km/u
- De maximale operationele snelheid van de snelste dienst is 320 km/u
- De topsnelheid van het snelste materieel is 360 km/u
De operationele snelheid ligt tussen de 240 en 320 kilometer per uur. De snelste dienst rijdt met 320 kilometer per uur over de lijn van Tokyo naar Sendai en Aomori.
In 1996 werd tijdens een serie tests een maximum snelheid bereikt van 443 kilometer per uur. Met veiligheidsmarges bleek dat echter geen optie voor dagelijkse operatie. Het snelste materieel op dit moment heeft een maximum operationele snelheid van 360 kilometer per uur, maar omdat geen enkele lijn daarvoor geschikt is wordt dat niet gereden. Vooral in de tunnels zou dit voor teveel geluidsoverlast zorgen.
Veelgestelde vragen
De verschillende lijnen en verschillende treinstellen hebben allemaal net een andere maximale operationele snelheid. Op alle lijnen wordt tenminste 240 kilometer per uur gereden. De maximum snelheid binnen het netwerk is 320 kilometer per uur.
Ja, alle hogesnelheidstreinen in Japan zijn uitgerust met WiFi. Ook op de grotere stations is draadloos internet beschikbaar voor reizigers. Gebruik van deze dienst is gratis.
Jazeker! Japan Rail Pass houders kunnen gebruik maken van bijna alle hogesnelheidstreinen. Alleen de snelste treinen op de lijn tussen Tokyo, Osaka, Fukuoka en Kagoshima vallen niet onder de Japan Rail Pass.