Skiën in Japan

Skiën in Japan

Skireis Japan

Bereid je skireis naar Japan goed voor. Boek veilig en eenvoudig ski lessen en liftpassen online via Klook.

Klook

De eilanden van Japan strekken zich uit van het subtropische Okinawa tot het winterparadijs van Hokkaido. In de Japanse Alpen rond Nagano en op Hokkaido sneeuwt het standaard iedere winter. In Japan, en ver daar buiten, hebben de Japanse skigebieden dan ook een goede naam. Ga je graag skiën, dan is een wintersportvakantie (of een seizoen werken als skileraar) in Japan helemaal zo gek nog niet.

Skiën in Japan

Japan staat garant voor een bijzondere sneeuwervaring. Na een dag van de pistes af roetsjen warm je heerlijk op in een van de vele hotsprings. Het bekendste skigebied van Japan is Niseko. De afdalingen hier zijn erg populair en van alle uithoeken van de wereld komen sneeuwfans hierheen om te skiën. Van Australië tot Nederland komen wintersporters hierheen om van de bergen te glijden met een prachtig uitzicht op de vulkaan Mount Yotei. Er zijn echter veel meer skigebieden te ontdekken in Japan.

Kijk je naar de oppervlakte, dan is Shiga Kogen het grootste skigebied in Japan. Hier liggen 18 ski resorts met in totaal bijna 100 pistes, uitgespreid over een gebied an 425 hectare. Niet alleen is dit skigebied het grootst, het is ook het hoogste gelegen met een aantal pieken boven de 2.000 meter. De hoogste skilift van Japan brengt je hier naar een hoogte van 2.307 meter boven zeeniveau.

Skiën in Japan

Wanneer je gaat skiën in Japan, let dan goed op het niveau van de afdalingen. De pistes worden op een zelfde manier als in Europa geclassificeerd met kleurcodes. Let bij het skiën over het algemeen op de volgende kleuren:

Groen is voor beginners

Rood is voor gevorderden

Zwart is voor experts

Er is echter geen nationaal vastgesteld systeem en in sommige skigebieden is rood bijvoorbeeld voor experts terwijl zwart de pistes voor gevorderden markeert. Ook wordt in sommige skigebieden het Amerikaanse systeem gehanteerd, wat het allemaal wel een beetje verwarrend maakt.

De (gedrags)regels variëren een klein beetje per skigebied, maar als je ooit op de lange latten gestaan hebt dan weet je wel zo’n beetje waar je je aan moet houden:

 • Ken je eigen limieten en ga niet skiën op pistes boven jouw ervaringsniveau
 • Volg het advies en instructies van het personeel van de liften en pistes
 • Geef voorrang aan andere skiërs als je een spoor op gaat
 • Veroorzaak geen hinder voor anderen bij het afremmen of het verlaten van een spoor
 • Sta nooit stil op een plek waar je anderen zou kunnen hinderen, zoals midden op de piste of bij de liften
 • Let op de skiërs om je geen, onder andere bij het inhalen

Skigebieden

Skiën kan in Japan op heel veel plaatsen. Een aantal kleine skigebieden zijn vooral ingericht op Japanse bezoekers, maar de grote ski resorts hieronder zijn fantastisch voor bezoekers van over de hele wereld.

 • Furano Ski Resort

  Furano Ski Resort

  Het Furano Ski Resort in Hokkaido is een van de beste plekken in het land om te skiën in de lichte Japanse poedersneeuw.

 • Hakuba

  Hakuba

  Het skigebied van Hakuba is een van de populairste skigebieden in Japan. Hier ligt de onder skiërs geroemde Japanse poedersneeuw.

 • Myoko Kogen

  Myoko Kogen

  Het skigebied Myoko Kogen is het oudste van Japan en heeft onder andere de langste afdaling en de steilste ski helling van het land.

 • Niseko

  Niseko

  De beste sneeuw van Japan ligt in de ski resorts van Niseko, buiten Sapporo op het noordelijke eiland Hokkaido.

 • Nozawa Onsen Ski Resort

  Nozawa Onsen Ski Resort

  Het Nozawa Onsen Ski Resort is een van de oudste skigebieden van Japan. Wintersporters komen hier graag voor de combinatie van sneeuw en hotsprings.

 • Shiga Kogen

  Shiga Kogen

  Shiga Kogen, in de bergen buiten Nagano, is het grootste skigebied van Japan. Met één liftpas heb je toegang tot maar liefst 52 liften en afdalingen.

Veelgestelde vragen

Wat kost skiën in Japan?

Uiteraard hangt dat af van waar je heen gaat, maar over het algemeen zijn skipassen in Japan iets goedkoper dan in bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland. In de meeste resorts betaal je voor een 1-daagse skipas tussen de ¥ 4.000 en ¥ 5.000. Dat is ongeveer € 35 tot € 45. Natuurlijk zijn er ook plaatsen waar je meer betaalt.

Waarom liggen er vaak onsen bij skiresorts?

Japan ligt op een kruispunt van aardplaten. Dit zorgt regelmatig voor aardbevingen en voor continue vulkanische activiteit relatief dichtbij het aardoppervlak. Dit verwarmt de ondergrondse bronnen. Deze warmwaterbronnen heten onsen. Eigenlijk vind je overal in Japan onsen. Maar wat is er nou lekkerder dan na een dag skiën heerlijk te ontspannen in warm water. De Japanners noemen dit Ski & Soak.

Wanneer is de beste tijd voor een ski reis naar Japan?

Over het algemeen loopt het ski seizoen in Japan van het einde van november tot het begin van mei. Uiteraard hangt alles af van de weersomstandigheden. Vaak is de sneeuw op z’n best tussen eind december en begin maart. In januari en februari heb je de grootste kans op goede poedersneeuw.

Wat is het hoogst gelegen skigebied in Japan?

Het hoogst gelegen ski resort is Shiga Ichinose Diamond op 1.600 meter hoogte. De hoogste skilift ligt in het Shiga Yakebitaiyama resort en voert naar ruim 2.000 meter.